Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Túlélni a munkát

2011. november 20. - nagymenő

Azoknak az embereknek, akiknek napi szinten a munkájukhoz tartozik az erőszak és a halál el kell tudni fogadni ezeket a borzasztó dolgokat. A kritikus munkakörök élvonalába a rendőrök, tűzoltók, és más sürgősségi szolgálatok tartoznak. De más egyéb munkakörök is idővel negatívan hathatnak a dolgozókra: a börtönben dolgozók, szociális munkások és akár a problémás iskolák tanárai rettenetes eseményeket magától értetődőnek élnek meg egy idő után.

20 éve próbálják megfejteni a pszichológusok azt a titkot, hogy mi teszi ellenállóvá az embereket azokkal a borzalmakkal szemben, amivel naponta találkoznak munkájuk során. Mi az, ami alkalmassá tesz valakit az adott munkára és mások miért nem alkalmasak ugyan arra a feladatra? Ha megértjük a szakmai alkalmasság titkát, nem egyszerűen könnyebb lesz megtalálni a megfelelő embert az adott pozícióra, de a munkáltatók olyan támogatást nyújthatnak az állományukban dolgozóknak, ami valóban segítséget jelenthet nekik.
Bizonyos dolgok fontos szerepet játszanak abban, hogy az emberek meddig bírják elviselni a stresszt. Az, hogy pozitív legyen a kapcsolat a közvetlen főnökkel és a munkatársakkal az egyik legfontosabb elem, nélkülözhetetlen továbbá, hogy egy tágabb védőháló is létezzen a család és barátok formájában. A fizikai erőnlétünk meghatározza érzelmi állapotunkat is. Az adott dolgozó neme is fontos – a nők sokkal könnyebben kommunikálnak az átélt lelki traumákról, mint férfi kollégáik, ezáltal könnyebben fel is dolgozzák azokat.
Mandy Ruttner, az Axa PPP klinikai tanácsadó, további nehezen meghatározható kvalitásokat is feltárt, melyekre szükség van az érzelmileg kimerítő munkakörökben. Kiemelte annak fontosságát, hogy a dolgozó munkaköri szerepe összhangban legyen az egyén értékrendjével.
"Minden attól függ, hogy milyen képet alkotnak saját magukról az emberek, és milyen értékek fontosak számukra," véli Mandy. "Ez nem a vallásos hitről szól, hanem arról, hogy a munka egészében milyen szerepet tulajdonítanak maguknak. A legtöbb ilyen jellegű munkát végző ember, úgy éli meg, hogy társadalmi szempontból nagyon fontos munkát végez. Ezek az emberek megtanulják a távolságtartó empátia formáját alkalmazni, ami nem terheli meg őket érzelmileg."
Sarah Hardy 22 évig dolgozott mentősként Londonban. Szerinte a kor előrehaladtával az ember egyre könnyebben kezeli a munkahelyi stresszhelyzeteket.
„Természetesen kikészül az ember, amikor először szembesül a szörnyűségekkel. Ha valaki vonat elé veti magát, vagy közúti baleset történik, és már nem lehet segíteni, bármennyire erős is a kolléga az érzelmi stressz elkerülhetetlen,” mondja Hardy.
"A kisgyermekeket érintő balesetek különösen megterhelőek, és még megterhelőbbek voltak akkor, amikor az én saját gyermekeim is picik voltak. De vészhelyzetben megemelkedik az adrenalin szintem és megoldom a helyzetet, az átéltek feldolgozása sokkal nehezebb feladat.”
Londonban a mentősök egy tanácsadói szolgálatot hoztak létre - LINC (Listening, Informal, Non-judgmental, and Confidential) – az önkéntes kollégák nem hivatalos keretek között meghallgatják a jelentkezőket, nem ítélkeznek és bizalmasan kezelik az információt. A kollégák támogatása létfontosságú az ilyen jellegű munka során Hardy szerint.
Hardy továbbá elmondta: "A kollégákkal történő beszélgetés segít elengedni a dolgokat, de ez manapság egyre nehezebben kivitelezhető, mivel mérik az egységnyi idő alatt elvégzett tevékenységünket, így nem sok idő jut beszélgetésre, ezért magunkkal cipeljük terheinket egész nap, ami hosszú távon lelki problémákat generál.”
Évtizedes pálya-alkalmassági kutatása során, Jo Clarke (a York egyetem pszichológus professzora) rájött, hogy mi az, ami leginkább segíthet a stressz feloldásában. Az egyik jól bevált módszere az, hogy a traumatikus helyzetet átélt egyén egyszerűen írja le a látottakat: „Az írásos terápia segít az események tárgyiasításában és meggátolja az önemésztést. Még akkor is segít, ha az illető úgy dönt, hogy kidobja írását, a kulcs magában az írásban rejlik,” véli Clarke.
 „Kulcsfontosságú, hogy azokat az embereket, akik társadalmi munkát végeznek, megtanítsuk, hogyan vigyázzanak saját maguk lelki egészségére”.
5 dolog , ami segít megbirkózni a munka okozta érzelmi terhekkel
Kor
Minél hosszabb ideje dolgozik valaki egy munkakörben, annál nagyobb eséllyel megtanulja, hogyan tartsa magát távol a lelki megrázkódtatásoktól az empátia megőrzése mellett.
Kompetencia
Ha az ember hisz a képességeiben és tudásában, az nagyban javíthatja munkavégzése minőségét, csökkenti a feszültséget és növeli a munkával kapcsolatos elégedettséget.
Döntési szabadság
Sokkal könnyebben birkóznak meg azok a dolgozók a stresszel, akik bizonyos fokú döntési szabadságot élveznek munkájuk során. Még a szigorú szabályok szerint működő intézményekben is, például a börtönökben, sokat segíthet, ha a dolgozók szabad kezet kapnak bizonyos döntésekben.
Fontosság
Akiknél a munkahelyi követelmények és a saját maguk által felállított értékrend összhangban van, azok sokkal inkább képesek kihívásnak tekinteni az őket érintő stresszhelyzeteket és a velük szemben támasztott követelményeket. 
Az eseményekre gyakorolt hatás
Létfontosságú, hogy mennyire tudja az illető befolyásolni a munkahelyi események kimenetelét. Ha az emberek érzik, hogy szükség van a kezdeményezéseikre és azok pozitívan hatnak a végeredményre, akkor sokkal könnyebben dolgozzák fel a lelki terheket.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr143398321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása