Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Nézd meg miből élnek anyádék - pályaválasztási tipp

2014. március 27. - nagymenő

A klasszikusan dinasztikus szakmák, mint az orvos, az ügyvéd, a mérnök mellé felsorakoznak lassan újak is. A tanár, a szociális munkás, az ápoló, a könyvelő, az  adószakértő vagy a kereskedő. Nem arról van szó, hogy a családi könyvelőirodába vagy kereskedő cégbe beszáll az örökös, ami az ápoló vagy szociálismunkás esetében fel sem merült. Ezek a szakmák azonos képességű, habitusu, monotóniatűrésű, vagy éppen szociális érzékenységű hivatások. Ha valamelyik készség, képesség megvan a szülőben, nagy valószínűség szerint a gyerekben is fellelhető. Ez pedig egyet jelenthet azzal is, hogy az ilyen területen dolgozó szülők, ha látják, hogy a csemetéjük hozzájuk hasonló – minden elfogultság nélkül – akkor sokat segíthetnek a pályaválasztásban is.

article-1349869-05C41D9A000005DC-950_468x451.jpg

Nyugat-Európában már egyes szakmák esetében kimutatható ez a fajta dinasztikus szerveződés. Általában úgy indul, hogy a mama beviszi a kislányát a könyvelőirodába. Mivel hasonló képpen gondolkodik, mint az anyja, rövid úton rájön a feladat logikájára, különösen, ha kap benne támogatást és 18 évesen sokan azon veszik magukat, hogy ugyanott gyakornokok ahol az anyjuk már senior.

Bár sokan attól tartanak, hogy a munka és a magánélet ilyesfajta keveredése nem feltétlen jó, mégis a tapasztalatok azt mutatják, hogy pusztán azért, mert van közös nyelv, közös probléma és téma, a szülőket és a gyerekeket sokszor közelebb hozza az a tény, hogy egy helyen, hasonló munkát végeznek.

A szülő és a gyerek azonos hullámhossza a pályaválasztásban is segít. A szülők hamarabb be tudják vezetni egy munkahely légkörébe, viszonyai közé a gyereküket, mint egy idegen. Ez pedig segít az alkalmazkodásban. Arról már nem is beszélve, hogy reggel és este lehet együtt menni.

Különösen érdekesek azok a helyzetek, amikor a szülő egyben a főnök is. Ezekben a viszonyrendszerekben egyre gyakrabban tapasztalható a mentori együttműködés anya és lánya között például. Az ember a gyermekében ritkábban látja a rivális jövő generációt, ezért inkább támogatja. Ez pedig a munkahelyi légkörre is jó hatással lehet.

A lényeg tehát, hogy nem kell attól félni, hogy valaki ugyan ott dolgozik, ahol az anyja, nem ciki, sőt lehet előny is. Ha nem tudod, hogy mit kezdj magaddal, nézd meg mit csinálnak a szüleid és ha van kedved ahhoz, nyugodtan vágj bele. Max nem jön be és még mindig kezdhetsz egy teljesen új területen.  

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr455880980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggyfreestart 2014.04.02. 12:37:54

ugyan ott = ugyanott... kérlek javítsd!
süti beállítások módosítása