Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Nők a bankban – csak ügyfélnek kellenek?

2012. június 27. - nagymenő

Az üvegplafon effektusról sokat lehet olvasni. Meg tapasztalni is. Tény, hogy a világon mindenhol a vezetők többsége férfi. Hiába a deklarált egyenjogúság, a nők – tisztelet a kivételnek – valahogy mindig elakadnak a csúcs előtt. A bankszektorra ez különösen igaz. A pénz, úgy tűnik, macho kiváltság. Az ILM a miértekre volt kíváncsi, és a Royal Bank of Scotland támogatásával 800 banki alkalmazottat kérdezett meg.

womeninbank.jpg

A kutatás szerint a brit bankok akaratlanul, de kirekesztik a tehetséges nőket a pénzintézetek vezető pozícióiból.  Az „üvegplafon" egyszerűen a hagyományok, a megszokás miatt létezik.  A kötelezően előírt kvótákat nem csupán a férfiak utasítják el, hanem a nők is rossznak tartják. A többség azt gondolja, a változásnak alapvetően a fejekben kellene elindulnia ahhoz, hogy a bankszektorban (is) az a szemlélet érvényesüljön, amelyben az egyéni pozíciót a teljesítmény határozza meg.

A felmérésből kiderül, hogy a nők csaknem fele gondolja, hogy karrierjében egyértelmű hátrányt jelent a neme. Meglepő, de a férfiak több mint harmada osztja ezt a véleményt.

Hogy konkrétan milyen akadályokba ütköznek a nők? Íme, a top ötös lista:

- A férfi vezetők hozzáállása;

- a férfiak magasabb aránya a felső vezetésben;

- a kialakult szervezeti kultúra;

- a rugalmas munkavégzési lehetőségek hiánya;

- a női vezető modell hiánya.

Érdekes, hogy minél magasabb pozíciót tölt be valaki, annál inkább érzi a megkülönböztetést. Míg az alsó szinteken a dolgozók alig több mint egyharmada tapasztalt hátrányos megkülönböztetést, középszinten már a nők 65%-a, míg a férfiaknál maradt az egyharmados arány. A felsővezető nők látják a legnagyobb arányban a korlátokat, míg a velük egy szinten dolgozó férfiak a legkevésbé.

A megkérdezett nők 42%-a szerint a munkahelyeknek tenniük kellene valamit a diszkrimináció ellen, míg a férfiak többsége úgy tűnik, tökéletesen elégedett a jelenlegi struktúrával: csupán 28%-uk szerint kell a cégen belül segíteni a nőket. De nem kötelező kvótákkal: ezt a megoldást a többség elutasítja, a nőknek csupán 19, míg a férfiaknak ennél is kevesebb, mindössze 10%-a ért egyet a kvótarendszer bevezetésével.

Ami elkeserítő: a bankszektorban dolgozóknak mindössze 22%-a érzi úgy, hogy a karrier a tehetségen, rátermettségen múlik. Pedig igazán ideje lenne felébredni, hiszen egyértelműen kiderült: a férfiak uralta bankok válságba sodorták a világot. Nyilván, ha a nők veszik át a hatalmat, attól sem lesz jobb. Ha viszont csak a tehetség számítana... Talán.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr44613973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása