Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Tavaszi optimizmus jelei a magyar munkaerőpiacon

2013. március 12. - nagymenő

Mérsékelten erősödött Manpower Munkaerő-piaci Mutató Magyarországon. Az előző negyedévi -2%-ről a mutató értéke +5%-ra emelkedett.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva ugyancsak közepes, 8% pontos a hazai mutató erősödése.

A felmérés szerint 2013 második negyedévben kilenc szektorból mindössze egy, az építőipar munkaadói számolnak azzal, hogy több munkavállalót bocsátanak el, mint ahányat felvesznek. A nyolc régióból ötben bővülés várható, az Észak-Alföldön stagnálásra számítanak. A mutató mindössze két régióban van negatív tartományban. Meglepő módon ezek közül az egyik Budapest.

A Manpower ma nyilvánosságra hozott Munkaerő-piaci Felmérése szerint a munkakeresők lehetőségei 2013 második negyedévében mérsékelten bővülnek.  A Manpower Munkaerő-piaci Mutatója +5%-on áll, ami az előző negyedévhez képest 7% pontos, az egy évvel korábban mérthez képest pedig 8% pontnyi erősödést jelent.

A megkérdezett munkaadók 13 százaléka növekedésére számít, 8 százalékuk viszont elbocsátást tervez. 76% semmiféle változtatásra nem készül.  Így a Manpower Munkaerő-piaci Mutatója +5%-on áll, amely a legmagasabb mért érték a kutatás kezdete, 2009 harmadik negyedéve óta.

„Bár a magyar Munkaerő-piaci Mutató a legoptimistább a kutatás kezdete óta, az adatot óvatos derűlátással érdemes nézni. Az előző 5 negyedévben ugyanis egyszer sem sikerült betörnie a mutatónak pozitív tartományba, vagyis a mostani várakozások csupán azt jelzik, hogy a magyar munkaerőpiac talán képes lesz elindulni felfelé a gödör aljáról.” – magyarázta az adatokat Kiss Judit, a Manpower Magyarország ügyvezető igazgatója.

Kilenc szektorból nyolcban a munkaadók az alkalmazottak számának bővülésére számítanak. A legoptimistább várakozásokat a pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások, valamint a gyártás területéről jelentették. A Munkaerő-piaci Mutató értéke mindkét szektorban +10%. A szállítmányozás, raktározás és kommunikáció +6%-on áll, míg három szektor, a mezőgazdaság,vadászat, erdészet és halászat, a közüzemi szolgáltatások, valamint a köz- és szociális szféra +4%-ot jelentett. Eközben az építőipar munkaadói további zuhanásra számítanak. Az ágazat mutatója -6%-on áll.

Negyedéves összehasonlításban a munkáltatók kilenc ágazatból hétben a munkahelyek számának bővülésében bíznak. 17% pontos növekedést jeleztek a mezőgazdasági, vadászati, erdészeti és halászati szektorban, míg a mutató 13, illetve 12% pontot erősödött a közüzemi szolgáltatások, és a gyártás területén. A pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások mutatója 6% pontot erősödött, míg 5%pontos növekedést jelentettek a köz- és szociális szférából, a vendéglátóiparból, valamint a szállítmányozási, raktározási és kommunikációs szektorból. Az építőipar és a nagy- és kiskereskedelem kilátásai relatíve stabilan maradtak.

Az előző évhez viszonyítva kilenc szektorból hétben várható növekedés. A legjelentősebb javulást – 22, illetve 15% pontosat – a köz- és szociális szféra, valamint a mezőgazdaság, vadászat, erdészet és halászat munkaadói jelentették. A nagy- és kiskereskedelem munkaadói 13% pontos javulást várnak az előző évhez képest, a közüzemi szolgáltatások mutatója pedig 9% pontot erősödött. 7% ponttal javult a mutató értéke az építőipar, és 6% pontot a pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások területén. Eközben két ágazatban – a vendéglátóiparban és a szállítmányozás, raktározás és kommunikáció területén az egy évvel ezelőttihez képest 9 és 5% ponttal romlottak a kilátások.

„Ha a szektoriális adatokat nézzük,úgy tűnik, hogy az autógyártás lehet Magyarországon a húzóágazat, hiszen a legnagyobb felvételi kedv a gyártás területén mutatkozik.” -kommentálta az adatokat Kiss Judit, a Manpower Magyarország ügyvezető igazgatója.“A közüzemi szolgáltatások területén jelzett pozitív várakozások meglepőek, mivel a kormány 10%-os rezsicsökkentést írt elő, amelynek következtében a szolgáltatók várhatóan elhalasztják fejlesztéseiket. A várhatóan csökkenő profit ellenére az ágazat több mint két év óta a legoptimistább várakozásokat jelezte.”

Nyolc régióból ötben a munkahelyek számának bővülését várják a munkaadók 2013 második negyedévében. A legoptimistább várakozásokat a Nyugat-Dunántúlról jelezték, ahol a Munkaerő-piaci Mutató +13 %-on áll. A Dél-Alföld a második, +10%-os mutatóval. Ugyancsak munkahelyek számának növelését tervezik a Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon, ahol a mutató értéke +6, illetve +5%., valamint a Közép-Magyarországi régióban, ahol +3%-ot jeleztek a munkaadók. Eközben a budapesti és a közép-dunántúli munkaadók bizonytalan kilátásokról számoltak be (-1%)

Az előző negyedévhez viszonyítva nyolc régióból hatban javultak a kilátások. A legnagyobb, 18 és 16% pontos mértékben a Nyugat-Dunántúlon és a Dél-Alföldön. A Dél-Dunántúl munkaadói 9% pontos növekedést jeleztek, míg Észak-Magyarország mutatója 7% pontot erősödött. Ugyanakkor 2% ponttal csökkent a mutató értéke az Észak-Alföldön.

Az egy évvel korábbihoz képest valamennyi régióban nőtt a mutató értéke. A Dél-Alföldön jelentősen, 24% ponttal. Ugyancsak figyelemre méltó a javulás a Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon, ahol a mutató 13, illetve 9% pontot erősödött. 5% ponttal jobbak a kilátások a Nyugat-Dunántúlon és a Közép-Dunántúlon.

Nemzetközi kitekintés

A Manpower Munkaerőpiaci Mutató továbbra is bizonytalan munkaerőpiaci kilátásokat jelez világszerte, 2013 második negyedévére.

 

  • Pozitívak a várakozások a vizsgált országok több, mint háromnegyedében. 42 országból 32-ben a munkahelyek számának bővülését várják, szemben az előző negyedévben jelzett 29-cel. Az előző negyedévhez képest 21 országban nőtt a mutate értéke, míg 15-ben csökkent.
  • A tavaly ilyenkor mérthez viszonyítva gyengültek a várakozások. 25 ország munkaadói gyengülést jeleztek, míg 15 országban javultak a kilátások.
  • Ismét Brazília, Taiwan, Törökország és India vezeti a listát, míg a leggyengébb mutatókat Európa produkálta. A brazil, taiwani, török, indiai és panamai munkaadók jelezték a legnagyobb bővülést 2013 második negyedévére. Olaszországban, Spanyolországban, Görögországban és Hollandiában a leggyengébbek a kilátások. Olaszország és Spanyolország mutatója történelmi mélyponton áll.
  • Az európai munkaadók kivárnak. Az EMEA region munkaadói a legkevésbé optimisták, hiszen 24 országból kilencben negative tartományban van a mutató, az előző negyedévhez képest javulás látszik, hiszen három hónapja még 13 országból jelentettek negative adatot.

“A munkaadók még mindig zavarosnak érzik a globális gazdaság helyzetét, amiből az következik, hogy a társaságok többsége óvatos a munkaerő felvétellel kapcsolatban.” – mondta Jeffrey A. Joerres, ManpowerGroup elnök-vezérigazgatója. “Bár ebben a helyzetben jósolni nagyon nehéz, vannak pozitív jelek Európában, amelyek valamiféle stabilizációra utalnak. Váratlan jó hír érkezett például Franciaországból, ahol a gyártás területén 80-100 ezer új munkahely jöhet létre az idén, és a bővülés várhatóan 2020-ig folytatódik. Ez egybevág a Manpower előrejelzéseivel, amelyek szerint a gyártási szektor mutatja a legerősebb felvételi kedvet 2008 óta.”

Bár mind negyedéves, mind egy eves alapon visszaesés tapasztalható Németországban a legtöbb ágazatban és régióban, a mutató továbbra is pozitív, és a munkaerőpiac relative megnyugodott. Ugyanakkor az euro zóna másterületein a munkaadók kevésbé utasítják el a fejlesztéseket. Még Görögországban is, ahol a munkaerőpiac folyamatosan gyengélkedik, javultak a kilátások. Az előrejelzés három év óta nem volt ennyire optimista, mint most, és tavaly óta folyamatosan javulnak a kilátások a vizsgált szektorok többségében.”

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr185129214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása