Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Mit ér egy anya - dollárban?

2012. május 04. - nagymenő

Megfizethetetlen. A válasz egyszerre igaz, és kényelmes. No de mire jó az anyák napja, ha nem arra, hogy ezt is kimatekozza valaki. Vagyis valakik. A Moneyland cikkéből ugyanis kiderül, hogy ezt többen is megteszik, évente, rendszeresen.
A salary.com matekjának az alapja a munkaidő ráfordítás, és a különböző szakmák – szakácstól a sofőrön át a pszichológusig – átlagos órabére. Sőt, a vezérigazgatói órabért is beleszámolták, hiszen kétségtelen, otthon anyu a háztartás kapitánya. Eszerint az átlagos mama órabér 17, 80 dollár, és egy főállású anyu heti 94,7 órát dolgozik. Ez 112 962 dolcsit jelent évente!
A dolgozó anyáknak persze kevesebb ideje jut a háztartásra: a számítások szerint heti 57,9 óra. Vagyis ha nekik is kipengetnék a házimunkát pluszban, akkor a fizetésükön túl még 66 979 dollárt vághatnának zsebre.
A számokból az is kiderül, hogy az anyaság értéke is csökkent a válság hatására, hiszen az öt évvel ezelőtti „fizetések” magasabbak voltak.  Igaz, akkor is csak virtuálisan.
A salary.com-nál dolgozóknak feltehetően jobb gyerekkoruk volt, mint a biztosítási szakmában ügyködőknek. Ők ugyanis jóval kevésbé értékelik az otthoni munkát. Az insure.com-nak is van anyák napi indexe. 60 182 dollár, per év. Az egyre csökkenő tendencia persze náluk is megmutatkozik, hiszen tavaly még 61 436 dollárra taksálták az anyai munka értékét.
Persze, valójában hülyeség számolgatni. Hiszen valószínű, hogy még a takarítás órabére is magasabb, mint mondjuk az esti mesemondásé, vagy egy jó beszélgetésé. Pedig az utóbbiak egészen biztosan többet érnek. Ha pedig a gyerek később ezt mégis máshogy látná, akkor valószínűleg az anya alkalmatlan volt az „állásra”.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr224488185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása