Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

A „kínai álom”

2013. március 21. - nagymenő

Aki még mindig azt hiszi, hogy a kínai gazdaság a gagyi tömeggyártásról szól, téved. Persze, arról is. De Kína egyre inkább vezető szerepre tör a tudományos kutatások, az innováció területén is. Ehhez szakemberek kellenek, méghozzá a legjobbak. Ezért a kormány két évvel ezelőtt nemzetközi „fejvadász” programot hirdetett.

business-in-china.png

A nagyobb cégek, egyetemek korábban is szívesen láttak külföldi kutatókat, szakembereket, alkalmazásukat azonban megnehezítette, hogy a nyugati szakértők fizetési igényei jóval magasabbak, mint a belföldieké. Így többnyire egy-egy pár hónapos projekt idejére vették fel a külföldi munkaerőt, hosszú távon viszont nem számolhattak vele.

A kormány azonban pályázatot hirdetett: kiegészítik, nemzetközi szinten versenyképessé teszik a külföldi szakemberek fizetését. A projekt megvalósítására kormányhivatal jött létre, melynek helyettes vezetője, Liu Yanguo nyilatkozott a China Daily-nek. Ő egyenesen úgy fogalmazott: korábban volt az amerikai álom, most azonban eljött a kínai álom ideje.

„Bár Kína egy fejlődő ország, legnagyobb városaink megfelelnek a külföldi szakemberek igényeinek, országunk egyre vonzóbb a tehetségek számára” – tette hozzá. „Kína kiváló terep a világ fiatal szakembereinek álmaik megvalósítására, egy kiszámítható, biztos karrier építésére.”

A két éve indult program keretén belül 10 év alatt 1000, kiemelkedő képességű szakértőt szeretnének Kínába csábítani. Az első év végére 40, magasan képzett szakembert válogattak ki, 530 jelentkező közül. Vannak közöttük matematikusok, fizikusok, vegyészek, mérnökök, környezetvédelmi és energetikai szakértők, az élettudományok területének képviselői, és üzleti tanácsadók. Érkeztek szakemberek az Egyesült Államokból, Japánból, Angliából, Németországból és Oroszországból.

Az állami támogatást egyetemek, kutatóintézetek és kínai tulajdonú vállalkozások igényelhetik.

A pályázók 65 évnél fiatalabb, nem kínai állampolgárok lehetnek.

A jelentkezőket a központi hivatal válogatja, szigorú szempontok alapján. Ők ellenőrzik az aspiráns képzettségét, szakmai előéletét. „A hamis adatok előttünk nem maradhatnak rejtve” – utal az ellenőrzés szigorára Liu. Jelentkezni 3-5 perces kisfilmmel lehet, amelyben a leendő munkavállaló elmondja, miért szeretne Kínában dolgozni, és milyen projektekben venne részt.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr1005157708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása