Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Állásvadászat a Twitter-el

2011. november 05. - nagymenő
Az elmúlt években rengeteg cég nyitott Twitter fiókot, hogy a cégen belüli eseményeket kommunikálja a külvilág felé. Ebbe beletartozik a munkahelyek meghirdetése is. A Twitteren meghirdetett állás révén kizárták az álláshirdető weboldalakat és olyan embereket céloztak meg, akik egyébként nem kerültek volna látókörbe.
Nemrég a twitter egy új rekord adatot hozott nyilvánosságra - 7,196 tweet per másdoperc (a FIFA Világbajnokság női döntője alatt). Mivel ilyen nagyszámú az új információ feltöltése, fontos, hogy a számunkra lényeges dolgokat szűrjük ki belőle.
Ehhez a következő tippeket nyújtjuk:
Használd a Google keresőt és a hivatalos Twitter listákat
Amikor egy adott cég Twitter profiljára keresünk rá, használhatjuk a Twitter kereső funkcióját, de ez nem minden esetben célravezető. Ha rákeresünk egy cégre, a karrierrel kapcsolatos bejegyzések a találati listán a tízedik hely körül találhatóak.
A legtöbb cégnek több Twitter fiókja van. A Twitter jellegéből adódóan nagyon könnyen összekeverednek az üzenetek, ha csak egy Twitter profillal rendekezik az adott cég. Ezért nagyon körültekintőnek kell lenned, hogy munkával és karrierrel kapcsolatos Twitter fiókot találj.
A legegyszerűbben a Googgle keresővel találhatsz Twitter profilokat. Az egyszerű rákeresés kidobja az összes céghez fűződő Twitter.com profilt.
Amennyiben az általad preferált terület újságokat, magazinokat jelentet meg, úgy érdemes ezeket a felületeket is figyelni az álláslehetőségek kapcsán. A kiadványok nagy része rendelkezik 'Twitter-bots' –al, ami jelzi, ha új munka kerül meghirdetésre. Ezáltal nem kell 10 percenként ellenőrizni a weboldalt és mindig naprakész maradhatsz. Például az alábbi linken található a Guardian állások twitter-bejegyzései: http://jobs.guardian.co.uk/twitterfeeds/
Tweet-elj arról, amit keresel
Noha az önéletrajzod az egyik legegyszerűbb reklámfelületed, sok fejvadász a tweet-eken keresztül keres új embereket. Ha ismered a szakterületed hashtag-jeit, úgy a társaid és követőid retweet-elhetik a jelentkezési lapodat. Úgy tűnhet, hogy ez céltalan „vaklövöldözés”, de szerintem hatékonyabb, mint több száz jelentkezési lap kiküldése. A munkaerőpiacon az alapvető szabály az, hogy nem számít mit tudsz, csak az, hogy kit ismersz. A LinkedIn fiókhoz gyakran csatolnak a munkakeresők tweet linket is, ami segít a fejvadászoknak, hogy további információhoz jussanak rólad.
Figyeld a hashtageket (kettőskereszt+keresőszó)
Ha a szakterületeden belül követed a tweet-eket, hashtag-es párbeszédekben vehetsz részt, ahol felfigyelhetnek rád.
Például én gyakran rákeresek a #journorequest hashtag-re, mivel ezt a szabadúszó újságírók használják, akik alanyokat keresnek cikkeikhez.
Egy tweet-ben kettőnél több hashtag használata már követhetetlenné teszi a párbeszéd alakulását, míg egy hashtag forgalmat és ismertséget generálhat profilunknak. 
Úgy tweet-elj, akár egy szakértő.
Ez nem azt jelenti, hogy légy arrogáns – semmi sem lehet visszataszítóbb egy leendő munkáltató szemében az arroganciánál. De azt gondolom, hogy a véleményedet bátran és meggyőzően közölheted. Amennyiben bármilyen, a te szakterületedet érintő aktuális esemény zajlik, ami vita tárgyát képezi, nyugodtan tweet-elj róla. Ha tömören összefoglalod véleményedet és a többiek ezzel egyetértenek, segíthet kapcsolatba lépni másokkal és új követőkre találhatsz. Még az interjú előtt jó benyomást kelthetsz leendő munkáltatódban is.
A tweet bejegyzéseid a munkán kívül másról is szólhatnak.
Ne feledd, hogy egy személyiség vagy és nem egyszerűen egy munkakereső. Retweet-elhetsz olyan dolgokat, ami számodra érdekes az adott területen kívül is. Ez is segíthet eljutni olyan emberekhez, akik esetleg munkát tudnak ajánlani.
Soha ne hagyj ki egy tweet-et sem.
Állíts be értesítésküldést a Twilert e-mail rendszeren keresztül. Ez a rendszer az általad megadott gyakorisággal küld frissítést – én azt javaslom, ha munkát keresel, napi rendszerességű értesítést kérj. A Twitter kereső opciókat használd az eredmények szűkítésére.

Ha akkor írnak egy tweet-et, amikor épp nem vagy a számítógép mellet, másnap reggel megtalálod azt a mailbox-odban, ha beállítod ezt az alkalmazást. Ez a beállítás rengeteg böngészésre fordított időt takaríthat meg számodra.   

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr133355872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása