Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Ne facebook-oz a kollégákkal!

2012. január 27. - nagymenő

Fontos, hogy jó viszonyban legyünk kollégáinkkal. Azonban nem túl jó ötlet felvenni a kollégákat a facebook listára. Vajon miért? Egy kedden este közzétett poszt csütörtök reggelre irodai pletykává változhat. Ami még rosszabb: a kollégák és vezetők nem vesznek majd komolyan, esetleg kihagynak a nagyobb projektekből és az esetleges elbocsátások során is könnyen előtérbe kerülhetsz. Ezt mind a facebook aktivitásod számlájára írhatod.


A Millenial Branding és az Identified.com közös kutatása során 4 millió Y generációs facebook profilt vizsgáltak meg abból a szempontból, hogy milyen átfedések vannak a szakmai és a személyes online megjelenések között. Kiderült, hogy a legtöbb felhasználó esetében a szakmai életre vonatkozó adatok nem voltak nyilvánosak. A vizsgált Y generációs facebook felhasználók kétharmada (64%) nem tüntette fel a munkaadóját a profiljában, mégpedig azért nem, hogy a kollégák ne bukkanjanak könnyen rájuk.
Egy tipikus Y generációhoz tartozó facebook felhasználó általában 700 ismerőssel rendelkezik. Az ismerősök között azonban átlagosan csak 16 kolléga szerepel a listán.
Ennek ellenére a vizsgálati eredmény tükrében elmondhatjuk, hogy a fiatal dolgozók nagy része még így is túl sok facebook-os kolléga-kapcsolattal rendelkezik és túl sok információt oszt meg, melyek negatívan befolyásolhatják karrierjüket. A facebook oldalon keresztül feltárjuk személyiségünket, érdeklődési területeinket és ez mind nagyban hat a kollégák és vezetők attitűdjére.
Még azokkal a facebook-os kapcsolatokkal is óvatosan bánjuk, akik nem kollégák. Az adatok azt mutatják, hogy a fiatalok nagyon gyakran lecserélik munkájukat. Mindössze 2 évet töltenek el az első munkahelyükön, majd váltanak. Az amerikai statisztikai hivatal adatai arról tanúskodnak, hogy 18 és 32 év között egy munkavállaló átlagosan legalább 9 különböző munkahelyen dolgozik. Ez a sok munkahelyváltás egyben azt is előrevetíti, hogy a facebook-os barátaink közül bárki egy napon a kollégánk, riválisunk vagy főnökünk lehet.
Az ismerősöket különböző csoportokba sorolni a facebook-on elég nehéz, mert ez mindig változik. A legokosabb megközelítés az, ha mindig szem előtt tartjuk, hogy megosztásainkat a kollégák is látni fogják, és soha ne feledjük, hogy a munkáltató a megosztásaink alapján dönthet arról, hogy alkalmaz-e vagy sem. Az alábbiakban néhány jó tanácsot szeretnénk adni a facebook felhasználóknak:
 

A megbízhatatlan kollégákat ne vedd fel a facebook listádra.

Az Y generáció képviselői folyamatosan versenyeznek egymással a munkahelyeken és a mai bizonytalan munkaerő-piaci helyzet mellett minden alkalmazott keresi a lehetőséget az előre jutáshoz. Szóval legyünk óvatosak – akár paranoiások is inkább, minthogy egy munkahelyi ’jóbarátunk’ szabotálja karrierünket.  
 

Kerüld a facebook kapcsolatot a közvetlen főnököddel.

A főnököd nagyban befolyásolja karrieredet. Ő dönti el, ki kap fizetésemelést és ki nem, illetve ki melyik projektet kapja meg. Alapvetően a főnöködtől függ, hogy a munkahelyi életed sikeres vagy elviselhetetlen lesz. Az utóbbi elkerülése végett, sokkal biztonságosabb, ha a főnöködet kihagyod a facebook posztjaidból.
 

Állítsd be a nem publikus opciókat és sűrűn vizsgáld felül azokat.

A facebook oldalon be lehet állítani, hogy minden képet, videót, kommentet először jóvá kell hagynod ahhoz, hogy megjelenjen az oldaladon. Ez segít abban, hogy az ismerőseid csak akkor láthatják egy barátod megosztásait, ha azt te is jóváhagytad, így elkerülheted a kellemtelenségeket.  
 

Okosan posztolj.

A profilképed az első benyomás rólad, ezért nem mindegy milyen képet töltesz fel, válassz bölcsen. Természetesen nagyon rossz ötlet a facebook-on panaszkodni a főnöködre vagy kollégádra, esetleg rosszat mondani a cégedről.  Az online felháborodás elsőre könnyít a lelkünkön, de hosszútávon tönkre teheti karrierünket. Az ’okostelefonokkal’ a világ bármelyik pontjáról lehet posztolni. Gyakran hirtelen, impulzívan posztolunk, ezáltal olyat is nyilvánosságra hozhatunk, amit később megbánunk, de akkor már késő. Ha egyszer nyilvánosságra hoztunk valamit, azt soha nem tudjuk meg nem történtté tenni.


Ügyesen építsd a kapcsolati hálódat.

Azok az emberek, akikkel kapcsolatban állsz, hatással vannak a sikerességedre. Ha olyan emberekkel vagy kapcsolatban, akik sértő, rasszista, furcsa vagy obszcén dolgokat kommentelnek a facebook oldaladon legalább annyira minősít téged is, mint őket. Kétszer is gondold meg, mielőtt elfogadod egy olyan személy kapcsolatfelkérését, aki ronthat a rólad kialakult képen, amiben oly sok munkád fekszik.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr733898137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása