Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Én vagyok a legjobb! – A legrosszabb válaszok az állásinterjún

2013. szeptember 26. - nagymenő

Bár az állásinterjúk többsége nagyjából hasonló forgatókönyv szerint zajlik, vagyis vannak állandó, visszatérő kérdések, bőven akadnak olyan jelentkezők, akik felkészületlenek, és a lehető legrosszab választ adják – újra meg újra.

interview-in-progress.jpg

Az about.com karrier tanácsadója, Alison Doyle azokat a válaszokat gyűjtötte csokorba, amelyek gyakran elhangoznak, és gyakorlatilag mindig az interjú végét jelentik.

Miért válasszuk éppen önt? – „Nem tudom.” „Mert jónak tűnik az állás.” A kitérő, vagy homályos válasz helyett a kérdező azt szeretné tudni, milyen képességek, készségek birtokában vagy, amelyek a cég hasznára lehetnének. A gyors és rossz válasznál sokkal jobb megoldás, ha tartunk pár másodperc szünetet, és összeszedjük a gondolatainkat.

Beszéljen az előző munkahelyéről! – „Nem olvasta az önéletrajzomat?” De, biztosan. Csak éppen nem a dátumokra, és a pozíció nevére kíváncsi, hanem arra, ami egy feszes CV-ből kimaradt. Vagyis arra, mivel, hogyan teltek a munkanapjaid, milyen konkrét feladatokat, problémákat kellett megoldanod, mi volt a te dolgod, felelősséged.

Mi volt az, amit a legkevésbé szeretett az előző munkahelyén? „Utáltam a munkát és a céget is. Szörnyű állás volt.” Ha az előző munkahelyedről ilyen stílusban beszélsz, mit várjon tőled a leendő munkaadó? Ráadásul előfordult az is, hogy a jelentkező éppen egy olyan céget szidott az interjún, amely az állást ajánló társaság egyik legnagyobb ügyfele. Öngól.

Mik az erősségei? „Jó munkaerő vagyok.” „Én vagyok a legjobb” Ezekből a válaszokból csak az derül ki, hogy a jelentkező legnagyobb erőssége valójában a határtalan önbizalma. Nem árt, ha interjú előtt végiggondoljuk, melyek azok a tulajdonságaink, képességeink, amelyek hasznára lehetnek a cégnek.

Mik a gyengeségei? „Egy sem jut eszembe.” „Elvesztem a türelmem, ha inkompetens emberekkel találkozom.” Ez is egy olyan gyakori kérdés, amelyre föl lehet készülni. Érdemes összegyűjteni néhány valós gyengeséget, de kizárólag olyat, ami a megpályázott állás szempontjából irreleváns.

Miért hagyta ott az előző munkahelyét? Csak röviden. Nem kellenek a részletek. Előfordult, hogy egy jelentkező azt mondta: kirúgták, mert elbukott a drogteszten. Egy másik meg azt, hogy azért kellett mennie, mert túl sokat hiányzott. Az őszinteség szép erény, de ebben az esetben nem feltétlenül kifizetődő.

Miért jelentkezett erre az állásra? „Mert unom a mostani munkahelyem.” „Nézegettem az álláshirdetéseket, és ez jónak tűnt.” Koncentrálj a cégre! Milyen lehetőséget jelent neked a karriered szempontjából? A jó válasz tulajdonképpen arról szól, hogy a cég céljai és a te ambícióid tökéletesen összeillenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr775534373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lángharcos 2013.09.27. 01:09:13

A "kisebb" értékű állásoknál is felteszik ezt a ön-miért-jó-nekünk kérdést, holott ezeknél tipikusan hiányos a pozíció leírása, és a céget is csak az interjúra híváskor ismered meg - már ha épp nem olyankor hívnak, amikor nem tudsz jegyzetelni sem, ráadásul zaj van.
Továbbá: a HR-es így egy csomó értékes de kissé önbizalomhiányos ember mellett elmegy. Ön miért jó nekünk? Én? hátööööö... jó?... ööö....

Mit lehet elmondani gyengeségnek? Minden gyengeségünk releváns a munkában. Mondhatjuk, hogy maximalistavagyokésmindentjólakarokmegcsinálni!!!!4444, de a legtöbb cégnél azt várják, hogy ha a szarból aranyat nem is, de legalább sárgarezet csináljunk.
Láttam olyat, aki azt mondta, hogy gyenge tulajdonsága a kinézete. De most ezt így egy interjún? Kezdjem magam lekövérezni-csúnyázni? Elég furán venné ki magát.

szbszig 2013.09.27. 03:32:45

„Mik a gyengeségei?”
„Elvesztem a türelmem, ha inkompetens emberekkel találkozom.”

Ez egy korrekt válasz, csak mondat közben erősen fel kell vinni a hangsúlyt. :D Talán megérti a célzást a HR-es. :P

qwertzu 2013.09.27. 07:14:37

Esetleg ez:
„Mik a gyengeségei?”
„Hülyeségnek tartom az ezotériát."

Aztán vagy leesik neki, hogy a HR is oda tartozik vagy nem.

yafet 2013.09.27. 08:16:02

"Hát, keresztapu nem beszélt rólam?!"

sirsteve 2013.09.27. 08:18:29

Én a mik a gyengeségeim kérdésre legszívesebben azt válaszolom, hogy utálom az idióta kérdéseket. Aztán vagy leesik a hr-esnek, hogy a fenti is ez a kategória, vagy nem.

gnme 2013.09.27. 08:23:15

mik az erősségeim?
mindig lehúzom magam után a wc-t
..mér, asziszitek mindenki lehúzza? .. egy fenét

Szelid sunmalac 2013.09.27. 08:30:14

A mik a gyengesegei a legnagyobb faszsag. Ugye a klasszikus:
- Gyakran merges vagyok ha nalam hulyebbekkel kell sokaig egy terben tartozkodni. Peldaul most is kezdek kicsit ideges lenni.

De egyebkent mindegy. Mert ha pl. inkabb vezetoi/koordinatori poziciorol van szo, akkor mondjuk fejelszteni szeretnel a technikai tudasodon. Ha meg technikait, akkor meg a vezetoin. Ennyi.

A miert jottel el. Nos en most Nemetorszagban dolgozom. Nagyjabol 300 helyet palyaztam meg, volt 97 telefonos, 14 szemelyes interjum. Barmilyen hihetetlen, mindnheol csak annyit kerdeztem vissza, hogy mennyire van tisztaban a magyarorszagi politikai es gazdasagi helyzettel. A tobbseg tisztaban volt, aki pedig nem annak eleg volt annyi, hogy nem tul jo, es a jovoben nem is varok pozitiv valtozast. SOHA SENKI nem kerdezett tovabb.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2013.09.27. 08:47:18

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:

nem is csoda, hogy nem kérdeztek ennél többet és csak a háromszázadik kísérletre vettek fel, attól féltek, hogy munka helyett majd magyar megmondóblogokra jársz fel megmondani :-)

politikáról állásinterjún szerintem inkább ne.

Szelid sunmalac 2013.09.27. 08:49:52

@Pascal: Kedves Pascal, haromszaz hirdetesre kuldtem be. 90 telefonos interjubol 14 szemelyes lett, es ot allasajanlat. Mind vezeto pozicio, kulfoldikent. Talan te nem tartod ezt jo aranynak, de en egy allassal is legedett lettem volna.
Egyebkent pont azert jo a pelda, mert NEM fognak tovabb faggatozni, eppen a politikai jellege miatt.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2013.09.27. 08:57:54

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:

szerintem akkor se; az "el kellett jönnöm mert az Orbán/a Feri/ az akárkik tönkretették az országot" illetve az ehhez hasonló, akár csak erre utaló egyszerűen rossz válasz.

Aztán persze lehet, hogy mégis felvesznek, 14 interjúból 5 ajánlat tényleg jó.

Szelid sunmalac 2013.09.27. 09:04:22

@Pascal: Ilyet nem mondtam.
Sem nevet, sem partot, sem partszimpatiat. Annyit csak:
"Ugy erzem Magyarorszagon a gazdasagi es politikai helyzet nem a jelgjobb Magyarorszagon, es ez a jovoben nem is nagyon fog valtozni."

Ennyi. Se tobb, se kevesebb.

A nemetek meg nem hulyek, hiaba akarjuk oket innen annak hinni. Pontosan tudjak milyen kurva sokan mennek ki dolgozni, pontosan tudjak epp milyen a helyzet, de ha nem tudjak, akkor is tapintatosak, tehat nem kerdeznek tovabb. Te meg igazabol nem mondtal magadrol semmit.
A politikai helyzet nem azt jelenti, hogy az jelenlegi kormannyal vagy elegedetlen. Hanem mondjuk azzal, hogy senki nem kepvisel, vagy hogy ketpartrendszer van, vagy egyszeruen csak minden nap a politikarol szol minden (nalam ez utobbi).

volesojinka 2013.09.27. 09:18:20

ha nem menne "vérre", és lenne egy rakás felesleges ideje az embernek, rém jó szórakozás lenne HR-esek hülye kérdésére abszurd válaszokat adni, aztán nézni a képüket....

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2013.09.27. 09:24:58

@yafet: lol, ez jó.
De komolyan... ez annyira gáz, mit lehet erre mondani? itt arra kíváncsiak, milyen kreatív módszerrel tudom elfedni a tényt, hogy egy lusta anyagias disznó vagyok, aki már a fizetésnap előtt elkezdni csekkolni a bankszámláját, megjött-e már?
Igen, hibázok is néha. Megesik mindenkivel. Aki csinál valamit.
Igen, annyira nem izgat a cég filozófiája, és az éves céljai sem. Leszarom 14 management réteggel felettem mit döntöttek, úgysincs más választásom, mint végrehajtani.

Megcsinálom, amire felvettek, azt csókolom, a homokozóban megtaláltok.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2013.09.27. 09:51:11

majdnem biztos vagyok benne, hogy a cikkben szereplő kurva okos tanácsokat csillió forintért osztják meg álláskeresést "segítő" cégek. a szerencsétlen munkavállalóval...

OkoskaTo:rp 2013.09.27. 10:30:42

"- Miért hozzánk jelentkezett?
- Mert valamiből meg kellene élnem."

A legrosszabb válaszok közé tartozik az is, amikor a jelentkező nekiáll kioktatni a HR-est, hogy miért hülyeség ez a fajta felvételi, vagy kérdéssor, netán egyenesen a szakmai felvételiztetőnek áll neki ecsetelni, hogy ezt és ezt inkább így kellene csinálniuk.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2013.09.27. 10:42:31

Oly' nagyon szeretném megtudni, hogy ezekkel a kérdésekkel - meg az egész HR humbuggal - jobb találati arányban választanak-e ki alkalmas munkaerőt, mintha dobókockával döntenének.

gabuscica 2013.09.27. 11:00:18

Egy normális emberjogi bíróságon simán pert lehetne nyerni azzal, hogy erőfölényükben olyanokat kérdeznek, amihez semmi közük.

amorph 2013.09.27. 11:05:35

gyengeségként csak egy szót mondanék: kriptonit

qwertzu 2013.09.27. 11:10:24

@Yooha:
Olvastam cikket, okos emberek csináltak felmérést, hogy mi a legjobb módszerek a kiválasztásra:
1 Próbaidőszak.
2 Referenciák ellenörzése.
3 Tesztfeladat.
....
Utolsó: interjú. Mit ad Isten pont a random értéket hozta. Pont ugyanolyan hatékony mintha horoszkóp szerint válogatnának.

Kono 2013.09.27. 11:30:54

Hülye kérdésre hülye válasz. Mégis, miféle idióta kérdések ezek?

Amikor a jelenlegi helyemre interjúztam, azt kérdezte a mostani főnököm, hogy miért éppen engem kellene felvennie, nem érzi bennem az átütő erőt: (Csak mert nem színeztem ki a tényeket, hanem az igazat mondtam).

Erre a reakcióm az volt, hogy én úgy gondolom, hogy jobb, ha az ember kevesebbet mutat magából, mint amire képes, és nem fordítva. Ha belekerülök olyan helyzetbe, ahol lehetőségem lesz megmutatni, mire vagyok képes, akkor majd megmutatom.
A HR-es hölgy elnevette magát, a főnököm meg erősen meglepődött. Felvettek.

Nekem azt tanították, hogy ha valódiak az értékeid, akkor nem szabad a sablonokhoz lealacsonyodni.
Így előfordul majd, hogy olyan helyzetbe kerülsz, ahol nem tudnak mit kezdeni veled, de lehet, hogy éppen a javadra fordítasz egy helyzetet.

Sajnos a jelenlegi húsvásárban nincs helye az Embernek, pedig: inkább veszek fel egy valamivel gyengébb képességű, de becsületes munkavállalót, mint egy szuper képességű, magát jól eladó embert, aki közben lusta és hazudozik.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2013.09.27. 11:38:55

@qwertzu: Aha, ezek szerint ez egy szociális háló, hogy tudjanak a HR-esek mit csinálni. De hasznos!

nem várt fordulat 2013.09.27. 12:05:42

@Eltévelyedés: és így buktál egy állást.

Lehet, hogy 14 menedzser dönt a fejed felett, de ha nem azt mutatod, hogy érdeklődő, proaktív vagy, hanem ott a homokozó, hát, nem te leszel a kiválasztott.

bármilyen (ok, a legtöbb) munkában lehet találni érdekességet, újítani, megtalálni a leghatékonyabb megoldásokat, legyen szó utcaseprésről vagy programozásról.

sok helyen nem droidokat keresnek.

Kelletteznekem? 2013.09.27. 12:28:21

a titkos nagy@qwertzu:
"Olvastam cikket, okos emberek csináltak felmérést, hogy mi a legjobb módszerek a kiválasztásra:
1 Próbaidőszak.
2 Referenciák ellenörzése.
3 Tesztfeladat."

Tuti módszer: a jelentkezőnek próba feladaat (amit 1-2 este otthon összehoz), prezentálja, mutassa be.
Aztán megkérni, hogy ott előtted valami apró változtatást hajtson végre (az excel táblán, a word doksin, a programon). ha tényleg ő csinálta, akkor meg tudja csinálni, hogyan oldja meg, hogyan találja fel magát (viszonylag egyszerű feladatot kell adni persze, mert mindenki lámpalázas) és egy ilyen tapasztalatból 100szor többet lle lehet mérni.

Aztán előfordul, hogy az interjún önbizalomtól duzzadó, mindenre jó választ adó, jó fellépésű, szimpatikus gyakorlatilag már felvett jelölt nem tud egy apró módosítást 40 perc alatt megcsinálni, a saját maga által választott platformon.
Meg persze aki penge, csak nem nagy az arca, arról is kiderül hogy megfelelő jelölt, csak nem adta elő magát, de kit édekel, a lényeg hogy a feladatait meg tudja csinálni.

Szelid sunmalac 2013.09.27. 12:48:09

@karacsi_maci: Elarulom, a legtobb helyen droidokat keresenk!

@qwertzu: @Kelletteznekem?: Tudod itthon mit csinaltatnak az emberrel? Pl. uzleti tervet. Vagy konkret megoldast dolgoztatnak ki az emberrel egy konkret problemara, amit aztan neked kell prezentalni. Eddig megvan, ugye? Csakhogy aztan jon a valasz, hogy sajnos nem teged valasztottak, mikozben belso forrasbol arrol is ertesulsz, hogy veletlenul epp most valtoztattak meg a tervuket, vagy oldottak meg a problemat...na hogy?

Igen. Tobbszor is megtortent velem.

Ja. A HR-esekrol, meg a felvetelikrol. Tegnap tudtam meg, hogy a budapesti AVIS-Budget BSC-nel kiadtak parancsba, hogy (kapaszkodj!) 40 felettit nem vehetnek fel!

Erted? Nem hatvan ev felettit (na nem mintha az nem tudna a gepen potyogni), hanem NEGYVEN ev felettit!

Milyen interjukrol beszelunk?

élhetetlen 2013.09.27. 12:49:48

Csak egy sztori. Min múlik? Jó huszonöt éve történt, nagy vállalatnál. Volt a vezérben informatikai főosztáy is, ott dolgoztam beosztottként. Az emberi erőforrás ágazat igazgatóhelyettese viszont akart egy saját embert magának. Úgy kerültem a szituba, hogy kikért a főnökömtől a szóbeli interjúkra, mégis legyen ott egy szakember is. A második jelölt tök jó, 50 körüli. Hol dolgozott előtte? Egy francia cégnél, ami bezárt. Mennyit keresett? Mondja. Válasz, hát sajnos mi nem tudunk annyit fizetni. (A régi beidegződés, hogy kevesebbért nem vált senki. Ja, hogy az megszünt?) Itt szóltam közbe, hogy légy szí, kérdezd már meg az urat, hogy mennyiért vállalná el az állást. Igen, mennyiért? Egy hálás pillantás az úr részéről, mondott egy összeget, ami lényegesen kevesebb volt, mint amit előtte keresett. Még tíz év múlva is hatalmas kezitcsókolommal köszönt a folyosón, ha találkoztunk. A HR-es végzettség is csak egy szakma, nagyon fontos lenne az empátia, de vagy van, vagy nincs.

nem várt fordulat 2013.09.27. 13:11:15

@élhetetlen: volt egy projekt, a magyar parlamenti könyvtár intranetét kellett megcsinálni. szépen megcsináltam, elküldtük nekik, feltették, de valami nem volt jó az éles környezetben. kívülről nem lehetett csatlakozni a hálózatukhoz, ezért megjelentünk ott személyesen.

Egy 50+ feletti fickó fogadott minket a megadott időpontban, és közölte, hogy sajnos a rendszergazdájuk még nincs itt, és jelezte, hogy késni is fog egy negyed órát, mert dugóba került. Addig is, nyugodtan álljak neki, mire van szükségem?

Belátom, én voltam előítéletes, mert nem néztem volna ki a fickóból, ha azt mondom neki, hogy kell egy SSH amivel a webszerverre be tudok lépni, akkor nem fog rám furcsán nézni. És nem nézett, odaültetett a géphez, megadta az accot.

Beléptem, és kb. 3 perc alatt orvosoltam a problémát, valami SESSION változó volt az egy php beállítás miatt, és azóta is remekül muzsikál a rendszer.

Kérdezte, mi volt a probléma. Megpróbáltam neki úgy elmondani, mint ha egy laikus állna velem szemben, de leintett, azt mondta, mondjam meg valóbab mi volt a probléma. Elmondtam neki, és látszott rajta, hogy nem csak bólogat, tényleg képben van.

Szerintem pl. az informatikus, mérnök, eladó, fodrász, stb... állások pont olyanok, amiben abszolút érthetetlen, miért nem akarnak alkalmazni 50+, tapasztalt és nagy tudással és szakértelemmel rendelkező embereket.

élhetetlen 2013.09.27. 13:21:47

@karacsi_maci: Nálunk nem az 50 év volt a probléma, hanem, hogy a HR-es főnök azt kérdezte, mennyit keresett az előző helyén, nem azt, hogy mennyiért vállalná az állást. A mennyit keresettre adott választ az úr, és itt lezárult volna az interjú, ha nem vagyok ott. Amire az úr képtelen volt, és hasonló szituban én is képtelen lennék, hogy erre a hülye kérdésre azt válaszoljam, hogy ennyit, csókolom de eljövök kevesebbért is. Csak ehhez kellettem.

wrstjnethn 2013.09.27. 13:49:33

"Miért válasszuk éppen önt?" Érdekes, egy másik cikkben ez szerepelt a hülye kérdések között. És valóban, ezt a felvételiztetőnek kellett volna addigra kiderítenie, és valószínűleg tudja is a választ. Kicsit olyan ez, mint amikor a tanár kérdez a diáktól. Nem azért kérdez, mintha nem tudná a választ...

tavolirokon 2013.09.27. 14:28:46

Es ezek meg nem is a legidetlenebb kerdesek!
Hulye kerdesre nyilvan hulye valaszok jonnek.

Ne kelljen mar a Mocskos Magyar Nyelvkonyvet lapozgatni a kerdesek dekodolasahoz:
>>>
Miért válasszuk éppen önt? [...] a kérdező azt szeretné tudni, milyen képességek, készségek birtokában vagy
<<<
A kerdezo sajnos olyan szintu kommunikacios diszfunkciot demonstral ezzel, hogy programozonak sem vennem fel.

Kivetel a "Beszeljen a ..." kerdes, ami ebben a formaban ugyan az ertelmi fogyatekosok "szia hogyhivnak leszelafelesgem" stilusaval versenyez tapintatossagban es tarsalgasi stilusban, de megis jot akar, es meg is mondja mit.
Az egesz programozo csapat nem allhatna csak ilyenekbol, de nehanyat elbir egy jol mukodo, osszeszokott kozosseg.

PannonBoy 2013.09.27. 22:05:39

A "beszéljen a gyengeségeiről" tényleg sok embernél okoz nehézséget. Egyszerűen azért, mert erről senki sem szeret beszélni.
Viszont elég valószínű, hogy rá fognak kérdezni, így érdemes végiggondolni. A legjobb, ha olyan gyengeséget mondunk, ami azon a területen abszolút nem releváns.
Ez valójában pozitív megerősítés, hogy mi jól választottuk ki a munkakört, amire jelentkeztünk.
Ha valaki nem értené: ha informatikus pozícióra jelentkezünk, akkor mondhatjuk, hogy nem szeretünk pl. hosszasan telefonálni (ami a CC-sek erőssége).

Amúgy meg,,, nem a HR-esekkel kell beszélni, hanem a szakmai vezetővel.

lüke 2014.01.27. 05:37:41

inkonzekvens válaszok,
akiknek ilyet kell magyarázni a rossz válaszokróL, azok se nem kreativak; se nem konzekvensek
nem kell hozzá nagy tudású HR-S

Kisebbik Testvér 2014.02.20. 11:29:33

Egyszer a "Mik a gyengeségei?" kérdésre rávágtam fapofával, hogy kriptonit. Hétfőn kezdtem.
süti beállítások módosítása