Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Túlélés a munkaerőpiacon – 10 nélkülözhetetlen készség

2011. augusztus 13. - nagymenő
"Nélkülözhetetlen készségek a jövő állásaihoz" c. kutatás segít abban, hogyan maradhatsz talpon a változó munkaerőpiacon. Mit jelent ez a friss diplomásokra nézve?
A kutatás szerint 6 trend uralja majd a munkaerőpiacot az elkövetkező 10 évben. A siker érdekében 10’kulcs-készséggel’ kell rendelkezniük a dolgozóknak. 
Ítélőképesség: a számítógépek révén automatizálhatóak bizonyos feladatok vagy munkakörök, de az összefüggéseket csak az emberek képesek meglátni, elemezni.
Szociális intelligencia: ahhoz, hogy képesek legyünk csapatban hatékonyan dolgozni nyelv és viselkedésminták terén befogadónak kell lennünk.
Alkalmazkodó gondolkodásmód: szükség van megoldó képességre váratlan helyzetekben pozíciótól függetlenül (vezetőként és beosztottként egyaránt).
Vegyes kulturális kompetencia: nem csak különböző kulturális és nyelvi közegben kell helytállni, de olyan csapatban is, ahol több generáció, illetve különböző munkastílusú és képességű ember dolgozik együtt.
Virtuális együttműködés: tudni kell alkalmazkodni a virtuális csapatmunkához.
Komputerizált gondolkodásmód: az óriási mennyiségű információt/adathalmazt fel kell dolgozni és tudni kell döntéseket hozni ezek alapján.
Új média kommunikáció: tartalmak létrehozása audiovizuális eszközök segítségével.
Kognitív terhelés menedzsment: az óriási adatáramlásból fakadó információ dömpinget tudni kell megszűrni és kezelni.
Sokoldalú szaktudás: egy szakterület mély ismerete mellett további tudományágakkal is tisztában kell lenni.
Tervező gondolkodásmód: a fizikai környezet befolyásolja a hangulatot, ezért fontos, hogy a munkakörnyezetet úgy kell megtervezni, hogy pozitívan hasson a munkavégzésre.
Mit jelent ez a friss diplomásokra nézve?
Készülj fel a folyamatos tanulásra
Az egyetem jó lehetőség hosszú távú kapcsolatok kiépítésére, de az első diploma nem lehet a tanulás vége. Folyamatosan új dolgokat kell elsajátítani és lépést tartani az új kommunikációs eszközökkel, technológiákkal.
A saját szakterületeden kívül más ágazatokat is kísérj figyelemmel, hogy naprakész légy, ha változtatni szeretnél a karriereden.
Irányítsd a karriered
Az egész életre szóló munka és karrier manapság nagyon ritka. Bizonyos munkakörök az automatizálás és fejlődés következtében egyszerűen eltűnnek. Figyeld, hogy a változások hogyan befolyásolják a te munkádat/iparágadat és változtass, ha szükséges.
Ügyelj az online megjelenésedre. Remek lehetőség kapcsolatépítésre.
Fejleszd a kritikai gondolkodásodat
Thomas Friedman ezt írja:
"Nagyon sok munkaadót a recesszió arra késztetett, hogy növelje a termelékenységét. Új technológiákat alkalmaznak, szoftvereket vásárolnak, kiszervezik tevékenységük egy részét kizárólag azért, hogy jobb termékeket állítsanak elő kevesebb munkaerő igénnyel. Új munkaerő felvétel esetén, nagyon sokat szelektálnak. Mindannyian azonos típusú embert keresnek – nem egyszerűen kritikai gondolkodású embereket, akik hozzáadott értéket nyújtanak, amire a legjobb technológia sem képes, de olyan embereket is, akik nap mint nap újragondolják munkájukat és új értékeket teremtenek a hihetetlenül gyorsan változó piacon.”
Légy kíváncsi
Az egyetemi és kutató éveidet fordítsd új kultúrák megismerésére. Az önkéntes munka is segít a kapcsolatok építésében és az ismereteid növelésében.

Mindig kövesd figyelemmel a szakterületed fejlődését. Olvass sokat ezzel kapcsolatosan. A blogok, twitter és a különböző konferenciák segíthetnek tudásod fejlesztésében és karriered építésében. 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr513150398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása