Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Hogy öltözzünk fel állásinterjúra?

2014. november 12. - nagymenő

Soha nincs második esély, az első benyomás a legfontosabb. Fontos, hogy hogyan jelenönk meg egy állásinterjún. Sokszor fontosabb, mint a szakmai önéletrajzunk, az amit tudunk. Jöjjön most néhány tipp a sok okoskodás helyett!

Ahogy egy önéletrajz megírásánál, a megjelenés, az öltözködés megtervezésénél is fontos, hogy készüljünk fel a cégből. Ha valaki egy pénzügyi tanácsadó multihoz megy, a legjobb opció az öltöny, de legalább egy zakó. A mai  startup-oknál azonban ez nem elvárás. Ha a cég weboldalán rövidnadrágban üldögél a főnök vagy a tulaj, soha ne öltözzük túl. A nyakkendő nevetségessé tesz és mi magunk is kellemetlenül fogjuk magunkat érezni.

how-to-dress-interview.jpg

Az persze sose baj, ha egy picit, de csak egy picit „túlöltözzük” a cég munkatársait. Szandálos, rövidgatyás csapatnál például a farmer-polo kombó megfelelő. A farmerosoknál az ing-zakó, de az öltönyös brókerekhez azért nem kell szmokingot felvenni.

És akkor 11 jó tanács:

Az inged legyen vasalt. Egy gyűrött ing nagyon elviszi a kérdező figyelmét. Vigyázz, nehogy azon gondolkodjon, hogy Neked otthon még egy vasalód sincs.

Viseld a méretedet. Ne lógjon rajtad az ing, ne lógjon a nadrág, de az is zavaró, ha feszűl, vagy egyszerűen kicsi rád.

Lehetőleg ne viselj hivalkodó ékszereket. A jegygyűrűdet azért nem kell levenned, de még ha van, akkor sem kell mutogatnod, hogy ballagásra a család összes tagjától aranyat kaptál.

Öltözködj az évszaknak megfelelően. DE! Férfiak, a rövid ujjú ing az egy nem létező kategória, ha lehet nyáron is inkább viseljetek hosszút.

mamama1.gif

Hölgyek pedig ne viseljenek pántos felsőt. Még akkor sem, ha odakint 50 fok van.

Fontos szabály, ami máskor is érvényes. A nadrághoz kell az öv és pont olyan színű, mint a cipő.

Az állásinterjún nem a parfűköddel kell hódítanod és az intenzív borotvaszesz sem jó választás. Azt majd este a buliba.

Borotválkozni viszont kell. Ha a szakáll a választásod, legyen ápolt. A „Movember-ség” belefér, de akkor legalább magyarázd meg, ha úgy érzed, hogy nem áll jól.

Nagyon fontos, hogy a hajad legyen ápolt. A divat, a trend itt nem előny. Legyen inkább konzervatív, visszafogott. Persze vannak kivételek, mert egy fodrászstudióban más az elvárás.

A tarkabarka ruhák is maradjanak meg az esti bulira, ne vedd fel állásinterjúra. A nagy feliratok csak elviszik a figyelmet. A márkahűséget tartsd meg a barátoknak.

Hölgyek! A fehérnemű legyen visszafogott és észrevétlen. Az interjú nem egyenlő az egyetemi záróvizsgával, ahol a professzort kell elvarázsolni a nőiességeddel – amikor nem készültél. fehéthez fehér, feketéhez fekete, nem keverendő.

A smink is legyen visszafogott. Egy állásinterjú nem az önkifejezés terepe.

Összefoglalva:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr306889927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

halaloszto 2014.11.12. 16:24:32

szűklátókörű vagy csak simán primitív?
ezerféle állás van, ezerféle állásinterjúval. az alkalomhoz, céghez, pozícióhoz kell öltözni. a cikkíró? persze csak egy szűk szeletét látja ennek, és úgytűnik ezt észre sem veszi.

Vajk

Bambano 2014.11.12. 16:43:35

Hogyan írjunk blogbejegyzést?

Az, hogy "hogyan jelenönk meg egy állásinterjún." még elmenne, mert egymás mellett betűk esetén az elütés bizonyos százalék alatt tolerálható, de a kisebb méretű ruha az feszül, nem feszűűűl.

Hogy a rövid ujjú ing létező kategória-e, vitatkozhatnánk, de rövidujjú inget nyugodtan lehet viselni interjún is. Csak azt az agyhalott hülye szokást kellene már kiverni a stylistok fejéből, hogy az ing alá vegyenek ujjas pólót a férfiak. broaf. idióta amcsi katonai szokás.

Nem tudom, ez: "fehéthez fehér" milyen fehérnemű, és nem csak a mondatkezdő kisbetűvel van a gond.

A végére egy apróság: a neked nem tulajdonnév. Tehát kisbetűvel írandó.

Void Bunkoid 2014.11.12. 16:53:03

@Bambano: "A végére egy apróság: a neked nem tulajdonnév. Tehát kisbetűvel írandó."

Ezerpontos triplatalálat, én sem győzöm mindig hangsúlyozni, hogy a névmások nem tulajdonnevek, SOHA nem kell nagybetűvel írni, még a nagy őt sem, mert amúgy sem létezik.

mya136 2014.11.12. 17:04:17

fehérhez testszínű, nem fehér...

FaBRiK 2014.11.12. 17:06:22

Ez a póló dolog engem is kiakaszt.Egyszerűen bunkó dolog. Miért nem már rögtön az ingre veszi?
Bár az etikett előírja, de már az atléta sem annyira menő itthon. Azért Ausztriában meg Németországban ing alá mindenki hordja, főleg egyre magasabb pozíciókban.
Igaz ott zoknit is hordanak a szandálhoz a hétköznapokon, nálunk csak az IT-sok :)

PH_fet 2014.11.12. 17:17:25

@Bambano: Teljes mértékben egyetértek a hozzászólásoddal, kivéve a rövid ujjú ing (amúgy két szó) témában: szerintem férfiaknál ez soha, sehol nem tolerálható viselet.

Szelid sunmalac 2014.11.12. 17:28:11

@Bambano: @FaBRiK: Pedig mennyire profi egy atizzadt ing foltokkal a honaljnal, tapado tocsa a haton.
Ha az nem, akkor a feher ingen atuto fekete mellkasszorzet igen izgato latvany targyalason! Mhm.
De persze biztosan ok a tahok.

FaBRiK 2014.11.12. 17:40:13

@Szelid sunmalac: ezzel arra akarsz célozni, hogy a póló valamit is segít ezeken? Akkor nem is érdemes vitába szállnom.
amúgy akkor érdemesebb pulóvert venni az ing alá, mert a fekete karszőrzet sem tolerálható, legalábbis ha a mellkas szőrzet nem.

Szelid sunmalac 2014.11.12. 17:41:22

@FaBRiK: Isten ments, hogy en barmire is celozgassak! Mindenki ugy egeti magat, ahogy akarja.
Marpedig neked bizonyara van mi miatt egni, ha a karodon a szor ugyanolyan vastag es eros, mint a mellkasodon.

Rokkantnyugdíjaspornósztár 2014.11.12. 17:51:21

Azt magyarázza már el valaki, hogy miért gáz a rövid ujjú ing? Eddig mindenki úgy hivatkozik erre a kijelentésre, mint egy dogmára, de érveket még nem hallottam.

Szelid sunmalac 2014.11.12. 17:52:28

@Rokkantnyugdíjaspornósztár: Nem gaz. De oltonyhoz nem veszed fel, mert ahhoz gaz. Illetve nyakkendovel is gaz. Egyszeruen illem kerdese. Nyaron vaszongatyahoz vehetsz fel rovidujju inget is.

rooklin 2014.11.12. 18:26:05

@Rokkantnyugdíjaspornósztár: Nincs divatban, ezért ma sokak számára béna viseletnek hat. Ez nem észérvek kérdése. Párhavonta fel szokott merülni a zokni+szandál témaköre, ahol az érintettek tajtékzanak a kommentekben és röpködnek az észérvek, természetesen parttalanul.

Ha nem érdekel a divat, és leszarod, hogy ki mit gondol, akkor hordd nyugodtan. Ha érdekel, akkor szerintem jobban jársz egy feltűrt ujjú inggel vagy galléros pólóval.

rooklin 2014.11.12. 18:28:44

@Rokkantnyugdíjaspornósztár: Annyit még hozzátennék, hogy gyerekeken illetve 45-50 felett szerintem is oké. De fiatal férfiakon bénán hat.

Bambano 2014.11.12. 18:44:33

@PH_fet: az ing, aminek rövid az ujja, az két szó. az ing, amit rövidujjúnak terveztek, egy.

"szerintem férfiaknál ez soha, sehol nem tolerálható viselet.": szerintem meg az. semmi probléma nincs vele, csak zakót ne vegyél rá.

@Szelid sunmalac: ha sok a szőrzet, akkor ezt a problémát kell megoldani, ha izzadsz, akkor meg azt (dezodor, szappan).

Bambano 2014.11.12. 18:46:25

@Rokkantnyugdíjaspornósztár: mert mindig vannak ügyeletes megmondóemberek a divatban, akik kiötlenek mindenféle marhaságot, amitől az ember leginkább pacuha lesz.

pl. ne gombold be a zakó minden gombját, a barna meg a kék passzol, és hasonló hülyeségek.

Irbisz 2014.11.12. 18:52:11

@FaBRiK: 3 dl izzadságot nyilván nem szív fel, de szavaidból kitűnve sosem viseltél trikót, csak osztod az észt, esetleg a saját szubjektív véleményedet mindenkire másra kivetíted roppant nagy arccal ...
protokolltól függetlenül praktikus viselet, a póló meg ing alá ízlés dolga, mindenesetre kevésbé bunkó dolog mint emiatt másokat lebunkózni (bár az egyszerű beszűkült taplóság a köbön)

Szelid sunmalac 2014.11.12. 19:04:15

@Bambano: inkabb veszek fel polot mint hogy beretvalljam a mellkasom. Asszony meg is olne.

efi 2014.11.12. 19:14:26

Ha én lennék a főnök mindenek előtt azt az interjúztatót vágnám ki, aki az alapján ítél, hogy mibe öltözik a delikvens.
(Sőt én mint ügyfél üzenem: leszarom, hogy a hátsó irodában öltönyben vagy rövidgatyában excelleznek a bankszámlámmal, szóval miattam ne feszengjenek az 50 fokban temetési ruhában. Továbbmegyek, tulajdonképpen azt is leszarom, hogy az ügyfélablak mögött miben ül, nem az érdekel, hanem az amit csinál)
Póló+ing. Kell a póló (vagy trikó). Igenis segít, mert az ingre akkor sem üt át az izzadtság, ha már nagyon izzadsz is. (Míg ellentétes esetben a kicsi is rögtön meglátszik). Aki szerint meg ez deo-val is megoldható: hülyeség. Persze, ha esetleg az egész flakont magára fújja, hogy minden, de tényleg minden négyzet mm-et beborítson, akkor még igaza is lehet, kár viszont hogy 3 km-ről érezni lehet majd.
A rövid ujjúval meg semmi baj, öltöny alatt meg még nem is látszik, tehát kár pattogni. Amúgy is általában nők osztják az észt erről, nekem ne dumáljanak, amikor ők szoknyában, trikóban, de minimum ugye pont rövid ujjúban (!) flangálnak, én nem fogok a kedvükért megdögleni a melegben (sem). "Évszaknak megfelelő öltözet": lefordítom FÉRFIAKNAK ugyanaz télen-nyáron, plusz télen kabát is. Köszönjük, nagylelkű javaslat BKV-ra, 30 fokos irodákra. Majd ha a nők is takarnak bokától, csuklóig mindent nyáron is (felül természetesen 3 rétegben, mint mi) meg persze sál is végig a nyakukban, akkor lehet tárgyalni róla.

halaloszto 2014.11.12. 19:17:31

@Rokkantnyugdíjaspornósztár: mert egyesek képtelenek felfogni, hogy dolgozni nem csak vezetőként és bankban és minisztériumban lehet. állásinterjú van a tesco-ban is, meg az asztalosüzemben is. És ezeken kívül is egy csomó helyen betegre röhögnék magukat ha az itt lerajzolt szettben jelennék meg.

Vajk

Bambano 2014.11.12. 20:47:08

@efi: bizonyos fokig egyetértek abban, hogy mindegy, mibe öltözik, de nem teljesen. például ha bejönne helyi menő csávó szerelésben, gatya letolva, 5 számmal nagyobb, alsógatya kilátszik, sildes sapka hátrafordítva, azt én kivágnám, mint a szél.
meg a csajoknak sem ártana megtalálni a korrekt határt a húsvásár meg a munkahely között.

"Aki szerint meg ez deo-val is megoldható: hülyeség." a szappan és a dezodor nem az izzadást csökkenti, hanem a szagát. ugyanis az izzadás szagtalan mindaddig, amíg mindenféle baktériumok bele nem költöznek és el nem kezdik bontani. tehát aki normálisan tisztálkodott reggel, az nagyjából 6 óra hosszat nem bűzlik. mit számít, ha kicsit leizzadt közben? nekem semmit.

"A rövid ujjúval meg semmi baj, öltöny alatt meg még nem is látszik, tehát kár pattogni.": nem igaz. jól nevelt körökben az ing ujja egy ujjnyira kilóg a zakó ujja alól, tehát van egy vékony csík a csuklódnál. ha nincs, látszik, hogy mit vettél alá.

poszthoz még: pár sztájlisztnak mániája a zokni nélkül hordott cipő is nyáron.. broaf. szerintem a rövidebb farmer, tenisz zokni, edzőcipő pont megfelel nyárra akkor is, ha az ilyen lakatosmárkok sugárban hánynak tőle.

FaBRiK 2014.11.12. 21:27:15

@Szelid sunmalac: nem mondanám, hogy ugyanolyan erős. A karomon sokkal erősebb és sűrűbb.

FaBRiK 2014.11.12. 21:40:13

@Irbisz: valóban a bunkó szó erős volt. Szerencsésebb lett volna azt írnom, hogyaz egyszerű emberek viselete.
BBár nem rólam szól a poszt, de ha már találgattál, 20 éve dolgozom ingben, igen sokszor öltönyben, hordok időnként trikót (főleg fehér ing alatt) és az ingjeimet, trikóimat mindig vasalom.
Pólót ing alatt sosem viselték, mert az megmosolyogtató, ráadásul hozzáseítene, hogy melegen legyen, azaz izzadjak.
Amúgy az ing alatt pólót viselők hónalja is ugyanúgy átázik.

2014.11.12. 21:44:24

Ennyi sablonos butaságot már régen olvastam egy helyre zsúfolva.

Volt időszak, amikor azt gondoltam, hogy az öltöny/zakó a fontos dolog.

Közben rájöttem, hogy nem a külcsíny, hanem a belbecs a fontos a munkáltató számára. Egy normális cégénél a fontos értékeket veszik alapul.

Azok a helyek, ahol a külsőségek fontosabbak, mint a szakmai tudás, azt nagyon kerülni kell.

Szelid sunmalac 2014.11.12. 22:24:49

@FaBRiK: Viszont a karod sokkal kevesbe nezik, mint az atuto mellkasszort. De vitatkozhatnank napestig. Ahogy mondtam. A polonak ing alatt praktikus okai vannak. Ha te nem akarod, nem hordod. Ezek amolyan apro, illembeli finomsagok.

FaBRiK 2014.11.12. 22:42:14

@Szelid sunmalac: ezen a póló dolgon már sokat gondolkoztam. Talán egy olyan póló lehetne a köztes, de modern megoldás, aminek nincs ujja, de nem pántos. Mélyített nyakú, hogy kigombolt nyaknál se nézzen ki hülyén. Gyakorlatilag egy modernizált, széles vállú póló-trikó.
Ezzel az ötlettel mennyi pénzt kereshetnék...

lehet más a handa-banda 2014.11.12. 23:14:31

"Hölgyek pedig ne viseljenek pántos felsőt. Még akkor sem, ha odakint 50 fok van"

Attól függ, férfi vagy nő az interjúztató. Bugyit mondjuk nem illik elsőre villantani

Bambano 2014.11.12. 23:15:03

@Szelid sunmalac: az ing alatt az atléta trikónak vannak praktikus okai, az ujjas póló amerikai csökevény.

billy reed 2014.11.12. 23:20:33

@efi: De jó ilyet olvasni! Végre valaki érti!
Évtizedes, évszázados "szokások", "szabályok", "így illik"-ek mentén élni...
Hordjunk parókát, mert XIV. Lajos haja ritkult egy bőrbetegség miatt, és az alattvalói utánozni kezdték a viseletet?
És amikor az uralkodó aranyerét megműtötték, az udvaroncok is megműttették magukat. Azok is, akiknek nem volt baja! /Részletek Ráth-Végh István könyveiben./
Ez lenne a menőség?
El sem tudom képzelni, akkor mi a nem menő?

Hadd éljen, gondolkodjon, öltözködjön úgy, mindenki, ahogy neki teszik!
Nem a ruha teszi az embert!

Szelid sunmalac 2014.11.12. 23:27:38

@Bambano: Ing alatt az atleta egyszeruen hulyen nez ki, mert a pantjainak latszanak a vonalai.

Szelid sunmalac 2014.11.12. 23:28:34

@billy reed: Teljesen felesleges az illem, mint olyan, persze. De akkor te vajon miert nem fingasz az etteremben a masik tanyerjaba, es zabalsz kezzel? Elarulom! Illembol.

Alick 2014.11.13. 08:47:48

Szerintem interjú előtt nem árt tájékozódni a cég dressing code-járól és azt követni.
Más esetben a rendezett, ugyanakkor nem hangsúlyos vagy hivalkodó hétköznapi öltözet lehetőséget ad arra, hogy a jó modorával, a kompetenciával és a kommunikációs kvalitásaival hívja fel magára a figyelmet a leendő munkatárs.
:)

sárospataki 2014.11.13. 09:51:44

Az állásinterjún nem a céghez kell öltözni, hanem az elvárt, vagy vágyott pozícióhoz.Tehát ha nem tudod pontosan, milyen munkakörre keresnek embert (sokszor a munkáltató sem tudja, pl. outsourcing cégnél), és nem szeretnél olyan pozíciót, ahol a softskillek dominálnak, akkor _ne_ öltözzél ki. Nem kell igénytelenkedni, de bőrcipő, farmerszabású nadrág, pulóver kiválóan pozicionál egy senior fejlesztőt pl.

Ha középvezető szeretnél lenni, akkor már öltözz ki, de ott is lehet variálni: nem klasszikus szürke öltönyt veszed fel, hanem pl. a szövetnadrág - tweedzakó - márkás ing adhat egy tanáros stichet a megjelnésednek, amivel erősen tudod maga vertikálisan pozicionálni.

A ruhával tudod tehát pozícionálni magad.

Ja, és az öv a cipővel illesztése így hülyeség, túl messze van a két ruhadarab egymástól, hogy a szem vagy az agy normálisan tudjon összehasonlítani. Persze nem kell piros cipőhöz zöld övet venni, de elég sok árnyalat- és tónusbeli eltérés is működik.

hekhekhekhekkinen 2014.11.13. 12:18:42

@sárospataki lány: Gondolod te.
A valóságban egy értelmes férfi ennél tovább megy.
A karóra bőrszíja, az bőröv és a bőrcipő színe meg kell egyezzen.

_belo_ 2014.11.13. 13:40:39

én soha nem megyek öltönybe állásinterjúra. farmer, póló..
azt ami a fejemen belül van nehezebb cserélni, mint a ruhát.
az ahol meg többet nyom a latba a ruha, ott nem szeretnék dolgozni...

sárospataki 2014.11.13. 13:57:29

@hekhekhekhekkinen: persze, és mivan a fémszíjas órával? hogy azt öltönyhöz nem vesszük fel? dehogynem, a rolex már teljesen elfogadott elegáns kiegészítőként. meg mivan a kétszínű cipővel, mondjuk egy oxforddal (aminek ugye ilyen hátraféle csúcsos orrésze van)? annak melyik részével kell ugyanolyan színű legyen?

természetesen oda kell figyelni, hogy mit mivel veszel fel, de nem az a lényeg, hogy ugyanolyan színű legyen, hanem hogy harmonizáljon.

sárospataki 2014.11.13. 14:00:47

@_belo_: pontosan erről beszéltem. természetesen eljöhet majd a pillanat, amikor a hands-on skillek helyett a soft skillek kezdenek dominálni, stb., akkor az ember felöltözik. de csomószor látok pl. informatikusokat interjúra jönni, hosszú haj összekötve, ritkás szakáll, pattanások, de öltöny, viszont hátizsák rávéve, az érettségi bőrcipő meg nyomja a lábát. miért nem jön sepulturás pólóban, pont ugyanolyan jó lenne. viszont soha a büdös életben nem bíznék az ilyen emberre team-leadkedést, mert éretlen rá.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.11.13. 14:43:33

olyan jó semmilyen lett a poszt, nem?

Bona Fides 2014.11.13. 14:55:28

Vida Ildikó hogyan öltözött fel a "jóbaráthoz"?
Fekete nadrág, hurkára kötött rövidkabát, vállán zabostarisznya méretű szatyor.
Oszt mégis fogadták a követségen.
Nalátod!

Luighi 2014.11.13. 15:38:37

@Bona Fides: NEM! Nem fogadták! Bár nem emiatt, hanem mert NEM VOLT MEGBESZÉLVE a találkozó! Bár az "igenkos" luvnya 2xis azt állította a tv.seknek hogy le volt egyztetve a találkozó! (az utcára?) Ennek ellenére azért udvariasságból szóba álltak (volna!) vele!

efi 2014.11.13. 17:25:40

@Szelid sunmalac:
És akkor mi van?
Egyébként hülyén az meg sokkal hülyébben néz ki, amikor meg az izzadságfoltok látszanak, mivel az ing alatt nem volt semmi.
Ing alá kell valami, ahogy a gyatyát sem hordunk alsógatya nélkül.
@Bambano:
Aki kicsit leizzadt, az nagyon is fog, mert állásinterjún, ha valaki izzad, az nem azért lesz, mert elfelejtették bekapcsolni a klímát, hanem a stressz miatt. Na az meg garantálom, hogy 10 perc után büdös lesz. (Amiről te írsz, mármint hogy szagtalan egy darabig, az a fizikai mozgás által kiváltott izzadságra igaz). Egyébként meg majdnem mindegy, hogy büdös-e, igen szarul fog kinézni a halvány narancssárga ingén az egyre növekvő folt.

PannonBoy 2014.11.13. 18:52:47

Ez az ing alatti póló viselése, ez mi???
Szerintem az atléta sokkal praktikusabb, jobban lehet lehet benne mozogni. Soha nem viselnék pólót ing alá.
Mellesleg nekem egy "fehérneműm" sem fehér színű, és így is királyul nézek ki. :)

A rövidujjú ing viszont olyan dolog, hogy cégtől függ. Vannak olyan cégek, ahol tolerálják, máshol nem.
süti beállítások módosítása