Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Csökken a munkanélküliség - mindenhol máshol a világban!

2012. január 09. - nagymenő

A cégek újra munkaerőt keresnek Amerikában. Ez jó hír. A rossz hír az, hogy a munkaerő felvétel lassan halad.
Decemberben az Egyesült Államokban 200, 000 fővel emelkedett a foglalkoztatottak száma. Ez az a varázsszám, amit a gazdasági szakemberek megjelöltek ahhoz, hogy a javulási folyamat valóban elkezdődhessen. És most, két és fél évvel a recesszió hivatalos vége után felmerülhet a kérdés bennünk, hogy a közgazdászok esetleg túl alacsonyra tették a mércét, különösen, ha Európát nézzük vagy a globális gazdaság többi részét? És vajon fenntartható-e a fejlődés? A Wall Street nem így gondolja. Mi is történik valójában?
A jó hír: a munkanélküliségi ráta 8,5%-ra csökkent Amerikában. Már négy hónapja folyamatosan csökken a munkanélküliek száma, 2009 februárja óta ez a legalacsonyabb mutató. A csökkenés meglepte a gazdasági szakembereket is, mivel ők a mutató növekedésére számítottak.

De még ezt a jó hírt is némi kétkedés fogadta. Többen megkérdőjelezték az adatok hitelességét. Jim Pethokoulis, egy konzervatív gondolkodású blogger szerint a valós munkanélküliségi ráta: 10,9%. Szerinte a 8,5%-os adat, akkor lenne igaz, ha a munkaerőpiac mérete nem változott volna Obama belépése óta.  Igaz, hogy több ember talál munkát, de sokkal többen adják fel a munkakeresést is. Szerinte a tartós munkanélküliek száma folyamatosan emelkedik, ami komoly gazdasági problémát jelent.  
Valójában, a munkanélküliség szélesebb mutatója - az úgynevezett U6-os mutató is csökkent  15,65-ról 15,2%-ra. Ez a mutató nem csak a bejelentett munkanélküliek számát veszi figyelembe, hanem azokat is, akik részmunkaidőben dolgoznak, de teljes munkaidőre pályáznak, illetve azokat is, akik hónapok óta nem pályáztak egyetlen állásra sem.
A valódi kérdés az, hogy a havi 200,000 új munkahely elegendő-e ahhoz, hogy a gyógyulási folyamat után a ’szép idők’ állapota visszatérhessen.  Ennek tükrében a 200,000-es szám nem olyan óriási eredmény. Ha a cégek ilyen ütemben veszik fel az új munkaerőt, akkor is 2025- ig eltarthat, hogy elérjék a recesszió előtti időszak munkanélküliségi rátáját. És az egyáltalán nem biztos, hogy minden hónapban sikerül ennyi új munkahelyet létrehozni.
A valóság az, hogy az ellenszél egyre erősebb. Ethan Harris, az Amerika Bank top szakembere azt jósolja, hogy Európa miatt ’tripla merülés’ várható. „Most valóban növekedik a gazdaság, de ahogy az idő telik, az Európában felmerülő problémák minket is magukkal rántanak” – nyilatkozta Harris. Azt is kiemelte, hogy a fogyasztók bevételeik jelentős részét adósságtörlesztésre fordítják, ezért a fogyasztás relatíve alacsony marad. Még a Kínai piac is lassulni látszik, ami rontja az USA export mutatóit. Mindezek 2,5%-os GDP növekedést eredményezhetnek, ami az új munkahelyek számának csökkenését predesztinálja. Ez a szám várhatóan 125,000 körüli lesz a 200,000-el szemben.
Az egyetlen dolog, ami megváltoztathatja a jóslatot az lenne, ha az USA munkáltatói 400,000 – 500,000 munkahelyet teremtenének havi szinten, így több pénz kerülne az emberek zsebébe. Ez annyira fellendítené az Egyesült Államok gazdaságát, hogy a globális gazdaság többi tagjának is erőt adna a túléléshez. Sajnos ennek vajmi kevés az esélye, ezért az elsőre jónak tűnő hírek mégsem olyan biztatóak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr853532069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása