Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Mozgalmas munkakörnyezet = többet dolgozol, mint amennyit fizetnek!

2012. március 07. - nagymenő

Az álláshirdetések tele vannak agyonhasznált közhelyekkel, mint például a ’részletekre figyelő, precíz’ vagy ’csapatjátékos’. Valójában mit is jelentenek ezek a felkapott kifejezések? Íme egy gyakran használt kifejezés egy szakember olvasatában: „A mozgalmas munkakörnyezet azt jelenti, hogy valójában sokkal több időt fogsz munkával tölteni, mint amennyit fizetnek érte.”
Jó esetben a munkakereső a hirdetés láttán kap egy képet arról, hogy milyen jellegű a meghirdetett munka. Az azonban nem derül ki, hogy valójában milyen is lesz a munkakörnyezet. Szeretni fogom vagy már az első ebédszünet előtt otthagyom? Egyáltalán lesz időm ebédelni?
A Fortune post megkeresett néhány HR szakembert, karrier coach-ot, hogy olvassanak a sorok között és magyarázzák el a laikusoknak, hogy mit is jelent tulajdonképpen a ’feladatok széles köre’, ’önálló munkavégzés’, vagy a ’mozgalmas munkakörnyezet’.
A ’mozgalmas munkakörnyezet’ frázis jelentése:
„A munkaadó minden áron magas produktivitást akar elérni, tehát a dolgozó a sürgős problémák megállíthatatlan özönében találja magát. A gyors tempójú, mozgalmas azt jelenti, hogy többet fogsz dolgozni, mint amennyit fizetnek érte,” magyarázza Kathryn Ullrich. Ullrich a Szilícium-völgyben dolgozik HR szakemberként és a Getting to the Top: Strategies for Career Success c. könyv írója.
Egy másik szakember, Kevin Felming, aki egy karrier- és életvezetési coaching cég tulajdonosa a látszólag ártalmatlan szavakra hívja fel a figyelmünket. A ’csapatjátékos’ azt jelenti, hogy olyan embert keresnek, aki könnyen tud alkalmazkodni másokhoz; ’a részletekre figyelő’ azt jelenti, hogy váratlan ellenőrzésekre számíthatunk; a ’kezdeményező’ kifejezés mögött pedig ez áll: Képes vagy olyan környezetben dolgozni, ahol a vezető nem ad egyértelmű útmutatást a feladatokhoz?
 
De miért ragaszkodnak az álláshirdetések írói ugyanazokhoz a kifejezésekhez? Ahogy az ingatlanügynökök is a legjobb fényben tüntetik fel eladandó ingatlanjaikat, ugyanúgy a HR menedzserek is hangzatos hirdetéseikkel a legjobb jelölteket szeretnék becserkészni. Semmiképpen nem akarják elijeszteni a jelentkezőket, ezért mélyen hallgatnak arról, hogy valójában 70 órát kell majd dolgozni 40 órás munkabérét, valamint arról is, hogy a leendő főnök passzív-agresszív személyiségzavarral küzd.
Egyébként az álláshirdetésekben folyamatosan felbukkanó általános frázisok nem biztos, hogy bármit is jelentenek. Fleming szerint a szakzsargon és a klisék használata az álláshirdetésekben, sok esetben egyszerűen a döntéshozók lustaságát tükrözi. Mivel a hirdetéseket megfogalmazó embereknek nincs elég energiájuk és kreativitásuk ahhoz, hogy jól értelmezhető leírást adjanak a munkahelyi terhekről és környezetről, ezért a régi klisékhez fordulnak, mint például a ’kezdeményező’ vagy az ’alkalmazkodó’.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr774294865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása