Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Soha ne add ingyen magad!

2011. december 14. - nagymenő

Nem kétséges, hogy a diákévek során szerzett szakmai gyakorlat nagyon nagy szerepet játszik a későbbi sikeres munkakeresésben. Nagyon sok cég olyan munkaerőt keres, aki a diplomáján kívül különböző szakmai gyakorlattal is rendelkezik. Az InternBridge.com új kutatási eredménye szerint ma a diákok 60%-a a szakmai gyakorlatot kötelező követelménynek tartja.  A 2011-es végzősök közül a fele legalább egy helyen szerzett valamilyen szakmai gyakorlatot, és a betöltött pozíciók közül a feléért nem kaptak fizetést.

A nem fizetett szakmai gyakorlat kérdését többen is megvitatták a közelmúltban. Jean Chatzky rovatvezető például kihangsúlyozta, hogy nem mindig előnyös elvállalni az ingyenes munkát.  Többek között elmondta, hogy a fizetett szakmai gyakorlat során valóban szakmai tevékenységekkel foglalkoznak a diákok, míg a nem fizettet gyakorlat általában irodai kisegítő munkát jelent. Kiemelte, hogy a cégek a fizetett szakmai gyakorlat letelte után szívesebben alkalmazzák a diákokat.
Ennek ellenére sok diák kénytelen elfogadni a nem fizetett pozíciót is. Az alábbiakban felvázolunk néhány tippet, ami segít a maximumot kihozni a szakmai gyakorlatból.
1. Vállalj be minél több feladatot. Akár teljes akár részmunkaidős a szakmai gyakorlatod, mindig próbáld a feladatkörödet a lehető legjobban kiterjeszteni. A gyakorlat során megszerzett elismerés segíthet a munkakeresésben. Találd meg a módját, hogy olyan projectekbe is besegíthess, melyek nem tartoznak szorosan a munkádhoz. Például én irodai háttérmunkát végeztem a gyakorlatom során, de lehetőséget láttam a marketing anyagok készítésében és így sikerült újrapozícionálni a feladatkörömet. A lehetőségeket neked kell észrevenned, nem fognak megtalálni téged. Az új feladatok bevállalása bizalmat kelt a munkáltatókban, ami az értékeléseden meg is fog látszani
2. Kérj visszajelzést. Minél több visszajelzést kapsz a karriered elején, annál jobban boldogulsz majd később, amikor sokkal többet várnak tőled. Tegyél fel ilyen kérdéseket: „Mi az, amit egy új munkaerőtől elvárnak? Hogyan tudnám még jobban végezni a munkám?” Ezekből a munkáltató látni fogja, hogy fontos számodra, amit csinálsz és segíteni fog a fejlődésben. Ha összegyűjtöd a visszajelzéseket, rájössz, hogy mit vár el a cég egy jelentkezőtől és könnyebb lesz diploma után munkát találni.
3. Építsd a kapcsolatrendszeredet. A munka során járj el ebédelni a kollégákkal és találkozz más kollégákkal is, ezáltal bővítheted az ismeretségi körödet. Minél több ember ismer meg, annál több esélyed lesz munkát találni később. Továbbá az iparág eseményeit is kísérd figyelemmel, hogy a szakmai gyakorlat után is csillogtathasd a tudásodat a cég előtt egy esetleges interjún. 
4. Kérj ajánlásokat. Mielőtt véget ér a szakmai gyakorlatod, mindenképpen kérj írásos értékelést a munkádról. Ennek a legjobb módja, ha megkéred a főnöködet, hogy a LinkedIn- re írjon ajánlást. Ily módon az értékelésedet nem csak a Te ismerőseid, de a főnököd ismeretségi köre is olvashatja. A vezetőd véleménye hosszú távú hatással lehet a karrieredre.
5. A szakmai gyakorlatot változtasd át munkává. Ne menj úgy el a cégtől, hogy nem kérdezel rá az esetleges üresedésre. Amennyiben felülmúltad a veled szemben támasztott elvárásokat, jó eséllyel számíthatsz rá, hogy munkát ajánlanak neked. Még ha az adott pillanatban nincs is üres hely a cégnél, a jövőben felmerülő bármilyen lehetőségnél, biztosan eszükbe fogsz jutni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr463462169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása