Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Facebook para a német kormányban! - A fogyasztóvédelmi miniszter betiltaná!

2011. szeptember 16. - nagymenő

A német fogyasztóvédelemért felelős miniszter arra kérte a kabinet tagjait, hogy az adatvédelemmel kapcsolatos aggályok miatt mellőzzék a Facebook használatát. Arra figyelmeztetett továbbá, hogy a közösségi oldalakkal kapcsolatos „jogi aggályok beigazolódni látszanak”.
 
 
Adatvédelmi okokból az IP címet csak akkor tárolhatják a jövőben, ha az illető a Facebook regisztrált felhasználója és igénybe veszi annak szolgáltatásait. 
 
A német fogyasztóvédelemért felelős miniszter -  Ilse Aigner - felszólította a kollégáit, hogy a továbbiakban ne használják a Facebook-ot, így reflektálva arra a német elemzésre, mely szerint a közösségi oldalak használata során az adatvédelem nem biztosított.
„A jogi szempontból felmerült aggályok miatt, úgy gondolom, egyértelmű, hogy a mi irányításunk alá tartozó hivatalos kormányzati honlapokon a továbbiakban nem lehet jelen a Facebook gomb”, - írta egyik SPIEGEL által közzétett levelében. A múlt hét végéig minden minisztérium megkapta ezt az utasítást. 
 
Továbbá hozzátette, hogy a minisztériumok nem használhatnak rajongó oldalakat sem, mivel ez lehetőséget nyújthat arra, hogy a felhasználók információkhoz jussanak az adott hatósági szervről. Azzal érvelt, hogy „a jogi aggályok beigazolódtak” a rajongói oldalak terén is. Megjegyezte továbbá, hogy természetesen az ő általa irányított minisztériumnak sincs rajongói oldala és nem használják a közösségi oldalak „Like” gombját sem.
Aigner tavaly szüntette meg a Facebook oldalát a személyi adatok védelmében folytatott küzdelmének során.
 
'Like' gombbal kapcsolatos kifogások
Azt írta, hogy a kormányzati szerveknek és az országgyűlési képviselőknek „példamutatóknak kell lenniük a személyes adatok védelmét illetően”.
Hozzátette azt is, hogy a Facebook-nak tiszteletben kell tartania a német és az európai törvényeket egyaránt. Megjegyzései nagyban tükrözik a Schleswig-Holstein tartomány által indított hadjáratot, mely során múlt hónapban felmerült a "Like" gomb betiltása is. Az ellenzők szerint a "Like" gomb a hirdetőknek lehetőséget nyújt arra, hogy a felhasználók ízlését és a fogyasztók választási preferenciáit nyomon kövessék.
A web-jogászok és a bloggerek felháborodtak ezen a tervezeten és „adatvédelmi hisztériának” titulálták azt.
Németország mindig is nagy figyelemmel kísérte a személyiségi jogokat sértő internet alkalmazásokat. A globális óriások, mint például a Google és a Facebook újra célkeresztbe kerültek, ahogy 2008-ban is, amikor a Schleswig-Holstein tartomány megtiltotta a Google Street View bevezetését.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr683232159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása