Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Tudod mennyit akarsz keresni?

2014. február 17. - nagymenő

Mindig fejtörést okoz, mennyi fizetést kérhetünk, ha az állásinterjún megkérdezik. Márpedig az esetek többségében már akkor válaszolni kell erre, amikor még csak email-ben jelentkezünk egy állásra.

images_6.jpeg

Szóval, előttünk a papír, benne a kis rubrika: milyen fizetésre vágysz?

Ha éppen az álommelóra jelentkezel, akkor hajlamos vagy alacsony összeget beírni azért, hogy nagyobb esélyed legyen a munka elnyerésére. Ez nem mindig jó ötlet. Ha keveset írsz vagy mondasz, az baj, mert azzal le tudják mérni, hogy mennyire vagy jó szakember, és mennyire teszed magasra a lécet. Ha túl sokat mondasz – ez a ritkább, akkor nagyon gyorsan kiderül, hogy a cégnek ennyi pénze nincs rád.

Ha fogalmad sincs, mekkora összeget írj a rubrikába, légy óvatos, és ne írj nagy összeget. Ugyanis minden állás más, és ha túl korán kérdezik meg, mennyi fizetésre vágysz, és nincs elég információd a leendő munkádról, akkor inkább érdeklődj még, kérdezzél, azért ritkán sértődnek meg. Sőt! A munkáltatók kifejezetten értékelni fogják ezt a gesztust. Arról nem beszélve, hogy nagyot lehet bukni azzal, ha kiderül, hogy a fizetés nem túl magas, de vannak külön juttatások, amelyek akár duplájára is növelhetik a fizetésedet.

Ma már vannak olyan honlapok, ahol utána lehet nézni. Általában az álláskereső oldalakon meg lehet találni ezeket az információkat.

Ha egyszer végre rátaláltál ezekere az infóknak, akkor nem baj, ha megnézed azt is, mennyit fizetnek az állami, és mennyit a privát szektorban? Mert az sem mindegy.

A tapasztalat azt mutatja, hogy nagyon sok magáncég végül több fizetést ad, mint amennyit kialkudtak az állásinterjún.

Egy dolgot azonban sose árulj el, akkor sem, ha megkérdezik a remélhetőleg jövőbeni alkalmazóid. Azt, hogy előző munkahelyeden mennyit fizettek neked.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr45817939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wartburg1963 2014.02.17. 15:16:10

"ha nincs elég információd a leendő munkádról, akkor inkább érdeklődj még, kérdezzél, azért ritkán sértődnek meg. Sőt! A munkáltatók kifejezetten értékelni fogják ezt a gesztust."
A hazai statisztikák szerint az álláshirdetések háromnegyedénél nemhogy a céget, de még a pontos iparágat/profilt, illetve vezetői pozíciónál a felelősségi szintet sem lehet tudni. Nagyon nem mindegy, hogy egy vezetői területhez nyolc, nyolcvan vagy esetleg több száz beosztott tartozik; hogy egy értékesítési igazgatónak nagyságrendileg milyen árbevétel a cél, vagy egy logisztikai vezetőnek mekkora készlet vagy anyag- és árumozgást kell menedzselnie. Ez akár többszörös szorzót is jelenthet a fizetésben. Arról nem beszélve, hogy nagyot lehet bukni azzal, ha kiderül, hogy a fizetés nem túl magas, de vannak külön juttatások, amelyek akár duplájára is növelhetik a fizetésedet. A munkáltatók tehát többnyire csak a vakrepülés-szerűen megadott fizetési igénnyel találkoznak, tehát nincs mit értékelniük. A vaklicit jelleggel bekért fizetési igények több szempontból is komolytalanok, hiszen ( nagyságrendbeli tévedésektől eltekintve) épeszű döntéshozó a szakmai kompetencia alapján dönt, s nem azért választ ki valakit, mert a pozícióban elfogadott összeg feléért is elvállalja a munkát. Nekem az a tapasztalatom, hogy az általában sajnos annyit is ér, vagy (ha jobb híján vállalja el annyiért) gyorsan tovább is áll majd. Az ilyen "tippmix" jellegű kérdések többnyire a cégnek okoznak hátrányt és károkat.

teotwawki 2014.02.17. 15:16:32

Nem kell ezt ennyire túlbonyolítani.
Egy átlagos középosztálybeli léthez kell valahol lakni, kell közlekedni a lakhelyünk és a munkahelyünk között, kell táplálkozni és ruházkodni:

lakbér / hiteltörlesztő: 100
közlekedés: 50 (tankolás, amortizáció, parkolás, bírságok)
táplálkozás: 90 (háromezer per nap)
rezsi: 60 (villany, víz, gáz, közös költség, tv, mobil, internet)
ruha: 20 (havi 1-2 új cucc, cipő, stb)

Összesen tehát nettó 320 azaz bruttó 490, ennyi.

campobaszo 2014.02.17. 15:28:38

@teotwawki: Nálatok se te fizeted a számlákat...

tra lala 2014.02.17. 18:09:04

@campobaszo: melyik resze nem tetszik? szerintem realis szamokat irt..

Avatar 2014.02.17. 18:15:21

@teotwawki: 47 ezerből biztosan meg lehet élni...

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.02.17. 23:02:03

@teotwawki:

@f renc:

A magyarok többsége ennek alig a harmadából él.

videki gyerek 2014.02.17. 23:21:31

@Mj: Ja ezek eleg elszallt igenyek a 110-120 ezer forintos atlag fizetesekhez kepest.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.02.17. 23:43:06

@videki gyerek:

Igen, a legtöbben nem is költhetnek havi 50 ezret közlekedésre (parkolás meg bírságok, hogyne:)), napi 3 ezret kajára és havi 20 ezret ruhára, mert már ezekkel is mínuszba mennének azonnal. 100 ezres lakbér is elég jó helyeken szokott csak lenni - a hiteltörlesztő mindenkinél más, már, ha van egyáltalán -, a rezsin meg főleg szoktak spórolni.
süti beállítások módosítása