Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

És megint, újra…Hogyan NE pályázzunk állásra?

2014. február 13. - nagymenő

Sokszor magam is úgy vagyok az álláskeresőknek szóló tanácsokkal: érdemes ezt ezredszer leírni? Annyira triviálisnak tűnik! Hát, kérem, érdemes. A múlt héten az interneten közzétettem egy álláshirdetést. Mindössze két nap alatt több mint százan jelentkeztek a meghirdetett pozícióra. Nem könnyű a választás, a beérkezett jelentkezések alapján legalább tízen alkalmasnak tűnnek. Voltak azonban olyan pályázók, akiket nem igazán értek.

Csak néhány példa:

Értem én, hogy valaki több vasat tart a tűzbe, így kell ezt csinálni. De! Ha azt látom, hogy gyakorlatilag egy körlevelet kaptam, amit rajtam kívül még 15 másik potenciális munkaadónak továbbítottak, ráadásul olyanoknak, akik egészen más profilú tevékenységet folytatnak, óhatatlanul felmerül bennem a kérdés: tényleg az én ajánlatom érdekli a pályázót, vagy csak minden mindegy alapon jelentkezett?

Ugyanez a kérdés fogalmazódik meg bennem akkor is, amikor a csatolt CV fejlécén megjelenik a „megpályázott pozíció” rovat, amelyben egészen más szerepel, mint amire én keresek. Az addig rendben van, hogy valaki csőretöltött önéletrajzzal várja a lehetőségeket, de könyörgöm, azt az egy szót nem olyan nagy cucc átírni!

Nincs tárgymegjelölés, üres az e-mail, csak egy csatolt CV. A lustaság újabb ékes bizonyítéka. Nem egy jó ajánlólevél!

Cicafülek és macicsajok! Számtalan lehetőség van arra, hogy egy perc alatt olyan e-mail címet csináljatok magatoknak, ami egy kicsit komolyabban hangzik. Ugye fura lenne egy állásinterjún a következő szitu: „Jó napot! Az állásinterjúra jöttem!” „Üdvözlöm, Cicafül! Foglaljon helyet!”

sziget20070271.jpg

Az álláshirdetésekben általában munkatársat keresnek. Ez egyértelmű. Vagy mégsem? Komolyan munkára jelentkezett az a lány, aki a tavalyi Sziget Fesztiválon készült fotóját csatolta? Lila séró, sárban ülés, sör. Szemmel láthatóan nem az első. Örülök, hogy jót bulizott. Őszintén: nem akarom megszabni egyetlen jelenlegi vagy jövőbeni munkatársamnak sem azt, hogy hogyan töltse a szabadidejét. De nem bulipatnert keresek!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr465812174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.13. 19:02:08

komolyan van olyan hülye aki ezeket a hibákat elköveti?!

jobangel · http://jobangel.hu/blog 2014.02.13. 20:56:23

"Nincs tárgymegjelölés, üres az e-mail, csak egy csatolt CV. A lustaság újabb ékes bizonyítéka. Nem egy jó ajánlólevél!"

Nem, ez nagyon nem lustaság. A jelöltek többsége egyszerűen nem tudja, mit írjon. Nem meri megszólítani sem a címzettet, akkora a tétje egy-egy jelentkezésnek manapság számukra! A tárgymezőbe írandókat érdemes megadni az álláshirdetésben, akkor legalább nem lesz üres a tárgymező.
A levélbe azért nem mer írni semmit, nehogy elrontsa az esélyeit. Abban bízik, hogy majd a CV-je elég lesz. (sajnos nem elég, de lustaságnak semmiképpen sem mondanám).
Nekünk, akik naponta sok CV-t, motivációs levelet látunk, nem nagy cucc mindez. De annak, aki 15 év munkaviszony után most lett munkanélküli, ez egy teljesen idegen terep.

Fanyéllel Rendelkező Duguláselhárító Gumiharang 2014.02.14. 07:25:45

"De! Ha azt látom, hogy gyakorlatilag egy körlevelet kaptam, amit rajtam kívül még 15 másik potenciális munkaadónak továbbítottak, ráadásul olyanoknak, akik egészen más profilú tevékenységet folytatnak, óhatatlanul felmerül bennem a kérdés: tényleg az én ajánlatom érdekli a pályázót, vagy csak minden mindegy alapon jelentkezett?"

Elég nagy idióta vagy.

Magad írod le, hogy két nap alatt 100-an jelentkeztek, ebből, ha megy még az általános iskolai matek, a pályázónak 1% esélye van. Tehát száznál is több helyre kell elküldenie. a jelentkezését.

Ajánlanám neked, hogy mondj fel, és utána az ismerősi kört és a protekciókat kerülve jelentkezz álláshirdetésekre! Majd utána hasznosítsd ezeket a tapasztalatokat, ha megint lesz majd valamikor egy HR-s állásod, ahol főállásban tudsz tracspartizni, hogy kiderítsd, ki a szimpi, a szakmai hozzáértést meg szard le magasról, ahogyan eddig is tetted.

Egyébként nekem is vannak HR-s sztoriaim. Egy nemzetközi céghez jelentkeztem. Ismertem a HR-s vezetőt, és a megpályázott pozíció főnökét is. Az interjű csak formalitás volt. A HR-es nőcivel is jól ment, de amikor az egyik érdeklődési körömre terelődött a téma, a természettudományokra megkérdezte, hogy mi a véleményem Egelyről. Hát mondom, neki nem sok köze van a tudományhoz. Persze előtte hárítottam, de kikövetelte a választ. Erre a csaj besértődött, és a horoszkópomat is szóba hozta. Hirtelen a majd hívjuk következett, és egy arckifejezés, hogy na te ezt bebuktad. Amikor a beléptetésnél meglátott, akciózni akart, hogy mit keresek ott, ez biztos tévedés, és vitt a főnökéhez. Meglepődött, hogy barátok vagyunk, és ott kiderült, hogy neki Egely a tudomány, és a horoszkóp a mérvadó a kiválasztásnál. Ami azután következett, fogalmazzunk úgy, hogy volt jobb napja is. :-)

benetti63 2014.02.14. 07:56:36

A blogban leírtak sajnos igazak..."körlevél", "csőre töltött CV" stb... Viszont ezeket én sem nevezném lustaságnak. Idéznék két, manapság sajnos egyre többször jellemző álláshirdetést: 1. "Piacvezető nagyvállalat területi képviselőt keres. Feltétel, érettségi. Ajánlatokat a hírdetőbe"... 2. "Technikust felveszünk. Jelentkezéseket írásban, az xy@.hu címre kérjük." Sem cégnév, sem szakmai terület, semmi olyan információ, amiből a munkakereső tudná, hogy mégis milyen területen, mit várnának el tőle? Ilyen jellegű hirdetésekkel van tele a Net. Komolyabb ember már nem is foglalkozik az olyan jellegű hirdetésekkel, ahol az "érettségi" a feltétel, de nem érdeki az állásajánlót, hogy van-e a munkakörhöz elegendő szakmai tapasztalatod, tudásod. Ezek a cégek nagy többségében fiatal kezdőt keresnek, akit még nem kell megfizetni, a munkát meg majd "betanulja". Ezekre nem is lehet mást küldeni, csak sablonokat, aztán vagy beletrafál valaki, vagy nem.
süti beállítások módosítása