Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Lányok még nem késő, menjetek mérköki, IT szakokra

2014. december 15. - nagymenő

Eljött a „traktoros lányok” korszaka a munkaerőpiacon. Na nem az 50-es években kapott értelmében. Arról van szó, hogy egyre nagyobb az igény a nőkre az olyan hagyományosan férfi szakmáknak tartott területeken, mint a mérnöki, vagy az IT. Érdemes kihasználni.

Sokkal jobb eséllyel indulhat valaki nőként mérnöki, IT területeken, mint a nőknek hagyományosan ajánlott humán pályákon. A cégek és a HR tanácsadók is lasszóval fogják a jelentkezőket – mondta Sztanek Gábor a ManpowerGroup budapesti irodájának mérnöki és IT területekre szakosodott kiválasztási szakértője. Ennek több oka is van. Az egyik talán legfontosabb, hogy a nők jó hatással vannak a férfi közösségekre és ezt már a cégek HR vezetői is tudják. Két azonos képességű jelölt közül sok esetben azért választanak inkább női jelöltet, mert tudják, hogy a női logika, problémamegoldás, kreativitás hasznos a műszaki területeken. A női munkavállalók katalizátorként hatnak a férfi közösségekre. Nincs ebben semmi különös, hiszen ez igaz fordítva is, a férfiak is hasonlóan hatnak a női közösségekre.

mernokno.jpg

Az IT területeken sok esetben másak az elvárások is. Vagyis kevésbé számít, hogy valakinek van-e már gyereke, vagy csak most tervezi a gyerekvállalást. Ennek az az oka, hogy az IT speciálisan az a terület, amit távmunkában, home office-ben is lehet végezni. Nem egy olyan cég van, ahol kimondottan támogatják az ilyen fajta rugalmas munkavégzést. És ez a rugalmaság azokra az évekre is érvényes, amikor a gyerek, gyerekek már felcseperedtek, de egy-egy betegség miatt szükségük van anyai ápolásra.

A piacon megjelentek azok a társaságok, amelyek kimondotan preferálják, ha valaki otthonról akar dolgozni. Sőt! Külön támogatják, ha valaki vállalkozóként, saját eszközökön otthon dolgozik. Ez a támogatás a fizetésekben is megmutatkozik.

És végül a fizetésekről. Nem csupán az elhelyezkedési esélyek jobbak a mérnöki és IT területeken, de a fizetések is. A fejlesztők, programozók Magyarországon is a többszörösét kereshetik annak ma, amit sajnos egy tanár, vagy egy orvos végzettséggel elhelyezkedni akaró hazavihet. Sztanek Gábor tapasztalata szerint ezeken a területeken a béralku gyakran felfelé megy, vagyis, hogy miként tudna a cég többet fizetni egy jelöltnek. Néhány éves szakmai gyakorlattal, tapasztalattal nem ritkák a nettó 600-800 ezres fizetések sem, forintban. És a jelöltek vannak alku pozícióban.

Tehát ha valaki még nem tudta eldönteni merre folytassa tovább, és van valami reál affinitása, irány a műszaki.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr86984047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

saját macskám 2014.12.15. 19:25:31

íííííííííííííí a ciciiim

midnight coder 2014.12.15. 20:14:36

IT-t távmunkában csak a legritkább esetben lehet csinálni, és akkor is csak erősen ár alatt. Én pont azért jöttem fel Pestre, mert vidéken távmunkában esélyem nem volt megélni. Most egy multinál dolgozom elég jól megfizetve.

Fejlesztőnek pedig az menjen a személyi szám első karakterétől függetlenül akit valóban érdekel ez a dolog. Mert ugyan a fejlesztőket tényleg elég jól megfizetik - de csak a jó fejlesztőket.

A jó fejlesztőnek tényleg nem gond melót találni, és meg is fizetik, de ehhez az adott területen vérprofinak kell lenni, még juniorként sem elég a futottak még kategória. Ennek pedig elég egyszerű oka van: a legtöbb cég egy-egy projektre keres fejlesztőt, és nekik nincs idejük kivárni amíg az illető megtanulja a szakmát, mert szorít a határidő.

Szóval, nem biztos hogy aki boldog-boldogtalant erre a pályára csábít, az annyira jót tesz vele. Aki tehetséges és motivált annak ez valóban egy nagyon jó hivatás lehet, de messze nem való mindenkinek.

vajdasagi 2014.12.15. 20:21:00

@midnight coder: Stimmel amit mondasz. Ennek ellenére az valóban nem jó hosszú távon, ha csakis férfitársaság alakul ki egy IT-cégnél. Ezért van, hogy előnyben vannak a hölgyek egy-egy állásinterjún. De szerintem ez jogos, és belefér.

A cikk amúgy nem hülyeség, de csakis az érem egyik oldalát mondja el. Sokkal jobban szeretem a kiegyensúlyozott írásokat, amelyek megpróbálják felsorolni az ellenérveket is, amelyek szintén számosak.

A 600-800 ezres nettó meg inkább 8-10 év szakmai gyakorlat után jellemző, és a sikereseknek adatik meg. De vannak ilyenek valóban. Kár többet ígérni, mint ami reális.

abc 2014.12.15. 21:01:35

Fejlesztőként lehet 6-800 a fizu ha mákod van, de egyéb IT állásokban ennek töredékét hiszed haza ( rendszergazda, rendszerüzemeltető, hardveres stb.)

Serivor 2014.12.15. 21:13:18

Marhaság. Az IT terület mindig is vegyes szakma volt. A programozó szakokon 60% nő volt, és 40% pasi. Csak az utóbbi években tűntek el a csajok az IT szakokról.

(Arról nem is beszélve, hogy a nagygépek körül a kiszolgáló személyzet szinte kizárólag lányokból állt (operátorlányok). Igaz, a rendszerprogramozó, rendszeradminisztrátor munkakörökben több volt a fiú.)

Alick 2014.12.15. 21:23:21

"kreativitás hasznos a műszaki területeken"

A programozói munkák zöme azért nem igazán kreatív, inkább kódlapátoló bérmunka.

"az IT speciálisan az a terület, amit távmunkában, home office-ben is lehet végezni"

Ez nagyon attól függ, hogy milyen feladatról van szó...

netnepper 2014.12.15. 21:30:57

Férfiak, ti pedig menjetek bölcsibe és oviba dadusnak.
A picúroknak is és a dadusnéniknek is jó tesz, ha nem kizárólag csak nők veszik őket körül:-)))))).
Több dadusbácsit a munkaerőpiacra!:-)))))

jet set 2014.12.15. 22:18:59

@midnight coder: Ez a faszság, hogy nem lehet távmunkában dolgozni. Dolgoztam olyan helyen, hogy nem volt magyar ember, akivel bármilyen kapcsolatban kellett volna lennem, de mégis be kellett járni naponta az irodába.

lwcolors 2014.12.15. 22:32:22

Szerintem amit a szerző ír, max Pestre jellemző. Vas megyében 2010 óta recesszió van, nincsenek új munkahelyek. Az utolsó meghirdetett IT munkahely 2 éve volt kb . Nettó 80-ér webfejesztő.

$pi$ 2014.12.15. 23:56:22

@midnight coder: "IT-t távmunkában csak a legritkább esetben lehet csinálni, és akkor is csak erősen ár alatt. Én pont azért jöttem fel Pestre, mert vidéken távmunkában esélyem nem volt megélni. Most egy multinál dolgozom elég jól megfizetve."

Marhaság. Semmit sem lehet olyan könnyedén távmunkában csinálni mint a programozást, csak te elkövetted azt a hibát, hogy olyan cégeknek akartál távmunkában dolgozni, akik nincsenek távol. Ha nem Budapest felé kavartál volna, hanem körülnézték volna a világban, akkor most otthonról dolgoznál és valószínűleg jobban is keresnél.

Mégis, szerinted mit lehet távmunkában csinálni, ha nem a programozást? Bolti eladó, kőműves, villanyszerelő? Gondolkozz!

Ianas 2014.12.16. 00:15:25

@$pi$: Postolj be pár ajánlatot, csak a rend kedvéért. Én is szoftverfejlesztő vagyok. Tudom, hogy a jelenlegi fizetésemet meg se tudnám közelíteni távmunkával / freelancer feladatokkal.

Bambano 2014.12.16. 03:51:55

a hardver a számítógép azon része, amibe bele lehet rúgni.
ezt nem lehet távmunkában, minden mást igen. rendes szerver fullosan távmenedzselhető, amíg nincs olyan hardverhiba, ami miatt ki kell nyitni a dobozt, addig minden megy messziről.

a cikk egyébként jó poén, legalábbis én annak vettem, mert ha komolyan gondolja, akkor elég szomorú.

midnight coder 2014.12.16. 06:35:18

@$pi$: Lehet nemzetközi szinten távmunkázni, csak ott már szembe kell nézni az indiai és még csóróbb országokból dolgozó kollégákkal is. Akik ugyan lehet, hogy tavaj még kecskét őriztek, de arra pont jók hogy lenyomják az árakat a béka hátsója alá.
Lásd elance és társai.

Ráadásul, komolyabb cégnél (ahol pénz is van) biztonsági követelmények is vannak. Nálunk Pl. csak speciális egyedi OS-sel felruházott gépeken keresztül lehet elérni a cég szervereit. De az sem ritka, ahol a céghez belépés előtt le kell adni a pendrive-ot, mobiltelefont, stb. Ilyen helyen nem igazán opció az, hogy pityuka otthonról meghegeszti a dolgokat.

midnight coder 2014.12.16. 06:40:34

@Bambano: Én egy évig próbáltam ilyet keresni mielőtt feljöttem Pestre. Nem igazán jött össze. Ami nem jelenti azt, hogy senkinek sem jöhet össze, de magyar viszonylatban én nem nagyon látom a lehetőségét annak hogy normális pénzért otthon dolgozzak. Olyan van hogy a Pince Bt esetleg felvesz valakit így, főleg azért mert abban az 5 négyzetméteres pincében ahol az 6 minimálbérre bejelentett embere faragja a Pistike béték weblapját már nem fér be egy hetedik. De ebből nem lesz álomfizetés.

midnight coder 2014.12.16. 06:46:42

@Serivor: Én a 80-as évek végén kezdtem, akkor volt még pár nő ezen a pályán - iszonyú rossz programozók voltak, viszont nagyon tudtak helyezkedni és intrikálni - de a suliban már nem nagyon láttam nőt. Olyan nőt az elmúlt 25 évben aki tényleg jól tudott programozni egyet láttam, igaz női programozót sem nagyon láttam 10-nél többet, és ezek többségét is az első munkahelyeimen.

$pi$ 2014.12.16. 08:33:37

@Ianas: "Postolj be pár ajánlatot, csak a rend kedvéért. Én is szoftverfejlesztő vagyok. Tudom, hogy a jelenlegi fizetésemet meg se tudnám közelíteni távmunkával / freelancer feladatokkal. "

Naív vagy. Mindig van jobb munka.

www.odesk.com
www.elance.com

$pi$ 2014.12.16. 08:36:33

@midnight coder: "Lehet nemzetközi szinten távmunkázni, csak ott már szembe kell nézni az indiai és még csóróbb országokból dolgozó kollégákkal is. Akik ugyan lehet, hogy tavaj még kecskét őriztek, de arra pont jók hogy lenyomják az árakat a béka hátsója alá.
Lásd elance és társai."

Az elance-on voltak olyan hónapok, hogy $1500 -t kerestem hetente. Az olyan másfél millió havonta. Biztos azért, mert lenyomták az indiaiak az árat.

midnight coder 2014.12.16. 09:08:44

@$pi$: És éves szinten mennyire jön ez ki neked ?

2014.12.16. 10:32:58

@midnight coder: "Mert ugyan a fejlesztőket tényleg elég jól megfizetik - de csak a jó fejlesztőket." Mondjuk, ez egy sereg más szakmára is igaz.

$pi$ 2014.12.16. 12:37:22

@midnight coder: Jelenleg olyan 8-10 millió. Nem túl sok, de nem kellett elköltöznöm és kényelmes munka.

aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.01.15. 00:18:15

IT cegnel, magam nem IT-skent dolgozva lattam, hogy az a nem is olyan keves no, aki ott dolgozik, milyen palyakat celoz meg. Igen, szeretnenek egy jol meno IT-s cegnel dolgozni, de nem kodolasbol akarnak megelni, hanem penzugy, HR, ugyfelszolgalat, menedzsment korben kepzelik el a munkakoruket. Fejlesztoi mumkara nem alkalmasak es ha HR-eskent kevesebbet is keresnek, nem hajlandoak egy infomernoki szakot vegigszopni. Akkor mar inkabb pletyka, intrika, helyezkedes vonalon ervenyesulnek. Meg valasztanak egy jol fizetett IT-s pasit, aki lapatolja haza nekik a penzt.
Bolcsesz picsak pl szivesen dolgoznak call centerben, minimalis informatikai tudassal. Nekik az mar az IT csucsa. Es vegulis IT cegnel vannak, az meg meno :)
süti beállítások módosítása