Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Miért jobb vezetők a nők, mint a férfiak?

2014. március 06. - nagymenő

Ahogy a nők mennek felfele a ranglétrán, egyre inkább eltűnnek. Mert akkor mennek szülni, utána meg visszazuhannak a létra alsóbb fokainak egyikére. Az alsóbb szinteken az alkalmazottak több mint fele nő. Ahogy nézünk egyre feljebb a ranglétrán, számuk egyre zsugorodik, a vezetői szinteken csak mindössze a nők 3-4 százaléka kap helyet. Pedig a dolgozói visszajelzések sokkal pozitívabbak a nők számára.

350001-women-boss.jpg

A szakemberek szerint a kornak jelentős szerepe van abban, hogy a nők hatékonyabbak, mint a férfiak. Azon egyszerű oknál fogva, hogy az idő múlásával a hatékonyság is nő. Amikor elkezdik a karrierépítést, mindkét nem nagyjából egyenlő hatékonysággal dolgozik. De a férfiak hamar elveszítik ezen képességüket, a nők pedig egyre jobban dolgoznak. Aztán az idő múlásával a különbség a két nem vezetői hatékonysága között egyre nagyobb lesz.

Mi okozza a különbséget?

A témában végzett kutatás azt mutatta, hogy a nőknek kétszer annyit kell dolgozniuk és teljesíteniük, nem szabad hibázniuk, és állandóan, a nap 24 órájában bizonyítaniuk kell ahhoz, hogy ugyanolyan elismerésben részesüljenek, mint férfi társaik. Vagyis: kétszer annyit kell teljesíteni, fele annyi sikerért.

Mi a nők sikerének kulcsa?

A siker kulcsa: a visszajelzés. Negyven éves korukra a nők – kedvességgel vagy keménységgel -, de általában elérik azt, hogy kapjanak ilyen vagy olyan véleményt a munkájukról. Az eszközök rendkívül sokrétűek, a lehetőségek teljes spektruma a rendelkezésükre áll.

A kutatások mutatják – és nem a nők maguk mondják -, hogy néha „cicamicásat” játszanak a férfi alkalmazottakkal azért, hogy megkapják a hőn áhított visszajelzést. Máskor meg ravaszul, „hátulról” próbálnak némi elismerést kicsikarni munkatársaiktól. Van, amikor kérdőívet töltetnek ki az alkalmazottakkal. És persze van, amikor keményen rákérdeznek.

Bármi is segítse a nőket felfelé a ranglétrán, az biztos, hogy keményen megdolgoznak érte bármilyen területen – ezt egybehangzóan állítja minden kutatás. Még azok is, amelyeket férfiak készítenek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr885846089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rozsomák 2014.03.07. 09:12:36

és ezekről a kutatásokról valami forrást tudnál adni ?

Mert anélkül ez csak egy magánvéleménynek tűnik, amiből általánosítasz.

Kicsit arra hasonlít, mint a "csinosnak mondott" jelentése..
(Csinosnak mondja az anyuka, a nagymama meg a Rozi néni a földszint 6-ból.Mindenki más rondának.)

szerintem is 2014.03.07. 09:47:41

"A témában végzett kutatás azt mutatta, hogy a nőknek kétszer annyit kell dolgozniuk és teljesíteniük, nem szabad hibázniuk, és állandóan, a nap 24 órájában bizonyítaniuk kell ahhoz, hogy ugyanolyan elismerésben részesüljenek, mint férfi társaik. Vagyis: kétszer annyit kell teljesíteni, fele annyi sikerért."

Kétszer annyit teljesíteni, fele annyi sikerért?
Az akkor már négyszer annyi lenne nem?

Kérhetnék esetleg linkeket a hivatkozott kutatásokról?
Hol? Melyik intézet? Mikor? stb.

gono 2014.03.07. 09:48:10

Miért?
Jobbak?

Szerintem nem.

Q. E. D.

szerintem is 2014.03.07. 10:50:29

Ha ez igaz lenne...
Vajon melyik cég lenne olyan hülye, hogy a profitja rovására is direkt a gyengébb képességű férfiakat alkalmazná?
Nemi alapú megkülönböztetéssel előbbre jutni, pontosan hogy inkább női törekvés. Lásd pl. kvóták által, a letett teljesítmény nélküli, pusztán szexista protekcióval való bejutás követelését.

Egyébként tényleg kíváncsi vagyok hogyan zajlottak a kutatások, milyen módszerekkel dolgoztak és mik voltak a kiértékelés szempontjai?

2014.03.07. 11:20:36

Ahány női főnököm volt, mindegyikről általánosan elmondható volt, hogy szakmailag inkompetens volt, írtózott a döntés gondolatától, és a döntések utáni felelősségvállalástól.A női vezető lényegében beleül a bőrfotelbe, járja az elődök kitaposott ösvényét, és mindennap retteg, nehogy valaki rájöjjön: alkalmatlan. Általában a külsőségeket, és lényegtelen dolgokat próbálnak reformálni, és szentül hiszik, ettől megy a vállalat. Sorry, ezt tapasztaltam, és nincs köze hozzá a hímsovinizmusnak.

2014.03.07. 11:33:56

@szerintem is: "Egyébként tényleg kíváncsi vagyok hogyan zajlottak a kutatások"

Szerintem ugyanolyan módszerekkel, mint a sofőrkérdésben. Az alapvetés: A női sofőrök sokkal jobbak a férfiaknál, mert statisztikák szerint kevesebb balesetet okoznak. Pont. Meg egyébként is.

Régóta vezetek, elég sokat is, de én még jó női sofőrrel nemigen találkoztam. Amikor vészhelyzetbe kerülök, valaki más által, és igyekszem elkerülni a balesetet, miért tapasztalom azt, hogy 10-ből 7 alkalommal biztosan női sofőr bénasága/figyelmetlensége/hányavetisége miatt történt? Elfelejtik a statisztikák megemlíteni, hány baleset okozhatott volna női sofőr, ha adott esetben nem lett volna valaki, aki figyelt volna helyettük...

Divat ma a nőket tolni, és olyan képességekkel felruházni, ami nincs meg bennük. Társadalom amiben élünk, pedig erősíti, hogy nőnek lenni, nőként viselkedni már nem trendi.

szerintem is 2014.03.07. 11:40:01

@Jankove:
Mitől lenne az hímsovinizmus, hogy az itt leírtakkal szemben te valami mást tapasztaltál a gyakorlatban, a valós életben?

Augustin 2014.03.07. 12:00:11

" miért tapasztalom azt, hogy 10-ből 7 alkalommal biztosan női sofőr bénasága/figyelmetlensége/hányavetisége miatt történt?"

Azért, mert általában egy családban egy kocsi van, amit a férj használ. Mivel a nő nem gyakorol, leépül, és ha néha mégis vezethet, az nem olyan, mit a férfi, aki minden nap vezet. Kicsit arra emlékeztetsz, amikor a nyolcadikos leszólja az elsőst, hogy még nem tudja a szorzótáblát. Ha valakinek nincs lehetősége vezetni, az magától nem fog jól vezetni, de nem a képességek hiánya miatt.

szerintem is 2014.03.07. 12:11:33

@Augustin:
Mivel magyarázod a kezdő vezetők, sőt már az oktatás idején tapasztalható különbséget?
Már külön női autósiskolák is vannak, óvodás módszerekkel, emelt óraszámokkal. Kell hogy ennek valami más oka is legyen.

vuvuvu2 2014.03.07. 12:17:53

ez a leggagyibb cikk amit ebben a témában valaha alkottak... IGNORE

kosztarovics bácsi 2014.03.07. 13:02:52

Jobb vezetők a nők? Ezt most hallom először...

Sadist 2014.03.07. 13:10:55

Működik a feminista propaganda. Valami újat kellene kitalálni, vagy legalább feloldani azt az égbekiáltó logikai ellentmondást, hogy az olcsóbb, de mégis jobb képességekkel hogy a fenébe nem szorították még ki a férfiakat a munkaerőpiacról.

Sadist 2014.03.07. 13:15:47

@szerintem is: Akkor ezek szerint nem találkoztál még igazi, megrögzött feminácival :) Ha bármi olyat írsz vagy mondasz, hogy a férfiak valamiben jobbak, akkor rögtön előhúzzák a hímsoviniszta kártyát.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.03.07. 13:25:25

nem jobbak vagy rosszabbak, hanem MÁSMILYENEK. Ilyen egyszerű.

Sadist 2014.03.07. 13:31:00

@Augustin: Ez tömény bullshit. A nőknek alapból más a térérzékelésük, nem tudnak olyan jól távolságot, sebességet becsülni, nem érzik annyira a teret.
És ez nem csak autóvezetésnél jön elő, hanem már a járdán gyalogolva is. Csámborognak jobbra-balra, mintha azt se tudnák, hogy merre mennek, nem veszik észre, hogy más elhaladna mellettük, ha nem a járda közepén mennének, ott állnak meg trécselni, telefonálni, gyerek taknyát törölni, ahol legjobban képesek akadályozni a forgalmat. Pusztán a mozgása és a viselkedése alapján legalább 90%-os biztonsággal meg lehet állapítani valakiről, hogy férfi vagy nő, mindegy, hogy sétál, autót vezet vagy kerékpározik.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.03.07. 13:48:17

@Jankove: Nekem volt egyszer egy női főnököm, aki nagyon jó szakember volt, viszont rá is igaz volt, hogy nem szeretett dönteni.

"beleül a bőrfotelbe, járja az elődök kitaposott ösvényét, és mindennap retteg, nehogy valaki rájöjjön: alkalmatlan. Általában a külsőségeket, és lényegtelen dolgokat próbálnak reformálni, és szentül hiszik, ettől megy a vállalat."

Ez nemtől függetlenül a középvezetők 99%-ára igaz, főleg akkor, ha a cég alapítása után évekkel kerültek pozícióba. Sőt, a felsővezetők jelentős részére is igaz, ha nem ők a cég tulajdonosai.

DFK 2014.03.07. 14:17:34

A női managerek attól "jobbak" a feletteseik szemében, hogy kegyetlenebbek a beosztottjaikkal szemben, mint egy férfi vezető.

s 2014.03.07. 14:53:14

A cikk tartalmát nem tudom visszaigazolni. Pedig pár éve már eszem a munkavállalók keserű osztrigáját.
Az a helyzet, hogy ha ez igaz lenne, akkor minden cég hülye lenne, mert szarabb képességű embereket jobban megfizet. Ezt azért nehéz feltételezni, bár a cégtulajok elenyésző hányada idegsebész-részecskefizikus. Ennyire talán mégsem hülyék.

kacsa232 2014.03.07. 14:55:04

@DFK: kimondtad a kulcsszót!!

Volt 3 női főnököm, de az isten mentsen meg tőlük még egyszer! Egy női főnöknél nincs bosszúállóbb és labilisabb!!

Rengeteg munkavállaló életét keserítik meg ezek a hülye picsák, akik kötelességüknek érzik a munkavállalóikat havonta 1x2x jól lebaszni és megszégyeníteni, csak azért, hogy tudassák, ki a főnökök!

Baszott károsak a női vezetők egy munkahelyi közösségre!
(van kivétel, de minimális)

Augustin 2014.03.07. 15:06:08

"Mivel magyarázod a kezdő vezetők, sőt már az oktatás idején tapasztalható különbséget?"

Nem vagyok autósoktató, így nem tudom. Te az vagy?
Szerintem amit mondasz, ellenőrizhetetlen.

Augustin 2014.03.07. 15:15:51

"Működik a feminista propaganda. Valami újat kellene kitalálni, vagy legalább feloldani azt az égbekiáltó logikai ellentmondást, hogy az olcsóbb, de mégis jobb képességekkel hogy a fenébe nem szorították még ki a férfiakat a munkaerőpiacról. "

Nagy hátrányba vannak a nők a gyerekek és általában a család miatt. Ha valaki éveket töltött otthon a picivel (picikkel) nem várhatja el, hogy azonnal vezetői beosztásba kerüljön. Még szép. Örül, ha valahova vissza tud menni dolgozni. Amíg nem ti szültök, kismamáskodtok, nem fogunk soha egyenlő esélyekkel indulni.
A nők ezen kívül iszonyatosan sokat szívnak a munkahelyi zaklatásokkal. Sok nő nem tud olyan munkahelyet mondani, ahol a férfi főnök nem akarta lefektetni, ha meg szar a külseje, nem kap munkát. Sokkal nehezebb a nőknek, szóval örüljetek!

Semper Fidelis 2014.03.07. 15:25:31

Női főnök. Ja. Ha a szakmai érveidre hisztit meg személyeskedést akarsz kapni, egy női főnök tökéletes. Autóvezetésnél pedig még nem láttam nőt aki bárkit is beengedett volna. Az úton csámborognak....

szerintem is 2014.03.07. 15:27:33

@Augustin:
Ebből persze egyből logikusan következik, hogy ők jobb vezetők ugye?

P. dictus Magister 2014.03.07. 15:34:23

Szerintem nem igaz, hogy a nők jobb vezetők lennének, ha őszinte akarok lenni akkor doggfatherral kell, hogy egyet értsek, nem jobb nem rosszabb másmilyen.

Ma tényleg nem trendi a hagyományos női szerepek propagálása. Azt tudnám mi a golyónak kell belőlük is bérrabszolgát csinálni.

Eddig ahány női vezetővel találkoztam annyi féle dolgot tapasztaltam. Meglátásom szerint nem a szaktudás hiánya vagy a hányavetiség a legnagyobb baj. Sokan ha hatalmi pozícióba kerülnek, feltétlen alázatot és meghunyászkodást várnak a beosztottaktól. Sok objektív döntést szubjektív alapon hoznak meg. (Nem a jó szakembert alkalmazzák, hanem a gyengébbet aki viszont szimpi, felrúgják a korábbi alsóbb vezetői struktúrát mert személyes konfliktusuk volt korábban a kisebb vezetővel.)

Ami pedig a legjellemzőbb és szinte mindenkinél találkoztam vele az egyfajta áskálódás, mindig mindenki ki van témázva a háta mögött, ha női munkakörnyezetben van. Nyilván mindenhol van pletyka, férfiak is szívesen sztorizgatnak, de egy elmesélt sztori kapcsán nem feltétlen mondanak értékítéletet ellenben a hölgyekkel. (pl.:a mancika a titkárságról ne tudd meg, ezt meg ezt, meg ezt csinálta, de, hogy az a nő milyen buta...)

Szóval ha nem is kell visszazavarni a nőket a konyhába, de azért ennyire nem kéne letiporni a hagyományos szerepfelfogásokat.

HaCS 2014.03.07. 15:46:13

@Augustin:

A helyedben ezt a kinézet témát nem erőltetném.

A férfiak 95%-a, hasonlóan az előnytelenebb hölgyekhez még sohasem kapott munkát azért, mert "jól nézett ki".

Ez a jelenség inkább a dekoratív hölgyek (egy részének) az előnye, mintsem a nők hátránya.

Elsősorban próbáljon meg az ember szaktudással, szorgalommal érvényesülni. Keresztanyámnak 51 éves korában sikerült új állást találnia banki középvezetői pozícióban, Ez is azt mutatja, hogy működhet a módszer.

Ha meg valaki szaktudás nélkül a külalakjára építi a karrierjét, ne lepődjön meg, ha a munkatársai is ehhez tartozó hozzáállást tanúsítanak!

zriff 2014.03.07. 16:46:35

A nők is lehetnek figyelmetlenek, bosszúállóak, lusták stb. mivel emberek, nem pedig valami szuper lények. Ez az egész cikk hülyeség.

rozsomák 2014.03.07. 18:50:56

A témával összefügg brit tudósok legújabb kutatása, hogy a nők sokkal gyorsabban tudnának futni, mint a férfiak.
És sokkal erősebbek is lennének.

Csak nem hagyják őket !

(Hogy ki nem hagyja őket, azt még nem tudták megmondani a brit tudósok..)

:-))

Sadist 2014.03.07. 19:07:45

@Augustin: "Nagy hátrányba vannak a nők a gyerekek és általában a család miatt."

Választhat egy nő, hogy akar-e családot alapítani vagy inkább a karrierjére koncentrál? Tudtommal nem szorítanak egyik nő fejéhez sem fegyvert, hogy márpedig neki szülnie kell. Van választási lehetőségük.

"Ha valaki éveket töltött otthon a picivel (picikkel) nem várhatja el, hogy azonnal vezetői beosztásba kerüljön. Még szép. Örül, ha valahova vissza tud menni dolgozni."

Igen, ez egy ilyen játék. Kecske és a káposzta esete.

"Amíg nem ti szültök, kismamáskodtok, nem fogunk soha egyenlő esélyekkel indulni."

Bizony, majd akkor indulunk egyenlő esélyekkel, ha a férfiaknak is lesz választási lehetőségük, hogy gyereket szülnek és családot alapítanak, vagy pedig karriert építenek. Jelenleg a nők előtt több választási lehetőség áll, mégsem képesek felelős, felnőtt emberként élni a választásukkal és a következményeikkel, mert frusztrálja őket, hogy nem kaphatnak meg mindent egyszerre.

"A nők ezen kívül iszonyatosan sokat szívnak a munkahelyi zaklatásokkal."

Képzelem milyenek lehetnek ezek a zaklatások.

"Sok nő nem tud olyan munkahelyet mondani, ahol a férfi főnök nem akarta lefektetni, ha meg szar a külseje, nem kap munkát."

Na, akkor most képzelj el egy szexuálisan abszolút nem vonzó nőt. Ez a ronda nő indul onnan, ahonnan a férfi munkavállalók. Átlagos nőnek is a külseje sokkal inkább előny, mint hátrány, plusz egy eszköz a kezében. Egy férfinek mi plusz előnye van? Semmi, csak a tudására hagyatkozhat.
Érdekes tény, hogy pont a kevésbé vonzó nők sikeresebbek az üzleti életben, mert nekik nincs szexuális tőkéjük, amit kiaknázhatnának, hanem kénytelenek a tudásukra támaszkodni.

"Sokkal nehezebb a nőknek, szóval örüljetek!"

Mi a sokkal nehezebb? A lehetőségek közül kiválasztani a kedvezőbbet? Valóban rohadt nehéz lehet, a szívem megszakad. Bezzeg a férfiaknak tök könnyű, nekik nincs választási lehetőségük, így nem is nyomja a választással járó felelősség súlya a vállukat.

szerintem is 2014.03.07. 23:57:59

Ide csak érintőlegesen passzol, de mégis érdemes és tanulságos lehet elolvasni ezt a cikket.

Rövid idézet belőle:

"A New York Times 2011. október 2-ai cikkének a címe: A Deutsche Telekom nem tudja teljesíteni a gender kvótát. René Obermann, az óriáscég férfi vezetőjének elgurult a gyógyszere, és 2010 márciusában, a tavaszi vitaminhiány által lecsökkent agytevékenységével kitalálta, hogy a Deutsche Telekom vezetőségének 2015-re 30%-a nő legyen. A célkitűzést ezidáig nem sikerült teljesíteni, mindössze annyit értek el, hogy 12.5%-ról 13%-ra „javult” a helyzet. A 8 tagú igazgatótanácsba azóta két nőt hívott be. Ez is rengeteg vitát és belső viszályt hívott életre, a távközlési vállalat hírnevét tette kockára."

A teljes cikk itt olvasható:
www.ferfihang.hu/2012/08/13/gender-kvota-a-deutsche-telekomnal

2014.03.08. 00:41:20

@Augustin: "Ha valakinek nincs lehetősége vezetni, az magától nem fog jól vezetni, de nem a képességek hiánya miatt.

Én pl; mellszélességgel támogatom a páromat, bármikor átengedném neki a volánt, sőt ! Csak valamiért sosincs ideális pillanat: "nagy a forgalom", "fáradt vagyok hozzá" , "most nincs kedvem", "már sötét van nem látok jól.", " majd legközelebb" stb, kifogások tárháza végtelen, sokszor emiatt már fel sem ajánlom, hogy vezessen. Amikor én letettem anno a jogsit, minden létező alkalmat megragadtam arra, hogy megtanuljak vezetni, alig vártam hogy vezethessem a faterom dácsiáját, vagy valamelyik haver kocsiját. Amikor már volt fizetésem vettem kocsit, csiszoltam a tudást, és amikor már jól ment, elkezdtem versenyezni, hogy még annál is magasabb szintre emeljem a képességeket. És ez 20 év aktív vezetés után, ma sincs másképp. A nőknél másképp működik a dolog, kevés gyakorlás, merészség, befektetett eneriga után akarnak egyenértékű tapasztalat birtokába kerülni. Jogosítvány megszerzése náluk nem az első lépcsőfok a profivá válás rögös útján, hanem bizonyíték arra, hogy ők is tudnak autót vezetni. Én sem elsősorban a képességek hiányát látom, (bár ez is létező faktor) hanem elsősorban a kitartás hiányát. Azt hiszitek, hogy a férfinak minden az ölébe hullik, vagy eleve úgy születik, hogy profi vezető?

"Kicsit arra emlékeztetsz, amikor a nyolcadikos leszólja az elsőst, hogy még nem tudja a szorzótáblát."

Ha jól értelmezem, ebben a cikkben épp az elsős szólt be a nyolcadikosnak, hogy jobban tudja a szorzótáblát...
süti beállítások módosítása