Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Szívás!

2011. május 03. - nagymenő

Most, hogy Oszamát elkapták, az Amerikaiak új „most wanted” ellenséget néztek ki maguknak. Nem is egyet, rögtön több milliót.

A „vesszenek a bagósok” mozgalom persze nem ma született. Nem csupán az Egyesült Államokban, hanem Európában is egyre több helyen születik szigorú dohányzásellenes törvény. A legtöbbet pöfékelő görögöknél és spanyoloknál is kitiltották már az éttermekből, szórakozóhelyekről a füstölőket, igaz, az év nagy részében ott úgyis mindenki a teraszokon ül, issza a frappét/sangriát és persze cigizik. Nálunk eddig csak a munkahelyek előtt álltak csoportosan a kitaszítottak, fagyott ujjaik között dekket szorongatva, januártól már az éttermek, kocsmák előtt is fognak.

Na jó. Egészségtelen, és „ártatlan” nemdohányzókat is veszélyeztet. Megértem, és éppen leszokóban vagyok. Nekem is jobb lenne, meg a környezetemnek is.

Amerikában azonban már tovább mentek. Ha cigizel, munkát sem kapsz. Legalábbis az egészségügyben.  Azt állítják, ez nem diszkrimináció. A dohányos rossz munkaerő – és ezt komoly statisztikák is bizonyítják. Hajlamosabb a légúti betegségekre influenza szezonban. 

„I want you to quit”

Tényleg ez az érv? Kíváncsi vagyok, minden munkatársat megvizsgálnak-e, felmérik-e egészségi állapotát, kiderítik-e, hogy felmenői miben lelték halálukat, vagyis, hogy milyen betegségre hajlamosabbak, mint az átlag. Ha igen, valóban nem beszélhetünk diszkriminációról.

A dohányzók alkalmazása többe kerül, mint a nem dohányzóké, mivel a cigi szünet értékes munkaidőt visz el. Na jó. Dolgoztam már együtt zugevővel és ivóval, facebook- és internetes kertitörpe függővel, szerelmesen ábrándozóval, pletykagyárossal. Amikor kimentem cigizni az ajtó elé, az nem volt titok. Mindenki látta, mikor állok fel az asztaltól, és mikor ülök vissza. Vagyis a „veszteséget” pontosan ki tudta számolni (ha akarta) a munkaadó, hiszen „suttyomban” cigizni nem lehet, míg más függőséget, munkát lassító, akadályozó tevékenységet igen.  Vagyis ez az indok is sántít.

Ami nekem legjobban tetszik, az utolsó érv: a kapu előtt dohányzó munkatársak látványa rontja a gyógyintézmények látványát!

 

Nem esztétikus…

 

Hát…

Nálunk baromi ronda a legtöbb kórház, viszont legalább többnyire csinosak a nővérkék.

U.I. Amúgy úgyis nagy utca átnevezési láz van. Dohány utca? Várom a javaslatokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr162874058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása