Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Amerikai trendek alapján alakul át a magyar felsőoktatás

2012. január 17. - nagymenő

A ’nagy recesszió’ átminősítette a diplomák értékét. Először az általános egyetemi diplomák értékét vonták kétségbe, ma már a korábban nagyon nagyra becsült üzleti képesítések is leértékelődtek.


A háttérben természetesen a friss diplomások negatív kilátásai állnak. A diplomások körében a munkanélküliségi ráta a valaha mért legmagasabb mutatón áll, ami azt jelenti, hogy 26%-uk 25 és 34 év között nem talál munkát. Ez az adat nehezen fér össze a majdnem 1 trillió dollárra rúgó diákhitelek összegével. Így már érthető, hogy miért kérdőjelezik meg sokan a diplomák értékét.
Eközben a Wall Street-i fizetések is csökkenek. A gazdasági válság óta most a legalacsonyabbak a bérek és a bónuszok is alig érik el a tavalyi év felét.
Ami még rosszabb az üzleti végzettségre nézve, hogy a szakma tele van gyengén teljesítő diplomásokkal, ezért maga az üzleti szektor is leértékelte az okleveleket.
Az Academically Adrift nagysikerű könyv azt állítja, hogy az üzleti tanulmányok szakon tanulnak legkevesebbet a diákok. Minden ötödik diák üzleti diplomát szeretne szerezni, ami valószínűleg több, mint amire a világnak szüksége van.
Lynn O’Shaughnessy, egyetemi szakértő és blogger az alábbiakat írja:  
“A munkáltatók a munkahelyi felmérések szerint olyan diplomás embereket keresnek, akik logikusan gondolkodnak, jól kommunikálnak és írnak, azaz hatékonyan végzik munkájukat. Ezek a képességek bármelyik szakon elsajátíthatóak, de rengeteg kutatás igazolja, hogy a bölcsészettudományi karon tanuló diákok könnyebben meg tudnak felelni az említett követelményeknek.”
Az az állítás, hogy a diploma kidobott pénz szerintem ebben a formában nem igaz. Rengeteg tanulmány igazolja, hogy a diplomások sokkal több pénzt keresnek életük során, mint a diploma nélküliek. Ez persze nem jelent vigaszt azoknak a diplomásoknak, akik nem találnak munkát, viszont óriási a hiteltartozásuk. Ma már sokan részesítik előnyben az olcsóbb állami iskolákat.
Az üzleti végzettség más kategória. Ez a terület valószínűleg túl népszerű lett az elmúlt években. Az egyetemek ontják a pénzügyi ismeretekkel rendelkező diplomásokat, míg a munka világa ma már ennél sokkal jobban értékeli a kritikus gondolkodásmódot és a jó kommunikációs készséget. Az alábecsült bölcsész diploma sokkal hasznosabb lehet, mint gondolnánk.
Az angol és történelem szemináriumokon túl azért érdemes néhány komoly matematikai kurzust is elvégezni, mivel 2011-ben mind a 20 legjobban fizető diploma megszerzéséhez magas szintű matematikai készségekre is szükség volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr503569570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása