Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Ha már öreg vagy, legalább gondolkodj fiatalosan

2013. október 07. - nagymenő

Soha nem jelentett akkora problémát a korosztályok közötti kommunikáció, mint mostanában. Az Y és Z generációk tagjai a tőlük néhány évvel idősebb vagy fiatalabb kollégákkal is nehezen jönnek ki, nem is beszélve a 10 - 20 évvel idősebb főnökeikről. Tanács! Ha már öreg vagy próbálj meg fiatalosan gondolkodni!

A 42 éves Krisztina egy budapesti PR ügynökség egyik "legtapasztaltabb", értsd legidősebb tagja. Azt gondolta eddig magáról, hogy bárkivel képes együtt dolgozni, addig amíg egy 20-on éves kolléganővel össze nem rakták. Nem telik el úgy nap, hogy ne vitatkoznának, legutóbb például azon, hogy miért kell egy cég vezetőjének az újságpapírból kivágott sajtószemle, miért nem elegendő a digitális változat egy pen-drive-on.

Krisztina régóta szenved attól, hogy megtanulja kezelni a fiatalabb korosztályt. Egy 26 éves kolléganője aztán elmondta, hogy min kellene változtatnia.

- Az a baj, hogy úgy kezelem a tőlem fiatalabbakat, hogy megpróbálom magam látni bennük, vagyis elképzelni, hogy én milyen voltam az ő korukban. De ez nem működik, mert ők már tökéletesen mások.

Gyakran előfordul, hogy négy generáció ül egy irodában. Sok területen ez garantálja az állandó munkahelyi konfliktusokat. Szakértők mentori programokkal, kapcsolatépítő tréningekkel igyekeznek segíteni a kollégáknak abban, hogy szót értsenek a generációk egymással. Különösen fontos ez akkor, ha a főnök a 80-as években született. Most ugyanis ez a korosztály van abban a helyzetben, hogy vezető pozíciót töltsön be.


Fontos tanács az is az idősebb generáció tagjai számára, hogy mindig kezdjenek tiszta lappal, felejtsék el a sztereotípiáikat, prekoncepcióikat. 40 fölött az emberek hajlamosak azt hinni, hogy a 20as éveikben járók mind lusták és megbízhatatlanok. Pedig nem így van, hívja fel a figyelmet Ellen Langer pszichológus professzor aki könyvet is írt a "munkahelyi öregedés" témakörében.

Az emberek általában azt gondolják, hogy képesek tolerálni mindenféle viselkedéseket, de a tolerancia kevés, meg kell érteni a fiatalabbakat. A motivációikat, a gondolkodásukat. Meg kell érteni, hogy az egyik vagy másik ember miért csinálja azt és úgy ahogy. Az idősebbek sem mind lasabbak, vagy macerásak.


A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr215554853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása