Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Hogyan tárgyaljunk a fizetésemelésről!

2013. július 23. - nagymenő

Fizetésemelésről tárgyalni a tárgyalástechnika legmagasabb foka, szinte már művészet. Ez a művészeti irány azonban vaskosan pénzre megy. Az keres a legjobban, aki a legjobban űzi, ezért aztán adunk néhány tippet azoknak, akik remegő kézzel, elcsukló hangon és némi gyomorgörcs társaságában tudtak eddig a főnökükkel arról beszélgetni, hogy kicsivel több pénzt szeretnének.

British money, banknotes, currency, cash, notes, pounds falling, dropping

Időzítés

Az időzítés a legfontosabb. Ha elbaltázod, akkor később úgy tekintenek majd rád, mint egy fekélyre, amire még gondolni is rossz.

Tudnod kell, hogy a cégednél, mikor döntenek a bérekről, vagy mikor gondolják újra. Ez az az időszak, amikor a legjobb eséllyel lehet fizetésemelésről beszélgetni

Teszteld, hogy mit érsz

Fizetésemelésről beszélni csak azután érdemes, hogy tudod, mit érsz a piacon. Ehhez előbb azt kell megtudnod, hogy mások szemében mit tudsz, mik az értékeid és ezekért az értékekért, képességekért, ilyen tudásért más mennyit kap. Nézz utána az interneten akár, hogy mit ajánlanának, ha épp a te posztodra keresnének valakit.

Tudnod kell miért kéred

Kezd a végén, vagyis tudnod kell, hogy miért csinálod, miért kell, miért jár neked a fizetésemelés. Például a karriered szempontjából miért fontos, hogy többet keress!

Beszélj a főnököddel

Tudnod kell, hogy a főnöködnek miért is lenne jó, ha Te fizetésemelést kapnál. Gondolkodj kicsit az ő fejével. És később érvelj úgy, hogy meggyőző legyen a főnöködnek.

Legyenek jó példáid a múltadból

Szép dolog a célokról beszélni, de azt is be kell tudnod bizonyítani, hogy Te jó vagy. Gyűjtsd össze azokat a helyzeteket, feladatokat amikben jó voltál. Igazold példákkal, hogy Te ezt is vagy azt is jól meg tudtad csinálni.

Tanuld meg előadni

Ha már be tudod bizonyítani jó példákkal, hogy Te igazán megértél egy fizetésemelésre, akkor ezt elő is kell tudnod adni. Mindig figyelj arra, hogy egy jó előadás milyen sokat ér, mint az egyetemen amikor 10 tételből csak 1-et tudtál, de sikerült úgy alakítani a vizsgabeszélgetést, hogy végül csak arról beszéltél.

Legyél alkuképes

Nem biztos, hogy csak akkor jársz jobban, ha számszerűen több pénzt viszel haza. Ma már fizetési csomagokban kell gondolkodnod. Legyenek ötleteid arra, ha azt látod, hogy a főnököd ugyan adna neked több pénzt de nincs rá lehetősége, viszont tud adni neked mondjuk több szabadságot, vagy tudja fizetni az utazáűsod, telefonod, szóval légy rugalmas.

Légy türelmes

Nem kell az első ajánlatot elfogadni, soha ne kapkodj. Ha az első ajánlat nem igazán tetszik, mond, hogy"Köszönöm, végiggondolom, kicsit később visszajövök!"

Adj időt magadnak, mielőtt döntesz

Nem kell sietni még akkor sem, ha elsőre a legjobb ajánlatot kapod a főnöködtől, még ha olyat kapsz amiről álmodni sem mertél. Aludj rá egyet, hátha eszedbe jut még valami.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr265419718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wazzed 2013.07.24. 01:12:27

Mit is tudtunk meg ebből a betűhalmazból? Pfej...

Pizza zabáló 2013.07.24. 01:29:33

Hát pont fizuemelést akarok. Mondom de jó itt egy-két ötlet. Vak töltény.

Reggie 2013.07.24. 06:41:00

Olyan leiras nincs, ami nem bocseszeknek keszult?

kpityu2 2013.07.24. 06:59:48

Fizetésemelésről úgy kell tárgyalni, hogy előbb keresel egy másik munkahelyet. Ha az megvan, lehet megbeszélni a dolgokat...

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2013.07.24. 07:52:57

nem emlekszem innen olyan posztra, ahol nem a posztolot oltottak volna le. az index cimlapra is csak a pinas cim miatt kerul ki gondolom.

attila7575 2013.07.24. 07:59:13

Ezekből csak egy tanács használható, az időzítés. Az fontos is.
A fizetésemelés egyébként is 70%-ban szimpátián, nyaláson, zsaroláson, rokonságon, vagy főnökségnek nyújtott egyéb előnyökön múlik. Naivitás mást gondolni.

Netuddki. 2013.07.24. 08:00:01

Ezt a kozmopolitanből másoltad? A "ha már leszoptad a főnöködet, akkor nagyobb eséllyel indulsz ", kimaradt...

Bicikliző medve 2013.07.24. 08:07:17

@kpityu2: +1 :D Nekem egyszer majdnem bejött, de inkább átmentem a másik munkahelyre :)

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.07.24. 08:35:35

Ebbe megint nem túl sok konkrétum sikeredett. Pl. igen, fontos az időzítés, de hogyan tudja meg, mikor döntenek bérekről? Több jövedelmet leginkább állásváltással lehet elérni (akár cégen belül is). Ma már az a tapasztalat, hogy fizetésemelést csak akkor adnak, ha egyébként elmenne a kolléga. Néhány cégnél erre megadják a fizuemelést, vesznek fel egy asszisztenst is, mikor az betanul, a fizetésemelést követelő kollégát jól kirúgják (addigra persze már a másik lehetőség is elúszott). Senki sem pótolhatatlan.

Tomasz_a_gozmozdony 2013.07.24. 08:42:12

Aham. Mert mindenki irodában, és/vagy olyan munkakörben dolgozik, aminek utána lehet nézni a neten. Ez amolyan nesze semmi,fogd meg jól. Mennyire életszerű az ma Magyarországon, hogy odamész,közlöd hogy több pénzt akarsz, ajánlanak vmit, te meg hazamész gondolkodni rajta? Dolgozott a poszter valaha? Nem hinném... Rohadtul nem így működnek a dolgok.

Mérnork 2013.07.24. 08:45:48

A legjobb elmenni másik céghez, magasabb bérért. Ugyanabban a munkakörben továbbdolgozva nagyon nehéz megindokolni, hogy mért is fizessenek neked többet.

vittore 2013.07.24. 08:50:27

@kpityu2: +1 ennyit elég is lett volna írni a cikkben. Aki a többit nem tartja alapvető kritériumnak, inkább könyörögjön a felmondásáért... .)

vittore 2013.07.24. 08:54:44

@kpityu2: Konkrétan én a felmondásommal mentem be fizuemelésről tárgyalni. Megkérdezté hogy mit tudok csinálni ha nem ad emelést. Elé raktam a felmondásomat. Egy szó mint száz, sikerült megegyeznünk. Persze a nagy arcomhoz az is kellett, hogy legyen egy másik tuti munkahely...A léhűtő kreált HR es posztosokkal szóba sem kell álni, csak a főnökkel.

nagymenő 2013.07.24. 08:55:08

@Tomasz_a_gozmozdony: igen a poszter elég rég óta dolgozik:) igaz, ma már nem alkalmazottként

Tomasz_a_gozmozdony 2013.07.24. 09:10:35

@nagymenő: akkor vagy nem Magyarországon, vagy ferdítesz. Nem is kicsit. Szal ha valaki odamegy, hogy kell emelés, te ajánlasz neki egy számodra elfogadhatót,és nem fogadja el hanem gondolkodik rajta, akkor te nem mondod azt, hogy az ajánlat 2percig érvényes,választhat,hogy igen vagy nem? Ne haragudj de ez erős meseszagú. Mondom, fingod sincs hogy hogy megy ez itthon.

Lajos ghr 2013.07.24. 09:10:40

ajánlatOKAT kapsz a főnöktől és végiggondolod majd döntesz:) reális nagyon:))))) úristen

Scagnetti 2013.07.24. 09:13:49

Nem hiszem, hogy ez a magyar melósok többségének ér valamit. Nagyon kevés az olyan ember, akit nem tudnak gyorsan pótolni, így a többségnek marad a nyalás, mint egyetlen lehetőség. Az a kevés, akinek van alkupozíciója, az meg ki fogja harcolni magának segítség nélkül is.

tre' 2013.07.24. 09:43:46

Hatalmas segítség ez az írás! Ajjajaj

Pan Modry 2013.07.24. 09:50:36

Szerintem nem rosszak ezek a pontok, viszont nem mindegyik fonoknel mukodnek.
Sajnos magyarorszagon sok a valodi vezetoi kepessegekkel nem rendelkezo fonok, azaz a magyarorszagi emberek altalaban azokat tartjak fonok tipusnak akik jol kiosztjak a beosztottakat es kiskiralysagokat epitenek maguk korul. Ez egyebkent erosen a magyar mentalitas hibaja.

Ellenben ha a fonokod egy valodi vezeto aki kepes a cegnek maximalis hasznot hajtani, akkor ezek a pontok mukodhetnek, felteve ha a beszotott tenyleg rendelkezik azokkal a kvalitasokkal ami erdemesre teszik a fizuemelesre. Egyebkent az ilyen fonokok altalaban nem magyar szarmazasuak, bar mar van egy uj generacios multiknal edzodott magyar menedzseri reteg aki fejlodest mutat ezen a teren is.

Pan Modry 2013.07.24. 09:52:23

@Scagnetti:
olyan fonoknek nem is erdemes dolgozni, ahol a nyalassal lehet elorejutni, annal valoszinu meg angliaban is jobb mosogatni (bar nem probaltam)

Amikor egyebkent eppen hulye fonokom volt, akkor o azt szinlelte nekem hogy jol fizet, en meg azt szinleltem hogy jol dolgozom.

Pan Modry 2013.07.24. 09:54:47

"Tudnod kell, hogy a cégednél, mikor döntenek a bérekről, vagy mikor gondolják újra. Ez az az időszak, amikor a legjobb eséllyel lehet fizetésemelésről beszélgetni"

ezzel vitatkoznek, amikor egyes emberek bererol a vegso dontes megszuletik, akkor mar a budget altalaban el van fogadva corporate szinten. Az atlagot lenyegesen meghalado beremelesrol mar a budget keszites idoszakaban el kell kezdeni lobbizni.

Pan Modry 2013.07.24. 09:58:55

"Tudnod kell, hogy a cégednél, mikor döntenek a bérekről, vagy mikor gondolják újra. Ez az az időszak, amikor a legjobb eséllyel lehet fizetésemelésről beszélgetni"

ezzel vitatkoznek, amikor egyes emberek bererol a vegso dontes megszuletik, akkor mar a budget altalaban el van fogadva corporate szinten. Az atlagot lenyegesen meghalado beremelesrol mar a budget keszites idoszakaban el kell kezdeni lobbizni.

Scagnetti 2013.07.24. 09:59:18

@Pan Modry:

1. Nem hiszem, hogy ma a többség nagyon válogathat a munkahelyek közül.

2. Mikor felvesznek valahova, nem tudod, hogy ott mi a helyzet. Nem tudod, milyen a főnök, mennyire érti a dolgát.

vittore 2013.07.24. 11:33:17

@Pan Modry: "akkor mar a budget altalaban el van fogadva corporate szinten" Hát Grétsy tanár úr biztos nem lesz a legjobb haverod.... Nem vagyok egy nagymagyarkodó típus, de ha már itthon kommentelsz tiszteld meg az anyanyelvedet(?) avval, Magyarul fogalmazol.

teotwawki 2013.07.24. 11:39:01

Eddigi kb. 12 éves karrierem során, 5-ször sikerült jelentősebb (+30-50%) fizetésemelést elérnem. Ebből négy alkalommal munkahelyet váltottam, és csak egyszer fordult elő, hogy a munkaadóm inkább megadta azt a fizetésemelést, amit kértem, csakhogy ne hagyjam ott a céget. Szóval lehet izzadó tenyérrel várni a megfelelő időzítésre, de érdemi eredményt csak akkor lehet elérni, ha nagyon erős ütőkártyáink vannak. Sokkal könnyebb melóhelyet váltani, mint ugyanott maradva minden évben kuncsorogni pár százaléknyi fizetésemelésért.

ANTI-SQUIRREL 2013.07.24. 11:40:05

@kpityu2:"Fizetésemelésről úgy kell tárgyalni, hogy előbb keresel egy másik munkahelyet. Ha az megvan, lehet megbeszélni a dolgokat... "

Ez igy igaz, en is igy tettem!
Persze a gore kevesebbet ajanlott mint a masik ceg igy leleptem.

Amugy szerintem a gond ott van hogy ha maradsz a regi cegnel es megemelik a bered, utanna A-tol Z-ig mindent veled akarnak majd csinaltatni. Persze ha minden kesz, akkor meg lemoshatod a fonok autojat is a szabadidodben, olajcsere utan. :)

altimus 2013.07.24. 11:40:19

@kpityu2: > Fizetésemelésről úgy kell tárgyalni, hogy előbb keresel egy másik munkahelyet. Ha az megvan, lehet megbeszélni a dolgokat...

abszolute nem! a fizetesemeles kerese nem egyenlo a zsarolassal! ha hozzam azzal jonne oda valaki, hogy van egy uj helyem fonok ahol 50 ezerrel tobbet fizetnek, vagy megkapom itt is vagy megyek, akkor gondolkodas nelkul nemet mondanek erre.

altimus 2013.07.24. 11:44:37

ugy gondolom, hogy fizetesemelest (nagyon rendkivuli eseteket kiveve) egyatalan nem illik kerni!!!

viszont a munkaltato kotelessege a rendszeres felulvizsgalat, es ha indokolt a fizetesemeles. akar piaci okok miatt, akar mas miatt.

azonban vannak jo trukkok. pl. a munkavallalaskor bele lehet irni a szerzodesbe, hogy a fizetes inflacio koveto, es evi egy alkalommal, fix idopontban, az inflacioval novekszik a ber.

ezenkivul tokeletesen igaz az, hogy cegen belul maximum elore lepessel, eloleptetessel, lehet magasabb fizetest kapni. de ezt ilyen esetben nem kell kerni.

aki ambiciozus annak meg ajanlott a 2-3-4 evenkenti munkahelyvaltas, termeszetesen egyre magasabb pozicioba es penzert. sokkal gyorsabb igy a legtobb esetben a karrier mint egy adott cegnel.

Húúúúúhaaaa 2013.07.24. 11:53:15

Mi kell a fizetésemeléshez?

Seggetnyalni, besúgni, jelentéseket írni a kollégákról,kolléganőkről, kirakni amit ki lehet, riszálni...

Ahol kérni kell a fizetésemelést, az már régen rossz. Ha kéred, úgysem kapsz, de ilyen helyről jobb menni - már, ha van hová. Ha meg nem, hát marad a kussolás. Ill. lehet a fentieket gyakorolni, hátha... de ahhoz meg jó vastag bőr és gyomorredő kell.

Mylady 2013.07.24. 12:47:13

@altimus: Ez nem így működik.
Én pl amikor kevésnek éreztem a fizetésemet és hosszas könyörgés után mindössze +10%-ot adtak, akkor léptem. Kerestem egy állást, ahol a +40%-os (az emelt fizetéshez képest) bérigényemre gondolkodás nélkül igent mondtak. Amikor a kezemben volt az írásos ajánlat, akkor megírtam a felmondásom, odaadtam a főnöknek. Pár nap múlva vele és a HR vezetővel elültünk "beszélgetni", ahol végül feltették a kérdést, hogy mi az az összeg, amiért hajlandó lennék maradni. Mondtam az ajánlatnál egy kicsit kisebb összeget (hogy lássák a jószándékot). A főnököm két hétig küzdött a managementtel, de elfogadtatta. Szóval nem zsarolás volt. Persze ehhez az is kell, hogy ha nem is pótolhatatlan, de baromi nehezen pótolható kategória legyél.
Egyébként nem 50 ezerről volt szó, hanem sokkal többről.

sírjatok 2013.07.24. 13:02:55

esetleg úgy is lehet ámn fizetésemelést kérni, hogy jóban vagy a HR-essel, pl. együtt kávéztok, és igazából őt kéred meg, hogy puhatolja már ki, hogy mi a helyzet, alkalmas-e most pluszfizut kérni

Az meg jobban képben van azzal, hogy te mennyit is érsz, és tud segíteni, hogy pattoghatsz vagy nem

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.24. 13:04:50

"Például a karriered szempontjából miért fontos, hogy többet keress!"

hogy mi???

Pan Modry 2013.07.24. 13:15:35

@ANTI-SQUIRREL:
ez max a taplo magyar fonokokre igaz, a nyugatiakra nem jellemzo...

Aki olyan fonok hogy nem az uzletet tekinti fo feladatanak, hanem az alkalmazott oncelu vegzalasat azokat jol ki kellene baszni, csakhat a magyarok fonokidealja az "a majd en jol engmutatom ki a fonok" tipus.

Fuzzy Logic 2013.07.24. 13:22:32

Ez a poszt szerintem Magyarországon kb a munkavállalók 10%-ának szólhat. Sokan nem képesek felmérni valójában mennyit nyomnak a mérlegen, nagyon sokan túlértékelik magukat, mások meg alá. Kellenek az évek meg a tapasztalat ezen a téren is, különböző beosztásokban és különböző cégeknél. És nem csak magunkkal törődni, hanem azzal is hogy mi zajlik körülöttünk.

A másik hiba, hogy azt hiszik többszörösét is tudná fizetni a cég (van mikor igen, de akkor se biztos hogy mindenkinek tudna ekkorát emelni). Általában akkor van ez, ha csak hall róla, mennyi pénzt kapott a cég 1-1 üzletért / mennyit adott ki X dologért. Esetleg rangból vagy területből adódóan lát tényleges pénzösszegeket, de csak egy szeletet a tortából. Soha nem fogod tudni nekik magyarázni, hogy a bruttó profitból még mi jön le, azzal hárít hogy hülyeség, meg az max ennyi-annyi lehet...

Nyitott szemmel kell járni a világban, és folyamatosan képezni magad, akármilyen területen is dolgozol. Ha nem haladsz a korral, egyre kevesebbet fogsz érni, ha folyamatosan fejlődsz, maguktól is meg fognak fizetni. Ha nem, akkor meg könnyebben tudsz váltani jobb melóra jobb fizuval. (Tapasztalat.)

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2013.07.24. 14:08:05

Ezeket a múlt hónapban olvastam a Cosmoban. Azelőtt a Maximban. Meg a Nők lapjában. Az a gyanúm, hogy a Hahota '86 júliusi számában is benne volt.
süti beállítások módosítása