Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Munka látástól Mikulásig – és még azon is túl...

2011. február 28. - ergo,maniac

Munkahelyek, ahol szinte elvárás a teljes önfeláldozás – alkalmazottak, akik szinte vadásznak a nonstop munkavégzés lehetőségére.

Nehéz a munkamániáról írni, mármint bármi olyat, ami nem hangzott még el a témában, de azt gondolom, van egy olyan megközelítés, amelyet valószínűleg azért nem hangoztatnak szívesen, mert maga a munkahely az, ami megköveteli az emberfeletti erőfeszítéseket. Ide jön még az a tétel is, miszerint a kapitalizmusban az a rossz, hogy ha van munkád, akkor nagyon sok van, ha meg nincsen, akkor sokáig nincsen rendes állásod.

Beleolvasva a különböző pszichológiai szakvéleményekbe, egységesnek mondható az az álláspont, miszerint a munka-alkoholista tulajdonképpen már az állás kiszemelésénél tisztában van vele, hogy nyugodtan lemondhat a magánéletéről. Mert például majdani beosztása amúgy sem teszi lehetővé, hogy akár csak rövidebb lélegzetvételekre is kiszakadjon a vállalat légköréből.

Vagy ha mégis van rá lehetőség, addigra emberünk épp annyira felélte energiatartalékait, hogy az alváson (vagy stimulálószerek egyre mértéktelenebb fogyasztásán ÉS a beájuláson) kívül ne nagyon maradjon ereje, akár a szűkebb környezetére sem. Nos, a fentebb említett két hatás az, amely legtöbbször kiváló táptalajt szolgáltat egy kis sztahanovizmushoz.

Ez nem szakma – ez hivatás!

Nézzük először a munkahelyeket! Ilyen lehet a köz érdekében tevékenykedőké, mint az ügyeletes orvosok, mentősök, ápolók, a nyomozó rendőrök; de hasonlóan kemény munka akad a médiában is. Például a hírszerkesztőé, és a riporteré, aki reggel kezd, amikor a fontosabb hírek befutnak, és mire feldolgozott minden anyagot, legtöbbször késő este van. Erre jönnek a „breaking news” helyzetek, mint például annak idején a WTC elleni támadást követő NAPOK, amikor inkább csak röpke félórák maradtak az alvásra azoknak, akik nem mertek kihagyni egy percet sem az eseményekből, nehogy lemaradjanak a hírversenyben.

Felmerül a kérdés: vajon minden ehhez hasonló foglalkozást űző ember beteg pszichésen? Tényleg ennyire sokan lennének azok, akik nem tudnak/akarnak normális módon asszimilálódni a munkán kívüli világhoz? Vagy csak nincs más választásuk?

Beszéljünk egy kicsit külön is a felelős beosztásokról. Vajon hány főnöknek van rendben a magánélete? És hányan szorulhatnak pszichológiai segítségre? Valószínűleg már az is eléggé nyomasztó, ha felettesünk nem meglepő módon egyedülálló, így könnyen képzeli azt, hogy ezzel mindenki így van. Íme egy megközelítés, ami szerint nem feltétlenül irigylésre méltó a kapitány helyzete. Nem is merem ideírni, milyen jelzővel illetik például azokat a női vezetőket, akik vélhetőleg az utóbbi hónapokban csak tollat, meg mobiltelefont fogtak a kezükkel…

Arbeit macht frei!

Amúgy minden olyan munkakör potenciálisan magába szívhatja a dolgozót, ahol a cég úgy döntött, kevesebb ember is képes ugyanazokat a feladatokat ellátni, pénz úgy sincs többre, az alkalmazottak pedig úgysem merik megemlíteni, hogy megnövekedtek a terhek, mert arra az a válasz az esetek 90%-ban, hogy akad más, aki többet bír, el is lehet menni, ha nem tetszik a hajtás.

Még azt is meg kell említenem, hogy mekkora különbség van egy olyan munkahely, ahol kooperációra építenek a vezetők, és egy olyan között, ahol versengésre kényszerítik a kollégákat. Sejthető, hogy az utóbbinál még csak az a közösséget összefogó érzés sincs meg, hogy mindannyian szenvedünk, hiszen egy ilyen helyen egy segítőkész kolléga is cselszövőnek tűnhet az egyre paranoiásabbá váló alkalmazott szemében.

Még a gimnáziumban beszélt egyszer nekünk szeretett történelem- és dráma tanárunk, Keserű Imre arról, vajon jó ötlet-e egy gyermeket, akiről kiderül, hogy tehetséges, mondjuk a sportban, vagy a színjátszásban, elindítani a világhírnév felé – azaz lesz-e gyerekkora ezeknek a kiválasztott csöppségeknek? Sejthető a válasz: nem nagyon. Ma már viszont nem csak az élsportolók, táncosok, színészek küzdenek azzal a problémával, hogy mindent feladtak az álmukért, és végül az egészségük is ráment. Mert akár kényszer, akár saját elhatározás, egy idő után mindenkit elkap a gépszíj.

A csillagokig – és nincs tovább?

A médiából is jól ismert pszichológus, Tari Annamari így ír honlapján a betegségről:

„A jelenség megegyezik az alkoholbeteg ital utáni sóvárgásával, vagy a drogfogyasztó elvonási tüneteivel, a testi tüneteket is beleértve. A szorongás szervi panaszokat termel, miközben a mértéktelen munka pszichés szempontból kimeríti az összes védekező kapacitást. Nem ritka a pszichoszomatikus betegségek megjelenése, hiszen alvásproblémák, étkezési panaszok, állandó fáradtságérzés jelentkeznek, amiket általában mindenki „házimódszerekkel” kezel, tehát stresszét könnyen elérhető szerekkel (kávé, cigaretta, drogok, barátoktól beszerzett nyugtatók) oldja. Túl a pszichoterápiás segítségen, komoly elhatározás kell ahhoz, hogy valaki döntsön a változtatásról.”

De miért jó ez? Mennyire fér bele munkamánia a HUMAN AGE szellemiségébe? Milyen munkahelyen fognak dolgozni a gyermekeink, és mennyit? És mindenek felett: vajon mennyire válnak fanatikussá? Zárásként következzék egy részlet Neil Gailman és Terry Prachett zseniális regényéből, az Elveszett Próféciákból:

…”Játék volt és nagyszerű szórakozás. Nigel Tomkins, (beszerzési) aligazgató átkúszott a bokrok között, fejében valamelyik emlékezetesebb Clint Eastwood film pillanatait idézte föl éppen. És még azt hitte, hogy ez a tréning is unalmas lesz...

Volt ugyan egy előadás, de az a festékpisztolyokra vonatkozott, azokra a dolgokra; amiket soha nem szabad csinálni velük Tomkins végignézett a többi résztvevő fiatal naiv arcán és megfogadta, hogy mindet végigpróbálja rajtuk, ha egy kis esély is mutatkozik rá, hogy megússza. Ha az embernek azt mondják, hogy az üzleti élet egy dzsungel és íme egy puska, akkor Tomkins számára világos volt, hogy nem csak az ingre fog célozni; az egész arról szólt, hogy az ember céges trófeát akasszon a kandalló fölé.

Szóval, valaki azt pletykálta, hogy odaát az Egyesült Szövetkezeteknél valaki egy kivilágítatlan, nagysebességű festékgolyó fültőbe juttatásával biztosított magának előléptetést azáltal, hogy elődje folyamatosan csengő zajokra hivatkozott a fülében, még tárgyalások közben is, mire végül leváltották.

És itt voltak a többi tréningre váró - sok kicsi sperma, hogy metarforát váltsunk, aki mind azzal a tudattal tör előre, hogy csak egy Vezérigazgató lehet a végén, és az a legnagyobb g*ci lesz.

Persze, valami nő, csíptetős táblával a kezében elmagyarázta, hogy a tanfolyam során a vezetői potenciált fogják kifejleszteni, a csoportos együttműködést és a kezdeményezést, meg ilyesmiket, az újoncok mind lesütötték a szemüket és gondosan nem néztek egymásra.

Eddig igen jól bevált. A kenutúra elintézte Johnstone-t (beszakadt dobhártya), a hegymászás Wales-ben kikészítette Whittakert (lágyéksérv).

Tompkies újabb töltényt lökött a puskába és üzleti mantrákat dünnyögött magában. Tedd mással, mielőtt veled teszik. Ölni és halni hagyni. Szarjál, vagy takarodj a konyhából. Természetes kiválasztódás. Hulljon a férgese!”

 

 

Hát ezt szeretnénk?

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr352697829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása