Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Amikor anya tartja el a családot

2015. január 22. - nagymenő

Apu dolgozik, megkeresi a kenyérre valót, míg anyu a ház körül sürgölődik, a gyerekekről gondoskodik. Sokan gondolják még mindig úgy, hogy ez, a hagyományosnak nevezett családmodell az átlagos, normális. Bár az Egyesült Államokban az utóbbi években több évtizedes csökkenés után újra növekedni kezdett a főállású anyák száma, ezzel párhuzamosan nőtt az olyan háztartások aránya, amelyekben a nő a fő, vagy egyetlen kenyérkereső. Ellentmondásnak tűnik? 

mw1.jpg

A háztartásbeli nők számának növekedését alapvetően a kényszer szülte, vagyis az, hogy a recesszió hatására csökkent a munkahelyek száma. Felmérések igazolják, hogy a főállású anyák nagy része szeretne dolgozni, csak éppen nem talál megfelelő munkát, vagy ha találna, csak olyan kevés pénzért, hogy az óvoda költségei meghaladnák a munkával szerzett bevételt – mondta a Manpower Magyarország kiválasztási szakértője Fülöp Zyuzsa.

Az, hogy a családfenntartók között rekord magasságra ugrott a nők aránya ugyancsak a recessziónak köszönhető. A válság következményeképp ugyanis jóval több férfi veszítette el a munkáját, mint ahány nő. A bérekben ugyanis Amerikában is hatalmas szakadék tátong a két nem között. Ugyanazért a munkáért, amiért egy férfi 1 dollárt kap, egy nő mindössze 77 centet. Ennek ellenére a nőknek számos lehetőségük van arra, hogy a béralkuban jobb pozíciót szerezhessenek – mondta Fülöp Zsuzsa.

Azokban a háztartásokban, amelyekben legalább egy 18 év alatti gyerek él, 40%-ban a nők az elsődleges kenyérkeresők. 1960-ban ez az arány mindössze 11% volt. A családfenntartó anyák két, egymástól igencsak különböző csoportra oszthatóak. 37%-uk házas, és jobban keres, mint a férje. 63%-uk egyedülálló anya.

A két csoport között óriási a különbség. Míg azok, akik az elsőbe tartoznak, másfélszer annyit keresnek, mint az amerikai átlag, a második csoport tagjai az átlagfizetés kevesebb mint felét viszik haza.

Azok a nők, akik jobban keresnek, mint a férjük többnyire idősebbek, fehérek, és egyetemet végzettek, míg az egyedülálló anyák általában fiatalok, afroamerikaiak vagy spanyol anyanyelvűek, és alacsonyabb végzettséggel rendelkeznek.

A jelenség megítélése nem egyértelmű Amerikában sem. Azt ugyan a válaszadók kétharmada elismeri, hogy a nők növekvő munkaerő-piaci jelenléte jótékony hatással van a családok gazdasági helyzetére, de legalább ugyanennyien vélik úgy, hogy ez megnehezíti a gyereknevelést, illetve a válaszadók fele szerint a házasságra is negatív hatással van.

mw.gif

Ennek ellenére az Amerikaiak 79%-a nem ért egyet azzal, hogy a nőknek vissza kellene térniük a hagyományos szerephez. 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr947098523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tavolirokon2 2015.01.23. 15:19:03

A cikkbol annyi derul ki, hogy Fulop Zyuzsa hobbija az amerikai munkaeropiaci statisztikak es kozvelemenykutatasok leforditasa.

[c] 2015.01.23. 15:41:27

"Azok a nők, akik jobban keresnek, mint a férjük többnyire idősebbek, fehérek, és egyetemet végzettek, míg az egyedülálló anyák általában fiatalok, afroamerikaiak vagy spanyol anyanyelvűek, és alacsonyabb végzettséggel rendelkeznek."
Ez itt a lényeg. A háztartásbeli-lét legtöbbször kényszerhelyzet.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2015.01.23. 22:41:54

Aki gyereket nevel, az nehezen talál olyan munkát, ami elég rugalmas ahhoz, hogy el tudjon menni a gyerekért, mégis többet fizessen, mint amennyit alkalmanként elkér egy bébiszitter, ha éppen van valami halaszthatatlan feladat.

Szóval Amerikában ez a megoszlás?
- 60% férfi keres többet vagy egyedülálló apa
- 25% egyedülálló anya
- 15% a nő keres többet

tralalala 2015.02.10. 18:07:28

"Ugyanazért a munkáért, amiért egy férfi 1 dollárt kap, egy nő mindössze 77 centet."

Akkor miért nem jön egy cég, aki kizárólag nőket alkalmaz, és így a versenyben simán előnybe kerül, hiszen jóval olcsóbban állítja elő ugyanazt a terméket/szolgáltatást?
süti beállítások módosítása