Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Csak egy kis pletyka…

2013. április 25. - nagymenő

Csak egy kis pletyka? Lehet, hogy annak indult, de a munkahelyi pletyka veszélyes lehet. Nem csak arra nézve, akit érint, hanem a szervezet egészére. A pletyka megmérgezheti a munkahelyi légkört, növeli a feszültséget a munkatársak között, konfliktusokat generál, ez pedig egyértelműen csökkenti a hatékonyságot. De mit lehet tenni ellene?

gossip2.jpg

Elemezd a pletykát! Ha a füledbe jut a szóbeszéd, mindig tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

Miért mondják ezt nekem? Miért fontos az illetőnek, hogy megossza velem ezt az információt? A féltékenység vezeti? Le akar járatni valakit? Ha a válasz igen, azonnal vess véget a pletykának. Figyelmeztesd az érintettet, hogy a háta mögött mit terjesztenek róla.

Van a pletykának valami alapja? Mik lehetnek a következményei? Triviális vagy komoly? Lehet, hogy olyan információ jut a füledbe, ami ha igaz, súlyosan érintheti a céget. Ne rohanj azonnal a főnökhöz! Próbáld ellenőrizni, hogy egyáltalán van-e valami halvány igazságtartalma a dolognak. Csak akkor add tovább, ha biztos vagy abban, hogy a történet valóban igaz, és súlyos következményei lehetnek a cégre nézve. Soha ne feledd, hogy mások sorsáról, karrierjéről van szó!

Állítsd le a pletykálkodást! Ne feledd, ha a pletykát tovább adod, vagy úgy teszel, mintha nem is hallottad volna, terjed tovább, mint a rák.  Ha visszajut hozzád, hogy rólad terjesztenek valamit, nyugodtan menj oda a pletyka elindítójához, és tisztázd vele a helyzetet. Ne légy támadó, maradj nyugodt, koncentrálj a tényekre. Ez nagyon nehéz, főként, ha azt érzed, hogy a kollégát nem valami félreértés, hanem a rossz szándék vezette. Persze a pletyka sokszor azért virágzik, mert az embereknek kevés a valós információja, ezért megpróbálják kitölteni a réseket. Ilyenkor jobban jársz, ha elmondod azt, amire kíváncsiak, még akkor is, ha úgy érzed, nem tartozik rájuk.

Aki a pletykát terjeszti, ugyanúgy bűnös, mint aki kitalálta. Ha valaki megtalál egy izgalmas történettel, ami a kollégáról szól, nyugodtan szakítsd félbe, állítsd le. A legjobb, ha gyorsan témát váltasz, és a munkára tereled a szót.

A pletyka persze nem mindig rossz. Van ártatlan fajtája is, ami természetes mindenütt, ahol emberek együtt töltik az idejüket. Annak, hogy mérgezővé és veszélyessé válik, általában mélyebb gyökerei vannak. Ha egy szervezet eleve rosszul működik, a szükséges információk nem jutnak el az érintettekhez, a problémákat nem kezelik megfelelően, az „ember embernek farkasa” attitűd működik ahelyett, hogy a munkatársak együtt dolgoznának a közös sikerért, a rosszindulatú pletyka virágozni fog.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr305245944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

robinnyó 2013.04.26. 09:26:36

a rákos hasonlat nem annyira jó...

osztrák piktor 2013.04.26. 17:11:58

Előző munkahelyemen sok fiatal (25-35 éves) ember dolgozott, két típusú munkakörben. Az irodisták csoport hajlamos volt kibeszélni egymást , akik viszont kint dolgoztak terepen és többé-kevésbé állandó csapatokban, inkább csak jó kis történeteket, anekdotákat meséltek. Aztán a céget megszüntették, beolvasztották egy intézménybe, már nem voltak terepcsapatok csak iroda, elkezdődtek az elbocsájtások, senki nem tudta mi lesz a sorsa... na akkor elszabadult a pokol. Szóval szerintem ez fordítva is működhet...nem csak a pletyka ronthatja a munkahelyi légkört, de ha a munkakörülmények romlanak nagyobb teret kap a pletyka és a fúrás.
süti beállítások módosítása