Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

A kiközösítő háló

2012. június 01. - nagymenő

Amíg a Facebook amolyan semmiből születő sikersztorinak, alulról jövő kezdeményezésnek tűnt, senki nem foglalkozott azzal, kik vezetik a céget. Onnantól viszont, hogy papírforma szerint is globális üzleti vállalkozás lett belőle, vagyis részvényei a tőzsdére kerültek, egyre többen támadják, méghozzá azért, mert az igazgatóságban kizárólag fehér pasik ülnek. Heten, mint a gonoszok.
Nőjogi aktivisták valószínűleg ilyennek is látják őket, hiszen kampányt indítottak a diszkrimináció ellen. Hogy lehet, hogy egy olyan cég vezetésében, amelyet a nők tettek igazán naggyá, egyetlen nő sem kapott helyet? A felhasználók többsége ugyanis nő, ráadásul a közösségi oldalt ők sokkal aktívabban használják, mint a férfiak.
Persze, úgy tűnik, nem a Facebook az egyetlen olyan szociális média társaság, ahol a nőket csak eszköznek tekintik, de nem igazán engedik érvényesülni: a Twitter, a Zynga, vagy az internet rádiót üzemeltető Pandora vezetői is kizárólag férfiak. A LinkedIn-nél mutatóba akad egy nő, a Google pedig rekorder, hárommal.
A nőmentes vezetésű cégeknek nem csupán a feminista szervezetek haragjával kell szembenézniük. Tavaly a Fortune 500 cég körében végzett a Catalyst nevű piackutató cég, és kiderítette: azok a vállalkozások, ahol nők is vannak a vezetésben, sikeresebbek, mint szimplán a macho üzletek.
Amúgy Zuckerberg úr azt mondja, ő nem diszkriminál, csupán a legjobbakat keresi, és nem címkék, hanem hasznosság alapján válogat. Egy női vezetőket tömörítő szervezet elnöke viszont úgy látja: rosszul. „ Ha egy globális céget fejlesztesz, olyan emberre van szükséged a vezetésben, aki tudja mit jelent a brand-építés. A Facebook-os pasik viszont mint a szilikon-völgyből illetve Washingtonból jöttek. Pedig olyasvalakire lenne szükség, aki már dolgozott Kínában, Indiában és jól ismeri a fejlődő piacokat. Olyasvalakire, aki tudja, mit akarnak a nők. Ha igazgatóságot raksz össze, nem a legjobb barátaid közül kell válogatnod, hanem a legjobb emberek közül.”
Hogy az üzleti szempontok, vagy a támadások győzték meg Zuckerberget, nem lehet tudni: a Bloomberg viszont meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt állítja: a Facebook már meg is bízott egy fejvadász céget, hogy titokban keressen egy nőt a cégvezetésbe. Ezt az infót eddig sem a Facebook, sem pedig a fejvadászok nem kommentálták.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr564558875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hrportal 2012.06.01. 10:54:37

Kedves Blogger!

Egy ajánlattal fordulok Hozzád. HR szakmai híroldalunk, a HR Portal (www.hrportal.hu) létrehozott egy blogoldalt (www.hrblog.hu). Blogolóink köre és a szerkesztőfelület azóta folyamatosan bővül, fejlődik, a célunk, hogy az oldalt minél sokszínűbb tartalmakkal töltsük meg. Olyan blogokat keresünk, melyek témája, tartalma összeegyeztethető portálunk profiljával, és kölcsönösen gazdagítaná azt.

Blogodon sok olyan bejegyzést találtam, amelyeket szívesen látnánk a HR Blog keretei között is. Ha együttműködnél velünk, számodra is létrehoznánk egy alfejezetet (például: hrblog/themostwanted), így a saját blogod mellett ide is posztolhatnád a bejegyzéseket, és növelhetnéd olvasóid számát. A jobb bejegyzéseknek jelentős publicitást biztosítunk portálunk főoldalán a blog oldaldobozban, illetve a Facebook oldalon.

Minden további részletet is megírok, amennyiben úgy döntesz, hogy együttműködnél velünk.

Üdvözlettel:

Kertész Dalma szerkesztő
HR Portal Szerkesztősége
1135, Budapest, Gogol utca 15/A. VI./1.
Telefon: +36 (1) 261-0691
email: dalma.kertesz@hrportal.hu
www.hrportal.hu
A legfrissebb HR szakmai hírekért, információkért látogassa meg oldalunkat - www.hrportal.hu - vagy regisztráljon ingyenes hírlevelünkre, hrportal.hu/hirlevel címen.
süti beállítások módosítása