Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Második felvonás, avagy top 10 karrier lehetőség nyugdíjasoknak – Amerikában

2013. március 19. - nagymenő

Egy amerikai kutatás szerint a dolgozók háromnegyede tervezi, hogy nyugdíjas éveit munkával tölti. Részben azért, mert a 60-as, 70-es, 80-as éveiket is aktívan szeretnék tölteni, részben pedig azért, mert nyugdíjuk, megtakarításaik kevésnek bizonyulnak ahhoz, hogy fenntartsák korábbi életszínvonalukat. Egy új karrier beindítása persze a tengeren túl is nehéz – függetlenül attól, hogy az ember milyen korú. A howsuffworks.com azonban összegyűjtött tíz olyan lehetőséget, amely az idősebbek számára is nyitott. Még egyszer: a lista az Egyesült Államokban készült. Vagyis számos lehetőség valóban azoknak szól, akik csupán az aktivitás kedvéért, ha úgy tetszik, hobbyból dolgoznak. Más területeken pedig – mint például az oktatás vagy az egészségügy – Magyarországon éppen ellentétes folyamatok zajlanak.

retirement_work_18.jpg

Nonprofit szektor                                                                                                        

Egy San Franciscoi civil szervezet felmérése szerint a nyugdíjasok több mint fele olyan munkára vágyik, amellyel a közösséget szolgálhatja. A nonprofit szervezetek általában szezonális munkát ajánlanak, és tárt karokkal várják az olyanokat, akiknek van tapasztalatuk a szervezésben, irányításban. Ráadásul a paletta igen színes: vannak jótékonysági intézmények, amelyek például hátrányos helyzetű gyerekek oktatásával foglalkoznak, de olyanok is, amelyek művészeket, tudományos kutatások támogatnak, vagy éppen a környezetvédelem a területük. A munka ugyan nem hoz bevételt, de elégedettséget annál inkább. Ráadásul nem kell kilenctől ötig egy irodában ülni.

Oktatás

Úgy tűnik, az idősebbek tudására, tapasztalatára számítanak Amerikában. Szívesen látják a katedrán a nyugdíjas korúakat is, de ha valaki korábban nem pedagógusként dolgozott, elhelyezkedhet például pedagógus asszisztensként, vagy dolgozhat iskolai könyvtárban.  A teljesen más területen szerzett szakmai tapasztalat sem akadály: a szakiskolákban örömmel fogadják például a korábbi mérnököket. A lehetőség a felsőfokú végzettségűeknek adott, de gyakorlatilag mindegy, milyen területen szereztek korábban diplomát. Személyes vagy online tanfolyamokon megszerezhető az oktatáshoz szükséges plusz képesítés.

Egészségügy

Az egészségügy és a szociális ellátások területe a leggyorsabban növekvő szektor Amerikában.  Az idősebb orvosok, egészségügyi tanácsadók könnyen találnak munkát, és egyre nagyobb az igény ápolókra, nem csak a kórházakban.  Egyre többen keresnek házi ápolókat idősek, gyerekek mellé. A munka csak részben egészségügyi jellegű, hozzá tartozik a mindennapos háztartási feladatok megoldása is. Nyilván, nyugdíjas korában nem vág bele az ember egy orvosi egyetembe, de házi ápolói, asszisztensi képesítést egy-két éves tanfolyamokon is lehet szerezni.

Könyvelés, adótanácsadás

Ha eddig egy nagy cég könyvelését vitte, most váltson kicsikre! Szezonális munka, de van rá igény. Otthon is végezhető, de van rá igény. Főleg azért, mert a kisebb cégek egyre kevésbé tudnak megfizetni egy főállású könyvelőt, inkább fizetnek óradíjat egy külső vállalkozónak.

Tanácsadás

A felmérések azt bizonyítják, hogy sokan szívesen dolgoznának tovább annál a cégnél, ahol sok-sok évet eltöltöttek.  Egyre több cég ismeri fel azt is, hogy kár lenne elengedni egy tapasztalt, lojális munkatársat. Ezért a nyugdíjasokat rövidebb munkaidőben, egy-egy projekthez kapcsolódóan “visszafoglalkoztatják”. A lehetőség mindkét fél számára előnyös, hiszen a nyugdíjas azzal foglalkozik, amihez ért, amit szeret csinálni, nem szakad el a korábbi munkahelyi közösségtől, a munkaadó viszont a korábbinál olcsóbban kap egy már bevált szakembert.

Karrier tanácsadás

Senki nem tud jobb tanácsot adni ahhoz, hogyan csináljunk karriert, mint az, aki maga már megcsinálta. Ha eléggé meggyőző az életrajzod, kiváló második lehetőség a karrier tanácsadói vagy mentori munka. Volt cégvezető? Nyugdíjas pszichológus vagy HR-es? A tanácsadást óradíjban fizetik, úgyhogy marad idő (és nem mellesleg jut pénz) arra is, hogy “klasszikus” nyugdíjasként kertészkedjen, golfozzon.

Vendéglátás

Ez a lehetőség elsősorban azoknak ajánlott, akik azért félnek a nyugdíjas kortól,  mert nem bírják a magányt. Különösebb képesítés nem kell, elvárás viszont a jó szociális képesség és memória. Végül is a kor mindegy, a jó vendéglátós az, aki megnevettet, és megjegyzi a törzsvendégek kedvenc italát.

Blogger, újságíró

Elsőre ugyan nem hangzik úgy,mint egy igazi munka. Ülsz otthon a gép előtt, és megosztod a gondolataidat a világgal, bármiről, ami foglakoztat: biokertészkedés, külpolitika, vagy professzionális birkózás. Rengeteg példa van ugyanakkor arra, hogy egy blogger olyan népszerűvé válik, hogy később már pénzért publikál, vagy éppen könyvet ad ki.

Politikus

Amerikában a politikusok sem politikusként kezdik. Obama ügyvéd volt, Bush olajban utazott,  Reagan meg színészként kezdte.  A politikai karrierjük sem rögtön az elnöki székben indult.  A helyi kis közösségekben is lehet karriert csinálni, mondjuk az iskolaszékben, vagy az önkormányzatban.  Ki tudja: ma még a kissrácok jogaiért harcolsz, holnap már a nagyfiúk között találod magad.

Franchise

Ha van elegendő megtakarításod, és egész életedben arra vártál, hogy a saját főnököd legyél, a legjobb, ha a franchise-zal próbálkozol. Az újonnan induló kisvállalkozások 30%-a öt éven belül csődbe megy, úgyhogy eléggé nagy a rizikó, de ha mások által már kipróbált üzletbe vágsz bele, jelentősen csökkentheted. Amerikában több mint 800 000 franchise lehetőség van, úgyhogy mindenki ízlése szerint válogathat.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr305144868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása