Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Anglia zárva - hülyéknek kívűl tágasabb

2011. június 15. - nagymenő

Az EU-n kívülről érkező szakmunkások letelepedését nem engedélyezné Anglia a napirendre került kormányjavaslat szerint.

Damian Green, a bevándorlásért felelős miniszter elmondta, hogy a jövőben különbséget tesznek majd az ideiglenes és az állandó letelepedés között. Azt tervezik, hogy átminősítik a Tier 2 vízumokat ideiglenessé, ami azt jelenti, hogy 5 év után a munkásoknak távozniuk kell. Kizárólag „kivételes” betelepülők kérelmezhetik majd a letelepedési engedélyt (például azok, akiknek 150,000£ fölött van a bérük vagy különösen jelentős gazdasági értékkel bírnak Angliára nézve).

Green elmondta, hogy a letelepedés szinte automatikussá vált azok számára, akik úgy döntöttek maradnak, amit meg kell változtatni. A letelepedési rendszernek másképp kell működnie. Azokat a dolgozókat továbbra is várják Angliában, akik hozzájárulnak a gazdaság működéséhez az itt tartózkodásuk során, ezt követően viszont térjenek haza. Néhány kivétel lehetséges ugyan, de a legtöbb itt dolgozó ember számára a letelepedés nem lesz automatikus a jövőben.

Egy másik javaslat az angol nyelvet alapkövetelményként jelölné meg azok számára, akik itt kívánnak letelepedni, valamint nem engedélyezné a tengerentúli au pair-ek belépését, és a Tier 5 ideiglenes vízummal érkezők tartózkodásának idejét egy évre csökkentené.  A Tier 2-es típusú vízum kiadását már jelenleg is éves kvóta határozza meg.

A kormány elfogadható szintre szeretné csökkenteni a bevándorlók számát, ami százezrek helyett tízezreket jelentene.  2010-ben a külföldi munkavállalók közül 84000 ember kérvényezte letelepedését, míg 1997-ben kevesebb, mint 10000 tette ugyanezt.

Adam Marshall, a Brit Kereskedelmi Kamara elnöke azonban arra figyelmeztet, hogy ez az irányvonal ronthat az üzleti mutatókon.

„A brit bevándorlási rendszernek meg kell védenie gazdaságunkat és határainkat egyaránt. Az értékes bevándorlói munka elutasítása azonban romboló hatással lehet a vállalatokra és az egész gazdasági fellendülésre.”

A konzultáció 12 héten keresztül tart. 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr482986755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása