Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Ha az egyetem elérhetetlen edzed az agyad otthon!

2012. január 06. - nagymenő

Olvass többet! Tanulj nyelveket! Sziesztázz! Sharon Begley szerint az agykapacitásunk növelése egyszerűbb és érdekesebb feladat mint gondolnánk.
Az agy-gyakorlatok élesítik memóriánkat. Az aerobic gyakorlatok segítenek megőrizni szürkeállományunk épségét. A meditáció erősíti a kapcsolatot az értelem és az érzelem között.
Ez mind remekül hangzik, de miért fontos ez nekünk?
Amit mi igazán szeretnénk: többet tudni, mélyebben megérteni a dolgokat, kreatívabbnak lenni, emlékezni az olvasottakra, észrevenni azon összefüggéseket, melyek mások számára láthatatlanok – egyszóval intelligensebbek szeretnénk lenni. A mentális fejlesztéssel azt szeretnénk elérni, hogy könnyebben megértsük cégünk éves beszámolójának lényegét, azonnal rájöjjünk, ha egy reklám át akar verni, megértsük az orvostudományi tanulmányokat, és képesek legyünk ésszerűbb döntéseket hozni a munkában, a szerelemben és az életben egyaránt. A 2011-es egyik legfontosabb kutatási eredménye az volt, hogy az IQ szint fejleszthető, holott korábban úgy vélték, hogy a korai gyermekkor után már nem változhat az intelligencia szint. Az új kísérletek szerint nem csupán egy-két százalékos változás érhető el, hanem akár 21 ponttal is növelhető pár év alatt az IQ, esetleg 18 százalékponttal csökkenhet is bizonyos körülményektől függően.  
„20 pont nagyon nagy különbséget jelent,”- mondja Cathy Price, a University College London vezető kutatója. „Például akinek az IQ-ja 110-ről 130-ra emelkedik az az ’átlagos képességűek’ csoportjából a ’tehetségesek’ csoportjába lép át. Amennyiben a 104-es intelligencia szint 84-re esik vissza az a ’felső átlag’ csoportból az ’alsó átlag’ csoportba kerül.”  A kutatási eredmények alapján Price-nak az a véleménye, hogy az IQ szint bármilyen életkorban fejleszthető.
A brit tudósoknak azt is sikerült dokumentálniuk, hogyan függ össze az agy strukturális változása az intelligencia szinttel. Az intelligencia szint változásával együtt egyértelműen kimutatták a szürkeállomány neuron számának változását is. Kiderült, hogy a kézműves tevékenység, a klasszikus zene hallgatása vagy a zsonglőrködés egyaránt emelheti az IQ szintet.
Ezen kívül a rövidtávú memória fejlesztése is javítja az intelligenciát. A kutatások szerint a rövidtávú memória fejlesztésével egyenes arányban nőtt a problémamegoldó képesség, a logikus gondolkodásmód is.  Azoknál a felnőtteknél, akik komplex memória feladatokat oldottak meg négy héten keresztül, jelentős javulást tapasztaltak a szövegértés területén is.
A változás kulcsa az ’intenzív tréning’ és nem bizonyos ételek fogyasztása, mint például a fekete ribizli vagy a gránátalma. Az intelligencia a neuronok számától és a szinapszisoktól (a neuronok közötti kapcsolat) függ. A tanulást az új neuronok és azok kapcsolatai teszik lehetővé. 
Egy másik módja az IQ szint növelésének a figyelem trenírozása. A tudósok már több ízben bebizonyították, hogy a tanulás, és ezáltal az intelligencia nélkülözhetetlen alapfeltétele a figyelem. A figyelem párja az érdeklődés. „Ha nem érdekel, amit olvasol, látsz, vagy hallasz, akkor biztosan nem fogsz rá emlékezni,” - véli Price.
Az agyműködés javítása időbe telik. A jó hír az, hogy számos könnyen elérhető módszerrel elősegítheted a javulást. Az aerobic és bármilyen egyéb torna javítja az agyműködést. Napi 30 perc séta ötször egy héten stimulálja a BDNF (brain-derived neurotrophic factor) molekula-képződést. Ez a molekula felelős az új neuronok létrejöttéért.
Akkor is van megoldás, ha a sok séta fáraszt és nincs kedved hozzá: a délutáni szundikálás is sokat segíthet. Matthew Walker, a pszichológia professzora és kollégái a Kaliforniai Egyetemről bebizonyították, hogy a délutáni alvás nem egyszerűen helyreállítja az agyműködésünket, de sokkal jobb teljesítményre vagyunk képesek alvás után, mint előtte. A kísérletben résztvevő diákok között minden esetben azok a diákok teljesítettek a jobban, akik 90 percet aludtak délután kettőtől azokkal szemben, akik nem aludtak. De még saját alvás előtti teljesítményüket is felülmúlták alvás után a diákok. Nem véletlenül hozott létre szieszta szobákat a dolgozóinak a Nike és a Google is. 
Viszont akár alvás nélkül is javíthatunk az agyműködésünkön, ha egy kicsit pihentetjük az agyunkat. Néhány percre hagyjuk abba a munkát és ne járassuk az agyunkat, csak engedjük szabadjára gondolatainkat. Ez az üzemmód segíti a kreativitást.
Erre sincs időd? Akkor serkentsd az agyműködésed egy adag koffeinnel. A koffein ugyan nem hat a kreativitásra, de élesebbé teszi az agyunkat, mert növeli a neuronok közötti aktivitást, ami eredményesebb tanulást biztosít.
A nyelvtanulás is nagyban hozzájárul agyunk karbantartásához. Miközben az agyunknak folyamatosan választania kell a két nyelv szavai közül, a problémamegoldó képességünk is fejlődik, illetve a figyelem fókuszálása is könnyebben megy majd. 
Tehát azért, hogy 2012 magasabb IQ-ra tegyél szert a következőket kell tenned: memória gyakorlatok koffeinnel serkentve, szundikálással és aerobic gyakorlatokkal keresztezve, de a figyelem javítását elősegítő számítógépes tréningek alkalmazását, valamint a nyelvtanulást se hagyd ki a repertoárból és biztos lehetsz a sikerben! 
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr263524650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása