Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Hogyan dolgozzunk otthonról: 4 tipp, ami segíthet főnökünk meggyőzésében

2011. október 22. - nagymenő

Nem kérdéses, hogy sok szempontból előnyös otthonról dolgozni. Amennyiben ki szeretnéd próbálni a távmunkát, de a főnöködnek fenntartásai vannak ezzel kapcsolatban, van négy javaslatunk, melyek segíthetnek a meggyőzésben.

Azok az emberek, akik otthonról dolgoznak és jól teljesítenek, megdöbbenhetnek azon a közvélemény-kutatási eredmény, mely szerint a top menedzsment legnagyobb kifogása ez ellen a munkaforma ellen az, hogy ellenőrizhetetlennek értékelik és nem biztosak benne, hogy a munkát valóban elvégzik otthonról.

Még mindig nem léptünk túl ezen? Hisz az eredmények magukért beszélnek. Amennyiben a top értékesítők a golfpályán vagy a wellness részlegen töltik idejüket, ahelyett, hogy a vevőket hívogatnák, nyilván nem sokáig tudnak jó eredményeket felmutatni. És, ha a munka el lett rendesen végezve, akkor kit érdekel, hogy az otthonról történt vagy sem. Ennek ellenére, az az előítélet, hogy az otthonról dolgozók többet lóghatnak még mindig él.
 A Telework Research Network egyik nyári beszámolója az alábbiakat tartalmazza:
“A bizalmatlanság – „honnan tudhatom, hogy valóban dolgozik” - nagyon nagyfokú és nehezen áthidalható. A kizsákmányoló üzemekre jellemző menedzseri hozzáállás még ma is dominál. És még azon kevés vállalatoknál, ahol a felsővezetőség egyértelműen támogatná ezt a munkaformát, a középvezetőknél süket fülekre talál a kezdeményezés.”
A középvezetőknek is el kell fogadniuk ezt a tendenciát. A beszámoló szerint rengeteg lehetőség rejlik a távmunkában, például költségmegtakarítás és egyéb előnyök, melyek a mobil munkaerőhöz kapcsolódnak:  
  • Az amerikai alkalmazottak  45%-ának olyan munkája van, mely részben vagy teljesen távmunkában is elvégezhető lenne.
  •  50 millió amerikai alkalmazott szeretne otthonról dolgozni és a munkakörük alkalmas is erre a munkaformára. Ennek ellenére csupán 2,9 millió ember dolgozik otthonról.
  •  A 2,9 millió amerikai távmunkás 390 millió gallon üzemanyagot takarít meg és 3,6 millió tonna károsanyag-kibocsátástól kíméli meg a környezetet évente.
  • Ha a távmunkára alkalmas munkákat mindenki otthonról végezné legalább 2,4 napban/hét, akkor annyi károsanyag-kibocsátástól kímélnénk meg a környezetet, mintha New York összes munkavállalója otthon maradna.
Tehát nem kérdéses, hogy a távmunka sok szempontból hasznos. Környezetkímélő, megtakarítást jelent a cégek számára is (kisebb iroda is elegendő). Elősegíti a munka/szabadidő egyensúlyát, ami jobb teljesítményt eredményez. Ha ki szeretnéd próbálni ezt a munkaformát, de a munkáltatód tart ettől, íme néhány tipp a TeamViewer cégtől:
  • Fokozatosan állj át — Kérésed, hogy otthonról dolgozhass kérdéseket vethet fel hatékonyságodat és motiváltságodat illetően. Kezdetben javasolj próbaidőszakot és csak egy napot a héten. Mutass fel látható eredményeket azokon a napokon.
  • Mutass rá az előnyökre — A menedzserednek mondd el, hogy az ingázással töltött idő felszabadulásából adódóan akár többet is dolgozhatsz, ha szükség van rá.
  • Tartsd folyamatosan a kapcsolatot — Mindig légy elérhető, mert ha kollégáid nem tudnak elérni, akkor vége a lehetőségnek.
  • Biztosítsd be magad — Bármikor felmerülhetnek az irodában sürgős dolgok, amit csak ott lehet megoldani, ezért mindig legyen egy helyettesed, aki segít, ha szükséges.


 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr463322334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása