Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Karácsonyi ajándékozás a munkahelyen? Erre figyelj!

2013. november 25. - nagymenő

Már kezdődik. Sokan már most a karácsonyi ajándékozás lázában égnek. Mit kapjon a család? A barátok? Ja, és a kollégák? Rengeteg olyan munkahely van, ahol szokás, hogy a dolgozók valami apró figyelmességgel meglepik egymást karácsonykor. Sok helyen, mint hajdan a suliban, nevet húznak, így gyakorlatilag a véletlen dönti el, ki kinek ad ajándékot. No ilyenkor jön a pánik. Hiszen mindennap találkozunk, de alig ismerjük egymást. Van azonban néhány alapszabály, amit ha betartunkj, nem lőhetünk nagyon mellé.

handerpants1.jpg

Először is, nézzünk utána a helyi szokásoknak. A legtöbb helyen megszablyák, mi az a körülbelüli érték, amit ajándékra szokás költeni. Egyáltalán nem számít “jófejségnek”, ha valaki ezt a határt jelentősen átlépi. Sőt, kifejezetten zavarba hozhatja a megajándékozottat, ha valami “drágát” kap a várt apró figyelmesség helyett.

Az ajándék akkor jó, ha személyre szabott. Otthon. Meg a barátok között. A munkahelyen vigyázni kell a túlzottan személyes ajándékokkal. Persze ha tudjuk, hogy az illető szívesen olvas, vehetünk neki egy jó könyvet. A színházjegy ugyancsak jó választás lehet. A molett kolleginának a fogyókúrás szakácskönyv viszont nem szerencsés. Ugyancsak rossz ötlet a parfüm, és kifejezetten tilos a fehérnemű. Az orrszőrnyíró – kell-e mondani? - szintén óriási baklövés.

Nem árt vigyázni az inni- és ennivalókkal sem. Lehet, hogy a kolléga éppen próbál leszokni az alkoholról – ilyenkor egy üveg pálinka akár hónapok erőfeszítéseit döntheti romba. Gyakori ajándék a hölgyeknek – de csak óvatosan!  A bon-bon, az édesség a fogyókúrázók első számú ellensége. És vajon vanmég olyan nő, aki nem fogyózik?

Ajándék a főnöknek? Ne! Bármi is a szándék, egyértelműen úgy tűnik, valamiféle előnyre hajtassz. Mindössze két kivétel létezik: az egyik, a csoportos ajándék, amikor a munkatársak közösen lepik meg a főnököt. A másik, amikor valaki évtizedek óta dolgozik együtt a főnökével, és a kapcsolatuk bizalmasabb, mint az átlag főnök-beosztott viszony.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr765655521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csepke 2013.11.26. 09:58:06

"megszablyák," bocs, de ez nagyon bántja a szemet, lehetne hogy kijavítsd?

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2013.11.26. 10:22:03

És arra is érdemes figyelni, ki kapjon és ki ne, ha nem névhúzós rendszer van. Pl. ha mindenki kap egy ötfős irodában, csak egy ember maradt ki, ciki. 30 fős cégnél mindenkit megajándékozni meg egy vagyonba kerül. Az egyedi, kézműves ajándékok meg személyesek is, nem is túlzók: kézzel készített hűtőmágnes, üvegmatrica, origami-karácsonyfadísz, 1 szem kézműves bonbon per fő, még 50 főre is működik.

Ganef 2013.11.26. 10:38:31

"megszablyák"... "vanmég"...
selejt lett ez egy kicsit...
süti beállítások módosítása