Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

A diákhitel fékezi az amerikai gazdaságot

2013. május 13. - nagymenő

Míg korábban egyértelműen kimutatható volt az összefüggés a magasabb képzettség és a magasabb életszínvonal között, mára az arány megfordult – legalábbis a fiatal generációnál.  A FED felméréséből ugyanis kiderül, hogy a harmincévesek között sokkal nagyobb arányban vannak azok a lakástulajdonosok, akik soha nem vettek fel diákhitelt, hiszen többnyire nem tanultak tovább, mint az egyetemet végzettek. Ugyan ez a helyzet, ha megnézzük a 25 éves autótulajdonosok összetételét: az alacsonyabb képzettségűek között többen járnak autóval, mint a diplomások között.

student-loans_392x392.jpg

Az Egyesült Államokban a diákhitel állomány eléri az ezer milliárd dollárt, és ez nem csak az egyéni sorsokat befolyásolja, hanem az egész gazdaságot. A diplomások többsége ugyanis azért dolgozik, hogy a hitelét fizesse, emellett pedig nem marad pénze másra. A New York Times cikke egy tanár történetét meséli el, aki 33 éves, nincs lakása, kocsija, családja. 45 000 dolláros diákhitel tartozása van, plusz a szülei is tartoznak 40 000-rel, amit annak idején szintén arra költöttek, hogy a fiuknak biztos jövője, megélhetése legyen.

Míg a fiatalok többsége általában nulláról indul, amikor elkezdi önálló életét, a diplomások jelentős mínusszal kénytelenek kezdeni.  Ez mostanra már nem csak az ingatlanpiacon, az autóvásárláskor érezteti a hatását. Kimutató, hogy ruhára, élelmiszerre is kevesebbet költenek, vagyis valóban filléres gondokkal küzdenek. És ők még mindig a szerencsések közé tartoznak, hiszen legalább munkahelyük van.

A cikkben bemutatott fiatal tanár időnként felteszi magának a kérdést: “Mi lenne, ha vennék egy lakást?” Úgy érzi azonban ez a kérdés csak annyira indokolt, mintha azt kérdezné magától: “Vajon mi lesz az első gondolatom, amikor először a holdra lépek?”

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr885297672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.14. 13:54:29

fékezi az a mienket is, csak arról nincs kimutatás...

akocsis · http://akocsis.blog.hu 2013.05.23. 08:36:50

Hibás a felmérés, ezért hibás a konklúzió is.
Az USA-ban a frissdiplomás az nem 23 éves hanem 30 éves. Egyszerűen mert sokáig tart az útkeresés, elhúzzák az egyetemet, mellette dolgozni kell, stb.

Nem a 30 éves lakástulajdonosok és 25 éves autótulajdonosok vagyoni helyzetét kellene felmérni, hanem a 40 éveseket.
Ott csodák csodája kiderülne, hogy a 30 évesen még koldusszegény frissdiplomás befutott, autót és házat vett.

Sics68 2013.06.06. 23:20:01

Vegyük ehhez hozzá: az USA GDP-je az EU GDP-jével kb azonos méretű, csakhogy az EU lakossága kétszerese az USA-nak... azaz ugyanaz a jövedelem itt 2x több emberre oszlik el. (Körülbelül.)

Sok minden következik ebből...

Egyik apróság: az USA fele irányuló jelentős brain drain továbbra is működik... Sok diplomás, aki az USA gazdaságát "hajtja", az óhaza egyetemein szerezte a tudását...
süti beállítások módosítása