Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Egy szépségkirálynő tanácsai álláskeresőknek

2012. november 20. - nagymenő

Félre a sztereotípiákkal, hogy a szépségkirálynők buták! Na jó, nem feltétlenül agysebészek, de azért tanulhatunk tőlük. A szépségversenyek visszatérő része az intelligencia teszt, vagyis inkább interjú, amikor a reménybeli királynőknek be kell bizonyítaniuk: a természet nem csupán a külsejük megalkotásakor volt kegyes, de agyat is mért mellé. A szépség vagy van, vagy nincs, az interjúra azonban lehet, és kell készülni. Ugyan úgy,mint egy állásinterjúra. Hiszen a lényeg, hogy lenyűgözzük a közönséget. Íme, egy Miss America jelölt tanácsai álláskeresőknek, a dailymuse-ról. Lehet, hogy tényleg nem csak szép?

missa.jpg

Bár a versenyeknek ez a fordulója elvileg nem a külsőről szól, legyünk őszinték, az első benyomás mégis a megjelenésen múlik. Ahogy az állásinterjún is. Vagyis nagyon figyeljünk oda a megjelenésünkre. Egy szőke, hosszúhajú nőt butának tartanak? Hajgumi! Szigorúan hátrasimított frizura, és máris komolyan veszik a jelentkezőt. A lényeg, hogy ne arra törekedjünk, hogy a legcsillogóbb arcunkat mutassuk meg, hanem azt, amit az adott szakmában elvárnak. Az ápoltság persze mindenhol alap.

Egyenes hát, magabiztos, de nem görcsös tartás – a szépségversenyek indulói hónapokig gyakorolják. Nem véletlenül. A testbeszéd fontos. Állásinterjún, ahelyett, hogy lazán hátradőlnénk, hajoljunk inkább kissé előre. Keressük a szemkontaktust az interjúztatóval, csoportos interjúnál pedig mindig arra nézzünk, aki éppen beszél, még akkor is, ha úgy érezzük, a számunkra nem fontos. A királynő jelöltek trükkje: csináljunk próbainterjút, rögzítsük, és nézzük vissza. Így egyből kiderülnek a rossz mozdulatok, pillantások, amelyeket innentől kezdve tudatosan el lehet kerülni.

Nyugi! Ha lazán, nyugodtan sétálunk be egy interjúra, az magabiztosságot, professzionalizmust sugall. Persze, ezt könnyebb mondani, mint megcsinálni. A legrosszabb az, ha a jelölt már negyed órával az interjú előtt leül, és azon járatja az agyát, hogy most mi lesz. Egy jó könyv, a zenehallgatás megnyugtat. Nem az utolsó 15 percben kell felkészülni! A várakozás a nyugalom ideje.

Készülj fel alaposan – de tűnj spontánnak. A legrosszabb, amikor egy jelölt túlságosan felkészültnek tűnik, és füllel hallhatóan kész panelekkel válaszol, bármi is legyen a kérdés. No, ez a klasszikus "világbéke" effektus. Persze, a várható kérdésekre készülni kell, de a szóról szóra bemagolt "helyes" válasz nevetséges. Az interjúztató nem arra kíváncsi, mit tudtál kikuglizni, hanem arra, ki vagy te, mit gondolsz bizonyos kérdésekről.

Fogd rövidre! A szépségversenyeken meghatározott idő áll egy-egy versenyző rendelkezésére. Ez nem azt jelenti, hogy stopperrel begyakorolt módon öt perces választ kell adni az első kérdésre. Lehet, hogy többen, többet is kérdeznének. Koncentráljunk a lényegre, legyünk tömörek, pontosak. Gondoljuk végig, mi az, amit a leginkább el szeretnénk mondani magunkról. Az állásinterjúkon ugyan nem szabnak előre időkeretet, de jobb ha tudomásul vesszük: az interjúztatónak más dolga is van. Vagyis jelöljünk ki magunknak időhatárokat, és igyekezzünk a válaszainkat rövidre szabni.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr644916193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása