Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Tipikus női hibák az állásinterjún

2014. október 11. - nagymenő

Bár az állásinterjúkon a legalapvetőbb hibák – késés, felkészületlenség – függetlenek a pályázók nemétől, van néhány olyan tipikus hiba, amit többnyire nők követnek el. A Forbes listája ezekre hívja fel a figyelmet.

A nők hajlamosak arra, hogy túl sokat beszéljenek. A szakértők szerint ügyelni kell a helyes arányokra. Szerintük az az ideális, ha az idő kb. 60%-ában az interjúztató beszél. A válaszoknak összefogottnak, körülbelül egy percesnek kell lenniük. Vagyis csak addig tarthatnak, amíg az interjúztató valóban odafigyel. Ennek vannak apró jelei, mint például a szemkontaktus, vagy a testtartás.

Mivel a nők általában változatosabban öltözködnek, mint a férfiak, a hibalehetőség is nagyobb. Ami ajánlott: visszafogott színek, mint például sötétkék, szürke, fekete. Kevés, egyszerű ékszer, natúr smink. A szakértők szerint nagyon kell vigyázni arra, hogy ne öltözzünk túlságosan a megpályázott pozíció fölé. Egyáltalán nem biztos, hogy egy méregdrága táska vagy óra lenyűgözi az interjúztatót. Sőt! Éppen az ellenkező hatást válthatja ki.

1111.gif

A nők általában jobbak a kapcsolatteremtésben, mint a férfiak. Kivéve az állásinterjúkat. Sokan próbálnak nagyon profinak tűnni, de inkább merevvé válnak. Pedig a személyes szimpátia néha többet nyom a latban, mint a szakmai tapasztalat. Persze az sem jó, ha valaki túlságosan „édes”. Légy pozitív, légy önmagad! – bármilyen közhelyesen is hangzik, ez a legjobb módszer.

Az egyik leggyakoribb és legnagyobb hiba az, hogy a nők nem alkudoznak. Úgy tűnik, inkább beletörődnek abba, hogy a munkaerőpiacon kevesebbre értékelik öket, mint a férfiakat – legalábbis a fizetések ezt tükrözik. Nem árt felkészülni, és tudni, hogy az adott pozícióban mennyi is a megszokott fizetés. Nem a nőknél, a férfiaknál! Elsőre mindig többet kell kérni, mint amennyi a valós elvárásunk. Aztán indulhat az alku. Ha az első ajánlat túl alacsony, nyugodtan kérjünk egy kis gondolkodási időt.

Ha nem profi pókerjátékosnak jelentkezünk, a blöffölés nagyon nem ajánlott. A nők gyakran megijednek, ha olyan kérdést tesznek fel nekik, amire nem tudják a választ. A mellébeszélésnél sokkal profibb megoldás, ha ilyenkor pl. azt válaszoljuk: Ilyen problémával még nem találkoztam, további információkra lenne szükségem ahhoz, hogy dönteni tudjak. Hasonló helyzetben a rutinosabb kollégákhoz vagy a főnökhöz fordulnék tanácsért.

Míg a férfiak sokszor agresszívan nyomulnak, a nők félnek attól, hogy reklámozzák magukat. Pedig egy állásinterjún ez az alapvető feladat! Igenis beszélni kell a korábbi sikerekről, méghozzá büszkén és magabiztosan. Meg kell említeni, olyan korábbi projekteket, amelyek sikeresek voltak, és persze ki kell emelni azokat a képességeinket, amelyek segítettek a cél elérésében. Nagyon fontos persze, hogy ezek relevánsak legyenek a megpályázott pozíció szempontjából. A lényeg, hogy az interjúztató azt érezze, ilyen tapasztalatokkal és képességekkel a cég számára is hasznosak lehetünk.

Ugyancsak a nőkre jellemző, hogy túlságosan sokat aggodalmaskodnak. Az idegeskedést az interjúztató önbizalom hiánynak érzékelheti. Úgy gondolhatja, hogy a munkával járó stresszt sem bírja majd az, aki egy interjú helyzetben nagyon izgul. Lépj be a szobába azzal a gondolattal, hogy kedvelni fognak. Segít, ha elhiszed magadról, hogy tökéletesen megfelelsz a pozícióra. Ha te nem hiszel magadban, senki más nem fog.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr866780093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hujber Tünde · http://egyszeruen.blog.hu 2014.10.11. 19:49:16

Nem szeretnék olyan interjúztató kezei közé kerülni, aki többet akar beszélni, mint a pályázó. Elvégre az állásinterjún a pályázót kell megismerni és nem az interjúztatót.

Olyan interjúztató kezei közé sem szeretnék kerülni, aki legfeljebb 1 percig hajlandó figyelni egyfolytában. Vagy vegye tudomásul, hogy a pályázó is csak 1 percig figyel őrá. :)

tisztapista 2014.10.11. 20:13:08

Női hibák az állásinterjún:
1. Elmész egy ilyenre.

Miért nem gondolkodsz valami vállalkozáson? Biztos, hogy csak arra vagy hivatott, hogy egy multinál görnyedj? Nem lehet, hogy a régi álmod, a kézművesség vagy a saját vállalkozás lenne a megfelelő, ami igazán rád van szabva?

Ha van barátod, férjed, aki igazán ismer, vagy barátnőd (normális és nem a pletykafészek típus), akkor menj el hozzá "állásinterjúra". Beszélgessetek a terveidről, hátha nem valami irodában kötsz ki, hanem megvalósítod magadat...
süti beállítások módosítása