Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Amikor angolnak lenni hátrány

2014. február 04. - nagymenő

Nemcsak Magyarországon, Európa más országaiban is szenvednek attól, hogy nem beszélnek nyelveket. Nehezen találnak munkát, vagy nehezen boldogulnak a ma már egyre nyitottabbá váló világban. Az álláshirdetések között böngészve azt látni, hogy leggyakrabban kínai (mandarin) nyelvet beszélőket keresnek a munkáltatók. De nem ritka az sem, hogy közép-kelet-európai nyelveket beszélők járnak jobban.

doyou.jpg

Az Egyesült Királyságban élők például kifejezetten hátrányban vannak. Ők kényelmesen hátradőlve figyelték az európai munkaerő-piac kinyitását, hiszen ők világnyelven beszélnek, és nem érezték szükségét annak, hogy bármilyen más nyelven megtanuljanak.

Egy felmérés szerint a munkavállalók ötöde nem talál munkát azért, mert nem beszél az angolon kívül semmilyen más nyelvet. Ez különösen az ügyfélszolgálati munkában és a számítástechnikai cégeknél jellemző. Érthető mindkettő. Az ügyfélszolgálatokon azért szükséges, mert rettenetesen megnőtt a Nagy-Britanniában dolgozó külföldiek száma, akik nem, vagy csak nagyon alacsony szinten beszélnek angolul. A számítástechnikai cégek – a szakember szerint – azért követelik meg az idegen nyelvet, mert ez a piac már az unió bővítése előtti időszakban is globális volt, elengedhetetlen a dél-ameirkai, kelet-európai nyelvek ismerete.

De ugyanezt az eredményt hozta a Brit Iparszövetségnél végzett felmérés is. A tanulmány szerint 10-ből hét vállalkozás értékeli és fontosabbnak tartja a nyelvtudást, mint a tapasztalatot. Ez a vizsgálat azt is kimutatta, hogy a francia, a német, a mandarin és a kantoni (mindkét utóbbi nyelv a kínai nyelvterületen használatos) a legkeresettebb.

Észak-Írország van a legnehezebb helyzetben. Az itt élő emberek 34 százaléka nem beszél semmilyen idegen nyelvet, míg ez az arány mindössze 17 százalék Angliában, 13 százalék Skóciában, és 9 százalék Walesben.

A szakemberek azt mondják, munka van az Egyesült Királyságban, és egyáltalán nem csoda, hogy a munkanélküliséggel küszködő Kelet-Közép-Európa ide ontja a dolgozni vágyó embereket, hiszen itt szívesen is fogadják őket.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr735798200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.02.04. 21:50:53

Ez a nemzetközi nyelv anyanyelvi helyzetének hátránya.

Oscar Schmidt 2014.02.04. 22:10:18

Lusta szarok. Akár tanulásról, akár munkáról van szó. Nem csoda, hogy nem kellenek senkinek a britek.

senkiember 2014.02.04. 23:08:56

Mindjárt elkezdem sajnálni az angolokat, csak még megiszom ezt a kicsit az üveg aljáról.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2014.02.04. 23:57:50

A 17% ot Angliaban nem hiszem el. SENKI sem beszel nyelveket. Egyetemet vegzett emberek kozott is nagyon ritka az idegen nyelv ismerete

funfun 2014.02.05. 06:34:52

Hát én itt, Magyarországon csak olyan angol anyanyelvűvel találkoztam munkáim során, akik viszonylag jó pozícióban voltak a cégnél, így részükről volt elvárás, hogy mindenki értse az ő anyanyelvüket. Éveket eltöltöttek itt (kivétel nélkül, akiket ismerek), és nem vették a fáradtságot, hogy elkezdjenek magyarul tanulni. Max. udvariassági formulákat tudtak, és hatalmas sikereket arattak, mikor egy nagy létszámú céges összejövetelen 'jó reggelt kívánok'-kal köszöntek. Tapsot is ért, mert olyan aranyosak voltak a hallgatóság szerint. Ha a beosztottak nem tudtak érthetően, világosan, szabatosan prezentálni egy normál meetingen, akkor meg húzogatták a szájukat, meg összevonták a szemöldöküket. Arról nem is beszélve, hogy miattuk mindig minden meeting angolul folyt. Mondjuk nyelvgyakorlásnak baromi jó volt, de akkor is furcsa.

teknoc erno 2014.02.05. 06:50:17

@Oscar Schmidt: mivan, nem kaptál hotelben wc pucolói állást, mert nem beszéltél angolul és most idejöttél trolllkodni? :D Egyéblént szerintem a britek sokkal jobbak idegen nyelvekben mint pl. a magyarok, persze ez nem jelent semmi jót, csak vicces, hogy pont a magyarok fikázzák őket :DDD

kacsa232 2014.02.05. 06:59:20

@d.z.: ez szerintem is így van. Túlzó szám a17%.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.02.05. 07:34:46

@funfun:

Ha az angol a cég hivatalos nyelve, akkor ebben semmi furcsa nincs.

Rich.mond 2014.02.05. 07:48:43

@teknoc erno: A francokat. Az angol ismerőseim közül senki nem beszél idegen nyelvet - ill. az egyikük családi okokból arabul. Mindegyikük tanult anno franciát, de nem sok látszatja van. A magyarok meg jól beszélnek idegen nyelveket (főleg 30 alatt), különben nem lenne itt ennyi SSC

Rich.mond 2014.02.05. 07:50:37

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: ettőlmég engem is irritál, hogy egyikük-másikuk 5-6 év alatt egy "dzso regélt!"-et volt képes megtanulni

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.02.05. 08:54:09

@teknoc erno: mondjuk én is tapasztaltam, hogy az angolok totál nem beszélnek idegen nyelveket
de ismerek olyan angol csajokat, akik élethossziglan tanulnak franciául, spanyolul különösebb eredmény nélkül, hobbiból...
persze nem is kell mindenkinek tudnia spanyolul, franciául, németül
főleg ha a világnyelvet beszéli anyanyelvi szinten, pláne, ha ő a főnök, akkor az ő nyelvét fogja úgyis mindenki beszélni

meg amerikaiak közt láttam, hogy akinek a felmenői spanyol vagy ázsiai nyelvet beszéltek, azok esetleg abból tudtak valamit villantani, de a többi semmit

de minden nagy nyelvet egy tömbben beszélő nép ilyesmi: brazilok általában nem beszélnek angolul, a kínaiak szintén nem (Hong Kong, Tajvan, Szingapúr más téma, ezekben azért jó a helyzet, de PRC-beliek abszolút nem, azok sem, akik angol szakot végeztek)

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.02.05. 09:24:32

@d.z.: ne felejtsd el, hogy tengernyi "angol" van, aki otthon urduul, hindiül, meg a jó isten tudja hogy beszél. ők kapásból javítják a statisztikákat. de az árja angol jó eséllyel valóban nem beszél egy büdös szót se semmilyen más nyelven, rossz esetben angolul is hiányosan.

randomuser1 2014.02.05. 12:23:04

Igen, rongyos éhező britek millió verik a szigetországbba betelepült mandarin, páncsápi, orosz cégek kapuit bebocsátást nyerve de sajnos, nem lehet, nem beszélnek külföldiül, ami alapelvárás egy művelt embernél.
lol

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.05. 12:52:56

amcsiban is ez lehet a helyzet, nem?
süti beállítások módosítása