Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Ajánlod magad, de ki ajánl téged?

2012. április 12. - nagymenő

Az álláskeresés lépéseit, a potenciális buktatókat számtalan helyen szedték már listába. Hogyan írjunk önéletrajzot? Hogyan írjunk motivációs levelet? Hogyan öltözzünk, viselkedjünk, gesztikuláljunk állásinterjún? Íme, egy újabb „How to…” a jobsearch.about.com-ról. Szóval, a mai kérdés: hogyan kérjünk referenciát?
 
Amikor referenciát kérünk, fontos, hogyan tesszük. Először is biztosnak kell lennünk abban, hogy az, akitől a referencia levelet kérjük, képes és akar is jó referenciát adni. (Köszi, erre a kis útmutató nélkül tényleg nem gondoltam volna…)
Arra is ügyelni kell, hogy a referenciaként megadott személyt ne érje derült égből villámcsapásként, ha felhívják.
Referenciát telefonon, vagy e-mailben kérhetünk (személyesen már nem is?). Ja, tényleg! most írja, hogy a legjobb, ha e-mailben tesszük, így potenciális ajánlónkat nem hozzuk olyan kellemetlen helyzetbe, hogy a szemünkbe kelljen mondania: Ne viccelj már! Pont neked?
 
Anyukám kiskoromban mindig azt mondta: vannak „varázsszavak”, mint kérem, köszönöm. Szóval számít, hogy hogyan kérünk. „Írnál nekem egy ajánlólevelet?” – ez sovány a tanácsadók szerint. Kérjünk így: „Gondolod, hogy a munkám elég jó ahhoz, hogy írj nekem egy ajánlólevelet?”. Vagyis ne rontsunk ajtóstul a házba, adjunk lehetőséget arra, hogy az illető udvarias kibúvót találjon. (Mégis mit? Nem, nem gondolom, hogy a munkád elég jó. Sőt!)
 
Nos, ha az e-mail-es körülményeskedést siker koronázza, és pozitív választ kapunk, ajánljuk fel számára segítségünket: küldjünk neki CV-t, osszuk meg vele LinkedIn profilunkat (már ha van), és lássuk el megfelelő információval szakmai múltunkat, tapasztalatainkat és képességeinket illetően.
 
Ezt a kört legalább háromszor fussuk le, hiszen a munkaadók többsége legalább ennyi referenciát kíván. Nem árt azonban, ha van egy tartalék is, mert ha mondjuk egyik ajánlók véletlenül a mosógépbe rakja a mobilját, és elérhetetlenné válik, roppant profi megoldás, ha mellényzsebből kapjuk elő a pót-ajánló elérhetőségeit.
 
Nos, ami engem illet, ettől az útmutatótól sokkal okosabb nem lettem. A szerzőnek viszont biztosan jó referenciái voltak.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr544388406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása