Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Hogyan kérjünk fizetésemelést!

2011. december 09. - nagymenő

Lehetséges, hogy nem most van itt a fizetésemelés ideje, de pont megfelelő az időpont arra, hogy megalapozzuk ennek lehetőségét, hogy egyszer többet keressünk.
A novemberi munkaerőpiac vegyes képet mutatott. A munkanélküliségi ráta 8,6%-ra csökkent az USA-ban, ami az elmúlt két év legalacsonyabb mutatója, ugyanakkor a bérek mértéke is csökkent. Pontosabban az utolsó 12 hónapban az órabér összege mindössze 1,8%-al nőtt, míg az infláció 3,5%-os volt.
Az amerikaiak azon gondolkodnak, hogyan kereshetnének több pénzt és hogyan tarthatnának lépést az inflációval. Az évvége tökéletes időpont arra, hogy megalapozzuk a jövő évi béremelésünket.
Mielőtt fizetésemelést kérünk, fontos, hogy megértsük miért hajlandók egyáltalán magasabb bért fizetni a munkáltatók. „Emelés abban az esetben jár, ha értéket teremtesz a cégednek,”- mondja Peter Bregman, a ’18 Perc: Fókuszálj a legfontosabbra, urald az életed’      szerzője.  Egyszóval mielőtt beszélnél a főnököddel, pontosan határozd meg, hogy milyen készségekkel és előnyökkel járulsz hozzá céged mindennapjaihoz. 
Az elmúlt években a munkáltatók folyamatosan növelték a munkavállalókra háruló feladatok körét. Biztosan Te is rengeteg különböző feladatot látsz el munkád során. Azért, hogy jövedelmed tükrözze teljesítményedet Bregman egy furcsa megoldást javasol: ’dolgozz kevesebbet’.
„Mindannyian ismerjük a time-menedzsment mítoszát”- mondja Bregman. „Valószínüleg Te sem tudsz mindent elvégezni munkaidőn belül. Ha megpróbálod és kapkodsz, semmit sem sikerül jól megcsinálni. Ezért nehéz olyankor fizetésemelést kérni, amikor egyszerre 15 dolgon munkálkodsz. Ha valóban béremelést és elismerést szeretnél, le kell csökkenteni feladataid számát és azokra a dolgokra kell fókuszálni, ami valóban értéket teremt céged számára.”
Bregman azt javasolja, hogy üljünk le a főnökünkkel és együtt találjuk ki, mely feladatok segítik leginkább a cég működését, majd vázoljuk fel, hogy ha kizárólag ezekre koncentrálhatunk, mennyivel érhetünk el jobb eredményt az adott területen.
„Gondolkozz a tulajdonos fejével. Mi hozza a legtöbb pénzt a cég kasszájába? Mi az a munkádban, amivel leginkább hozzájárulsz a cég bevételéhez? A sikeres emberek mindig átlátják a szervezet működését”- mondja Bregman.
Ha sikerül meggyőzni a vezetődet arról, hogy az üzleti élet legfontosabb szegmenseire fókuszálhass, akkor hat, kilenc esetleg tizenkét hónap múlva olyan kézzelfogható eredményekkel térhetsz vissza, ami esélyt adhat a béremelésre.
Az év végi időpont nem megfelelő a fizetésemelésre, mivel a legtöbb cég már elkészítette a jövő évi költségvetését.
„Az általános gazdasági helyzet javuló tendenciát mutat. Ha céged a túlélők között van, a főnököd biztosan nem szeretne pont most elveszíteni”- mondja Jack Chapman, karrier-tanácsadó.
A cégek alkalmazási kedve még mindig nagyon alacsony, viszont a meglévő munkavállalóikat hajlandóak jobban megfizetni. Az előrejelzések szerint a gazdasági kilátások remélhetőleg javulnak jövőre, így ez tökéletes időpont lehet a fizetésemelés igénylésére. 
„Mindezek ellenére, előfordul, hogy az egyetlen lehetőség a béremelésre a munkahelyváltás”- Bregman szerint. „A munkaerőpiac lassan helyreáll, így talán nem is olyan nehéz munkahelyet váltani, mint korábban.” 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr453451133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2011.12.09. 15:42:48

"Az általános gazdasági helyzet javuló tendenciát mutat."

Én is kérek abból amit a bácsi szív :) Az egész nyugati gazdaság hitelbuborékokkal és ilyesféle szarokkal kínlódik.

Egyébként a többi része igaz :)
süti beállítások módosítása