Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Tehetségmágnes – mitől lesz vonzó egy cég a munkavállalók számára?

2013. április 15. - nagymenő

A pénznél, a pozíciónál is többet ér a jó munkahelyi légkör – állítja a Lendio vezérigazgatója, a Forbes-on megjelent cikkében. Hogy miért van az, hogy az igazi tehetségek otthagyják a sikeres vállalatokat? Szerinte a magasabb fizetésre vagy beosztásra való hivatkozás csak bullshit. Eszükbe sem jutna váltani, ha jól éreznék magukat a bőrükben. Ez pedig a vállalati kultúrán múlik.

workplace.jpg

Ha céget alapít valaki – legyen az kisebb vagy nagyobb – az egyik legfontosabb feladat a megfelelő vállalati kultúra kialakítása, amit az alapító karaktere, értékrendje  és stílusa határoz meg. Vagyis, ha a légkör rossz, az alapvetően rajta múlik. A vezetői viselkedés példamutatás: szavakban, tettekben és hozzáállásban.  A jó vezető minden cselekedetével, mondatával az általa – és a cége által – képviselt értékeket közvetíti. Ezeket kell elfogadtatni, és megértetni a középvezetőkkel, hogy azután közvetíthessék a dolgozók felé. És persze ezeket kell érvényesíteni a munkaerő kiválasztásánál is. Az alapértékeknek való megfelelés fontosabb lehet, mint a végzettség, vagy a tapasztalat.

Lehet, hogy a leendő munkatársnak csupán egy apró, részfeladatot kell teljesíteni. Ennek ellenére fontos, hogy mindenki, aki a cégnél dolgozik, egy közös cél érdekében tegye. Vagyis az, hogy mindenki megértse, és átérezze, mi is az, amiért valójában bejár a munkahelyére nap, mint nap. Az emberek ugyanis azt szeretik, ha valami fontos dolog részesei lehetnek. A saját feladatuk hasznosságát is csak akkor érezhetik át igazán, ha tudják, az ő munkájuk fontos fogaskerék a gépezetben, de persze azt is érteniük kell, hogy valójában mi a gépezet egészének célja.

Nem szabad azonban “gépként” működtetni a céget, és megfeledkezni arról, hogy a “fogaskerekek” valójában emberek. Ezért is fontos, hogy ne vegyük magunkat mindig véresen komolyan. Néha muszáj egy kicsit lazítani. Erre valók a céges bulik, közös programok, vagy egy pingpong meccs két fontos feladat között. Ez egyáltalán nem időpocsékolás. Sokkal inkább befektetés, ami a kreatív, kellemes munkahelyi légkör megteremtését szolgálja.

Ahogy az ünneplés is. Ünnepeld meg a sikereket, legyenek azok kicsik, vagy nagyok. Ha ez elmarad, könnyen úgy tűnhet, hogy a siker egyetlen emberé, a főnöké. Pedig mindenki részt vett benne. Ne csak a felelősség legyen közös, hanem az öröm is!

A kollektív értékelésen túl fontos az egyéni teljesítmény értékelése is. Az elismerés, a dicséret igenis számít, ez motiválja, hajtja tovább az embereket. Ha valaki úgy érzi, hogy többet, és jobban teljesít,mint az átlag, mégis egy szürke massza részének tekintik, nem törekszik többet arra, hogy felfelé kilógjon a sorból.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr575223276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsebkettő 2013.04.16. 01:58:32

Így van ez nálunk, a BKV-nál is.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2013.04.16. 06:48:19

Szerintem az a cég már elviselhető, ahol nincsenek felsőbbrendű neonáci tiszta és tökéletes überagymosottak.. és nem lopják azt szét...

ggaborx 2013.04.16. 07:51:36

A magyar valóság meg az, hogy a cégvezetők jellemzően hülyére aggódják magukat minden apróságon, mert folyton ott lebeg felettük a bukás lehetősége. Ezért aztán megállás nélkül hajtják az összes alkalmazottat azért, hogy ők maguk megnyugodhassanak végre. Viszont sosem lélegeznek fel, egyik munka után jön a másik hajsza.

A teljesítménykényszerből eredő frusztrációt pedig egyértelműen az alkalmazottakon vezetik le. Azokon, akik talán nem is értik a teljes képet, mert erről viszont minden vezető mélyen hallgat - nehogymár kifecsegjék a különösen fontos stratégiákat!

A konklúzió sajnos az, hogy ma magyarországon rengeteg olyan főnök van akiben semmiféle vezetői kvalitás nincs és még egy könyvet sem hajlandóak elolvasni a témában, hiszen ők tudják a tutit.

Mondjuk remek önigazolást kapnak a rövid távú sikerekből, mert azért az ideges főnökök is általában összehoznak egy-egy bizniszt a sok hajtépés közepette. Csak azt nem értik a végén, hogy miért kapnak infarktust 50 évesen?

Végső soron minden munkahelyen annyira oldott a légkör, amennyire a főnök aktuális lelki békéje engedi.
süti beállítások módosítása