Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Egyre kevesebb a jó szakember Magyarországon, szakmunkásokra, sofőrökre és mérnökökre van a legnagyobb igény

2015. május 20. - nagymenő

Magyarországon a szakemberhiányra a cégek többsége úgy tekint, mint egy körülményre, amelyre nincsen hatásuk és inkább folyamataikat egyszerűsítik, vagy éppen alacsonyabb hozzáadott értékű feladatokat vállalnak.

ManpowerGroup Éves Tehetség Felmérés 2015

Újabb csúcsot döntött a globális szakemberhiány. Világszerte a munkaadók 38%-ának okoz nehézséget, hogy megfelelő munkaerőt találjon. A ManpowerGroup 42 országot érintő kutatásából kiderül, hogy a tavalyi évhez képest kettő százalékponttal növekedett azoknak a cégeknek az aránya, amelyek toborzáskor nehézségekbe ütköznek. Magyarországon – a globális átlagot bőven meghaladóan – a megkérdezettek 47%-a nyilatkozott úgy, hogy nehezen talál megfelelő munkaerőt. Ez az arány a magyarországi felmérések történetében újabb rekordnak számít.

A tehetség-hiányra panaszkodó magyar munkaadók több mint fele úgy érzi, hogy a megfelelő munkaerő hiánya leginkább a versenyképesség, termelékenység csökkenéséhez vezet. A kutatásban résztvevő cégek tavaly is ezt jelölték meg, mint legnagyobb veszély, de az adatokból az látszik, hogy azóta nem történt érdemi változás. 2013-hoz (33%) képest majd a felére csökkent azok aránya, akik szerint nagy hatással van az ügyfelek kiszolgálására a szakember-hiány, 2015-ben már csak 18% gondolja így. Eközben 2013-hoz (25%) képest több mint kétszeresére nőtt (57%) azok aránya, akik szerint az ügyfélkiszolgálásra nincs hatással a szakember-hiány.

A legnehezebben betölthető munkakörök 2015-ben Magyarországon:

  1. Szakmunkás
  2. Sofőr
  3. Mérnök
  4. Könyvelő és pénzügyi szakember
  5. Informatikus
  6. Csoportvezető
  7. Orvos
  8. Gépkezelő
  9. Értékesítő

10.Vendéglátóipari dolgozó

Dalányi László, a ManpowerGroup magyarországi ügyvezető igazgatója úgy látja: „A magyar adatok egyfelől összhangban vannak a nemzetközi trendekkel, másrészt nagyon elválnak a nyugat-európai folyamatoktól. Nálunk is szakmunkásokból van a legnagyobb hiány, de a magyar munkaadókat, a magyar cégvezetőket egyre kevésbé foglalkoztatja a szakemberhiány. Három év alatt a felére csökkent azok száma, akik szerint gond a szakember-hiány és több mint kétszeresére nőtt azoké, akik szerint ez nem probléma. Ez azt jelzi, hogy Magyarországon a szakember-hiányra a cégek többsége úgy tekint, mint egy körülményre, amelyre nincsen hatásuk és a folyamatokat egyszerűsítik, vagy éppen alacsonyabb hozzáadott értékű feladatokat vállalnak. Ezzel ellentétben Nyugat-Európában a cégek képzésekkel, fejlesztésekkel, innovatív megoldásokkal igyekeznek csökkenteni a szakember-hiány üzletmenetre káros hatásait.”

Az idén először a ManpowerGroup magyarországi irodája a munkavállalókat, munkát keresőket is megkérdezte, hogy mi okozza a legnagyobb problémát a munkakeresésben, elhelyezkedésben. A megkérdezett több mint 800 válaszadó 84% nyilatkozott úgy, hogy gondot okoz a megfelelő munka megtalálása. Leginkább azoknak, akik 50 év fölött vannak (92%), de az X generáció számára is nehézségeket okoz (87%) és kisebb mértékben, de a pályakezdők is a nehézségekről számoltak be (80%).

Az okok közül első helyen (41%) azt említették, hogy a meghirdetett állások szerintük nem elérhetőek, vagy csak ismeretség útján. Gond a túl alacsony fizetési szint is, a megkérdezettek 39% panaszkodott erre. Komoly problémát jelent a magyar munkakeresőknek a túlzott szakmai elvárás is (29%). A megkérdezettek 9%-a pedig a diszkriminációt említette, amely egyszerre jelenti a nemi és a korra való megkülönböztetést. Arra a kérdésre pedig, hogy milyen segítséget vesznek igénybe a munkakeresés során 47%-a válaszolta, hogy munkaerő-közvetítő cégeket.

ManpowerGroup Éves Tehetség Felmérés szerint a legnehezebben betölthető munkakörök 2015-ben, világszerte:

  1. Szakmunkás
  2. Értékesítő
  3. Mérnök
  4. Technikus
  5. Sofőr
  6. Cégvezető
  7. Könyvelő és pénzügyi szakember
  8. Irodai asszisztens
  9. Informatikus
  10. Gépkezelő

A felmérés szerint továbbra is Japánban van a legnagyobb hiány szakemberekből, itt a munkaadók 83%-a küzd nehézségekkel, amikor alkalmazottat keres. A lista élén van még Peru 68% és Brazília 64%-kal. Az EMEA régió éllovasa Románia 61%-kal, Görögország 59%-kal, az ötödik pedig Magyarország, 47%-kal. Csakúgy, mint tavaly, most is az ír munkaadók számoltak be a legkényelmesebb helyzetről: ott csupán 11%-nak jelent gondot a megfelelő munkatárs megtalálása.

Arra a kérdésre, hogy milyen módon érinti a szakemberhiány a vállalatát, világszerte a megkérdezettek legnagyobb arányban - 42%-ban - az ügyfél-kiszolgálási képesség csökkenését említették. Hasonlóan – 42% nyilatkozott úgy, hogy a versenyképesség, produktivitás csökkenését okozza a szakember-hiány. A toplistát Magyarországon is ugyanezek a válaszok vezetik, de jóval nagyobb arányban. Míg az ügyfél-kiszolgálási képesség csökkenését a válaszadók 48%-a említette, a versenyképesség, produktivitás csökkenéséről 50% számolt be. A legnagyobb problémának azt tartják a munkaadók, hogy csökkent a jelentkezők, a jelöltek száma (52%). Második helyen 39%-kal az áll, hogy a szaktudás hiánya. Harmadik helyen a magas fizetési igény áll.

Arra a kérdésre, hogy milyen stratégiát dolgoztak ki, hogy megoldják a nehézségeket, amelyeket a munkaerő felvétel okoz, a világban a legtöbben – 43%-ban - azt válaszolták, hogy a meglévő munkaerővel kapcsolatos gyakorlaton (képzési, fejlesztési programok, juttatások átalakítása, kezdő bérek emelése stb.) változtatnak. 30% pedig új munkaerőforrások után kutat, 32% pedig a foglalkoztatási módszereken változtat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr987476128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

klacus 2015.05.21. 08:51:03

A lényeg az elején:
"Magyarországon a szakemberhiányra a cégek többsége úgy tekint, mint egy körülményre, amelyre nincsen hatásuk és inkább folyamataikat egyszerűsítik, vagy éppen alacsonyabb hozzáadott értékű feladatokat vállalnak."

Vagyis mindent megtesznek, csak bért nem akarnak növelni. A munkaerőpiacon is verseny van, akinek van rá lehetősége használja is ki. Ha nincs a cég magja megfizetve, akkor a lecsúszás garantált.

nyikk 2015.05.21. 08:59:57

A tisztelt munkaadóknak lassan ideje lenne mélyebben zsebbe nyúlniuk, ha akarnak rendes munkaerőt találni.
Elfogadható munkabér bármilyen szakmunkáért nettó 200eft -ról kell induljon a mai magyar viszonyok mellett. Ahol ezt nem termelik ki, ott probléma van a munkaszervezéssel.Ahol igen, de mégsem fizetnek többet, ott a cégvezetés felfogásával.Ha sok a járulék, össze kell fogni a munkaadóknak és rá kell bírni az kúrrmányt a változtatásra.

csoio csagasz 2015.05.21. 09:08:59

Igény az van. Fizessék meg, és lesz szakember.

♔bаtyu♔ 2015.05.21. 09:13:29

Varázsszó: Fizetésemelés. Piac.

Nézzünk már rá pld. egy informatikus hirdetésre. Ha valaki ezek mellett aránylag jól elgagyog angolul is, miért menne el egy magyar céghez? Még csak ki sem kell mennie dolgozni külföldre.

lavór 2015.05.21. 09:26:23

És miből tetszenek gondolni, hogy havi nettó 80-100 ezerért itthon is maradnak? Mennek, míg lehet.

♔bаtyu♔ 2015.05.21. 09:47:17

Ez az "értékesítő" Mo-n azt jelenti, hogy a saját pénzedből és a saját idődből adj el valamit úgy, hogy még normális háttere sincs a dolognak, nem is vagy rá hatással.

Aztán ha találtál olyan hülyét aki megvette, kapsz a haszonból, ha át nem vernek.

sokol 2015.05.21. 09:56:26

Nincs elég kvalifikált munkaerő?

Dehogy nincs,csak az már kint dolgozik nyugaton.

Sír a szájuk de normális fizetést azt nem akarnak adni.

Szerintem egy pályakezdő (gépész,info stb)mérnöknek legalább 300-350 NETTÓ-t kéne kapnia kezdésnek,akkor már páran talán elgondolkodnának azon,hogy itthon vállaljanak munkát.

Addig,meg csak sírdogáljanak,marhára nem tudom őket sajnálni.

Sóher banda.

Faszerkezet 2015.05.21. 09:58:43

Szerintem minimum nettó 1 milliót kéne kapni...

sokol 2015.05.21. 10:12:50

A másik meg dolog meg az ,hogy mindenhol a Supermant keresik.

Legyen fiatal(30 alatt),legyen sok éves tapasztalata,legyen a kisujjában a szakma,beszéljen legalább 2,de inkább több nyelven,legyen független,terhelhető a végtelenségig(a cég legyen a élete).

Ha találunk ilyen embert akkor meg megszánjuk egy 200 nettóval,örüljön neki.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.21. 10:16:40

A könyvelésre sokszor felvesznek képzetlen embert, s betanítják.

Brix 2015.05.21. 10:19:53

Nincs szakemberhiány , csak az emberek , akik valóban értenek valamihez, azok nem fogják szarért.- hugyért eladni magukat , az embert kizsigerelő munkáltatónak
Ha biztosítanak megfelelő bért, akkor rögtön lesz ember minden feladatra!

Kicknick 2015.05.21. 10:24:58

Azbakker, szakemberhiány...3 évig vársz fizuemelésre, aztán mikor megunod és felmondasz meg egyből lenne 20%...aztán csodálkozik a munkaadó hogy pont leszar@d már mit ajánl annyira megcsömöltél tőle.

Kicknick 2015.05.21. 10:26:26

@sokol: amúgy 40 vagyok, egy nyelvet beszélek és nemrég válogattam a munkák között...valszeg te rossz felé indultál

Nand 2015.05.21. 10:40:27

@sokol: Csak akkor keresik a superhero-t, ha tudnak válogatni. Én diplomázás (tojáshéj a seggemen) után két helyre adtam be jelentkezést, mindkét helyre felvettek. Az egyetemre a ponthatár 72 (a minimum) volt a maximális 120-al szemben

nemecsekerno_007 2015.05.21. 10:44:09

@nyikk: a tisztelt munkaadók elég sok adót, meg járulékot fizetnek és nincs beleszólásuk az oktatásba, képzésbe. Nyílván olyan is van aki adót "optimalizál", de többek között az ilyen anomáliák miatt, tudni illik csak az állam csak lehúz aztán olyan az állami szolgáltatás amilyen. És persze vannak gerinctelen munkaadók is.
Le kéne ülni és letisztázni a dolgokat. Ki van, kiért?

Nand 2015.05.21. 10:53:22

@Kicknick: Ott könnyű :-) Én a gépész területet promótálom.

Kicknick 2015.05.21. 11:42:41

@Nand: lehet utánam csinálni, 30évesen kezdtem tanulni...de ha akkor nem csináltam volna akkor most kezdeném :)

lékek és ellensúlyok 2015.05.21. 11:52:39

A mi szakmánkban új berendezések kivitelezésére, beüzemelésére, 10 szakirányú végzettséggel bíró emberből, és feltéve, hogy önállóan kell kiviteleznie a munkát, 2-3 alkalmas, minden igényt kimerítő minőségben.
Szerviz tevékenységre, hibaelhárításra 10 szakirányú végzettségű emberből 1.
Az utóbbi simán el tudja önállóan látni az előbbi feladatát, ami fordítva nem mindig igaz.
És megfigyelésem szerint csak nagyon laza kapcsolat van aközött, hogy az illető iskolai végzettsége felső, vagy középfokú.
Ezt a mi szakmánkban általában a bérek kifizetésénél magasan leszarják, ezért van az, hogy az utóbbi kvalitású szakemberek általában önállósítják magukat, és saját vállalkozás keretében folytatják.

Azért azt minden munkáltatónak észben kéne tartania, hogy a legértékesebb eszközök az alkalmazottak fejében kellene, hogy legyenek, és ezt meg is kell fizetni

Nand 2015.05.21. 11:55:29

Tanultunk C-t C++-t az egyetemen, sokkal jobban tetszett, mintsem vártam volna. Elgondolkoztam, hogy elkezdek Arduino-val foglalkozni, már csak azért is, hogy kedvet csináljak a fiamnak a témához, de sajnos győzött eddig a lustaság.
Meg az egész informatika egy szürke felhő nekem, hol és mit is kéne megtanulni. Ha véletlenül betévedek egy szakfórumra, röpködnek a rövidítések, amiről fogalmam sincs, hogy micsoda. Ha utánanézek, akkor se leszek sokkal okosabb.
Hiányoznak az alapok.

sokol 2015.05.21. 12:04:59

@Kicknick:

Nem ismerjük a előéleted,háttered,kapcsolatrendszeredet.
Na meg a fizetésedet sem.

Nem azt állítottam ,hogy 40 évesen nem lehet munkát találni.
Lehet,de milyet,illetve milyen kompetencia,KAPCSOLATRENDSZER kell hozzá?

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.05.21. 12:05:37

@maxval bircaman szerkesztő: Legfeljebb a kontírozásra.. A számvitel egy komolyabb főiskolán 4 féléves tananyag..

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.05.21. 12:07:40

@♔bаtyu♔: A külföldi cég is kevesebbet fizet ugyanazért a munkáért itt ,mint nyugaton..

lékek és ellensúlyok 2015.05.21. 12:20:39

@Nand:

Hát vannak ezzel kapcsolatban szakkönyvek, kezdőknek is. Szerintem a processzorok működésének megértésével kell kezdeni, aztán vagy ezzel párhuzamosan alacsony szintű programnyelv (Assembler) .
Ha ezek megvannak, szerintem akkor már könnyebben el lehet igazodni. Persze a rövidítések akkor is okozhatnak gondot, de a google a barátunk ugyebár.

Kicknick 2015.05.21. 12:35:02

@sokol: OKJ rendszerinfó, 8 év tapasztalat, 4 Oracle db Cert meg Linkedin szépen kitöltve...nem is jelentkeztem, a fejvadászok találtak meg ajánlatokkal. Kb 2 hónap interjúzgatás után irtam alá ide, de volt más ajánlatom is.
Kapcsolatrendszer??? Hahó, ez már nem a kommunizmus, legalábbis a versenyszférában. Ahova sógor-koma kell a bejutáshoz oda nem is mennék.
A fizetésemet meg nem irom le...van elég ellenségem :D

sokol 2015.05.21. 12:47:58

"Kapcsolatrendszer??? Hahó, ez már nem a kommunizmus, legalábbis a versenyszférában. Ahova sógor-koma kell a bejutáshoz oda nem is mennék."

Ajaj,akkor valószínüleg nem egy országban lakunk.
Még hogy nem számít a kapcsolatrendszer.

Nem egy ilyen céget ismerek,ahol sokat nyom a latban kinek a "farka vége" vagy.
Autóipar:pl kecskeméti merci,de hallom győrben is előfordulnak ilyen esetek.

"Pisti" pék végzettségű de műszakvezetőként dolgozik,érettségi nélkül persze szigorúan,viszont ismeri "Józsit" aki meg vezető beosztású,aki "betette" .

Protekcióval mindenhol előbbre lehet jutni.Igen ez a versenyszférában IS így van,kommunizmus nélkül.

"A fizetésemet meg nem irom le...van elég ellenségem "

Ok,csak így nem tudjuk mennyire vagy megfizetve.
Lehet dolgozni persze,de mennyiért?

sokol 2015.05.21. 12:49:26

@sokol:

Ez Kicknick-nek ment.

Nand 2015.05.21. 13:03:45

@sokol: Körbenézek szűkebb-tágabb családomban, akik bruttó 400 felett keresnek (persze nem sokkal, és viszonylag sokan vannak) egy sem protekcióval jutott oda ahova.

Kicknick 2015.05.21. 13:05:48

@sokol: dolgoztam autóiparban, hasonló helyen amit irtál, meg még másik 3 helyen karbantartóként 10évet. Az nem versenyszféra ami ezeken a helyeken van. Lehet hitegetni magad, de azok ugyanolyan kommunista cégek mint régen amik voltak ( csepel, rába, ikarus, stb...) , azzal különbséggel hogy most nem tudsz GMK-zni munka után , a nyereség meg megy ki az országból :)
Mondjuk oda sem kapcsolatrendszerrel jutottam be, bár az már régen volt.

sokol 2015.05.21. 13:11:38

@Nand:

Nem mondtam,hogy mindenki protekcióval kerül be,de vannak jópáran ilyenek,akár műszakvezető,csoportvezető pozíciókba is.

Embere válogatja.

sokol 2015.05.21. 13:16:04

@Kicknick:

Lehet,hogy a dolgozói "hierarchiát tekintve" kommunista cégek,de egyébként kőkemény versenyszféra.

A mentalitással van a probléma,konkrétan a "magyar" mentalitással(vezetői és alkalmazotti).

Teljesen mindegy,hogy ez állami vagy versenyszféra.

Nand 2015.05.21. 13:24:06

@sokol: Pontosan milyen mentalitással is van gondod? Nem értem.

GöTi 2015.05.21. 13:25:09

A cím is úgy hazugság, ahogy van.

Mérnökökből Miskolcon óriási túlkínálat van - sokan mindenféle érettségivel betölthető kutyagumi munkákat végeznek, mert nem akarnak munkanélküliek lenni.

A tudásuk javarészt megkopott, és nincs nyelvvizsgájuk, nyelvtudásuk. A hirdetések jelentős része megköveteli a német, angol nyelvtudást. Miért is? Többnyire nincs fene nagy nemzetközi kooperáció. Azért, mert a cég vezetői - akiket otthonról "leküldtek Bogdányba" - nem tudnak magyarul.

Hova telepítettek gépipart nagyeszű politikusaink? Bakker az Alföldre!

Kellene mérnök?
Kell szervezni egy célirányos tudásfrissítő továbbképzést a középkorúaknak és lesz mérnök.

A nyelvet beszélő (mert a főnökkel szót kell érteni), a soron éhbérért dolgoztatott biorobotokat felügyelő kápó az nem mérnöki munka.

Agyament felvetés, hogy Miskolcról Győrbe, Kecskemétre ilyen-olyan alföldi falvakba menjenek miskolci mérnökök. Ha nem alszom este otthon a családommal, akkor túrókat dolgozom harmad akkora fizetésért, mintha 500km-rel tovább mennék munkát vállalni. A heti egyszeri hazautazás +500km többlet terhe bőven kijön a bértöbbletből.

Kicknick 2015.05.21. 13:39:37

@sokol: és miben nyilvánul meg a kőkemény versenyszféra? Hiszen te irod hogy sógor - koma alapon szerveződik és sajna én is ezt láttam amikor benne voltam.

Nand 2015.05.21. 13:41:14

@GöTi:
Elég sok mindenbe belekaptál.
Ma, egy multinál nem igazán van szükség mérnöki munkára, még a mérnöki diplomát feltételül szabó munkakörökben se.
A multi egy elég pontosan leszabályozott bürokratikus intézmény, amely elvárja, hogy a gyártás/karbantartás/R&D részlegen mérnöki végzettséggel nem mérnöki munkát végezzenek. Ha valakinek ez fáj akkor rossz lóra tett. A másik oldalról viszont ezt fizetik meg.

Azért egy jó ideje nyelvvizsga nélkül nincs diploma.

"Hova telepítettek gépipart nagyeszű politikusaink? Bakker az Alföldre!"
Ugye nem gondolod, hogy személyesen OV mondta a Merci vezetőjének, hogy Kecskemét vagy sehol máshol??

"A nyelvet beszélő (mert a főnökkel szót kell érteni), a soron éhbérért dolgoztatott biorobotokat felügyelő kápó az nem mérnöki munka." Szerintem ilyen sehol sincs. Ez a munkakör a művezetői, nem mérnökökkel szokás betölteni.

Miskolcon nem teng túl gondolom a gépipar. Nem értem miért baj, hogy arrébb kell munkát keresni. Mikor végeztél Miskolcon?

Nand 2015.05.21. 13:43:41

@Nand: Ja, és ha egy cég icipicit is multi, akkor elengedhetetlen az angol. Már az előremenetel szempontjából is.

KUHULIN 2015.05.21. 13:47:26

A kapcsolatrendszer nem csak azt jelentheti, hogy "sógor-koma" viszony. Van ún. kapcsolati tőke is. Ha pl. sok embert ismerek akiknek jó a véleményük a munkámról, akkor először én foguk eszükbe jutni, ha új munkatársat keresnek, ill. engem fognak ajánlani, ha munkát keresek. Pl. a jó asztalost és a jó szobafestőt is kézről-kézre adják a kuncsaftok.

GöTi 2015.05.21. 13:55:09

@Nand: Amikor az Alföldet említettem, akkor nem Kecskemétre gondoltam. Kecskemét nem véletlen, az ottani főiskola sok éven át tartó tudatos előkészítő munkát végzett.

Vannak lehetetlen kis alföldi falvak, városkák, amiken ha átutazol, akkor néhány nagyobb belvárosi ház, meg a cigánytelep marad meg belőle emlékként. Ilyen helyekre is keresnek mérnököt, szakmunkást. Gondolom felmérték, hogy sok a munkanélküli, és telepítettek munkahelyet. Csakhát... nincs szinkronban semmi ott.

"Miskolcon nem teng túl gondolom a gépipar." Volt azért itt egy DIGÉP, LKM, stb. Amikor a szoci nehézipar megfeküdt, azután a polgármestereknek a kereskedelem fejlesztése lett a célpontja.

"Nem értem miért baj, hogy arrébb kell munkát keresni." Az nem lenne baj ha nem néznének hülyének. Mint írtam nyelvtudással Ausztriában, Németországban is lehet munkát találni. Akár szakmunkát elvállalva is lehet többet keresni rendezett körülmények között, mint idehaza mérnökként.

Kicknick 2015.05.21. 13:59:56

@KUHULIN: Persze, de ahhoz hogy ezt kihasználd nagy szerencse kell, vagy iszonyat nagy kapcsolati tőke - azt meg hogyan tartod szinten?
És mekkora az esélye hogy pont oda, pont akkor keresnek embert olyan pozicióba ami nekem is megfelel, én is épp keresek és a piacon nem találok jobb ajánlatot?

Nand 2015.05.21. 14:01:24

@GöTi: Én meg arra céloztam, hogy nem a politikus határozza meg 89 óta, hogy hova települ a multi. ""Hova telepítettek gépipart nagyeszű politikusaink? Bakker az Alföldre!""

Amúgy meg épp elég baj, hogy az iparunk is a vízfej (BP) köré települ.
Volt egy időszak, amikor rendszeresen hívtak a törökszentmiklósi Claas-hoz. Az ő bajuk, minek települtek oda...

Éééértem már! Mi családostul költöztünk, közelebb a vízfejhez..

Iván_a_muzsik 2015.05.21. 14:10:18

Mekkora egy hazugság a cikk alapból:) Szakmunkást keresnek hová:) Amikor alig akarnak fizetni valamit ,túlórát le se szarják ,és olyanokat írnak hogy: alázatos szakmunkást ,szakmai alázat , ,munkájára igényes ,önállóan dolgozni tudó??? Tehát légy egy balek oldj meg mindent ,ja és pénz is alig van:) Bár mindig azt halljuk hogy mennyi szakmunkásra van szükség ,de tök mindegy mi a szakmád itthon csak tengődni tudsz:)

Nand 2015.05.21. 14:14:58

@Iván_a_muzsik: Tanulj tovább, menj külföldre, vállalkozz, bár nem tudom, milyen szakmáról van szó.
Ennyi lehetőséged van, ha több manit akarsz.

sokol 2015.05.21. 14:21:57

@Kicknick:

Abban,hogy profitorientált vállalatról beszélünk.
Ehhez nincs köze a sógor-koma viszonynak,az csak a kiválasztásról szól.

Faszerkezet 2015.05.21. 14:22:49

@A megvalósult amerikai ólom..:

Ugya kérlek... Úgyis álmodozunk itt a prolikkal.... Legyen nettó 2 millió + évi 400K cafetéria...

És egyébb motiváció ami alap.: cégautó + cégtelefon (amin sose hívjanak munkaögybe) + szabad péntek + 4 órásba...

bunkó · http://bunko.blog.hu 2015.05.21. 14:23:08

Szakembert keresünk:
- 25 év alatti életkor
- 26 év feletti szakmai tapasztalattal
- több évnyi gyakorlat az informatika, a virágkertészet és az atommag hasítás különböző területein
- mindezekről persze igazoló papírokkal is rendelkezzen
- felsőfokú társalgás angol, német, bantu és urdu nyelven
- bérezés: konkrét összeg helyett homályos utalás valamiféle versenyképes jövedelemre, ami a valóságban többnyire azt jelenti, hogy lehetőleg minimálbér+1 forint.

...és azon csodálkoznak, hogy ép eszűek még csak nem is pályáznak egy olyan céghez, ahol megengedik azt, hogy egy álmodozó idióta fogalmazza meg az álláshirdetést :)

GöTi 2015.05.21. 14:33:23

@Nand: "nem a politikus határozza meg 89 óta, hogy hova települ a multi." - szép lenne...

A helyi politikus is politikus. Aztán kedvezményekkel, "tudnánk intézni" támogatásokkal, kamu statisztikákkal (itt rengeteg álláskereső van) irányítják a gyanútlan befektetőket.

- o - o -

Az ilyen cikkeknél mindig felmerül bennem, hogyan is állapítják meg a valós keresletet?

Vannak cégek akik ugyanazt az állást hirdetik évek óta. Nem igaz, hogy nem tudnák betölteni. Ez is az elcseszett cégmarketing része egyébként - állásokat hirdetek, mutatom, hogy prosperálok. Nagyon sok kamu álláshirdetés van, és vannak duplikációk is, amikor fejvadász cég is és a kereső cég is hirdet.

Kicknick 2015.05.21. 15:02:10

@sokol: az általam korábban emlitett kommunista vállalatok is profitorientáltak voltak. Sőt, talán még profitot is termeltek jobb éveikben, erre nincs rálátásom.
Nekem a versenyszféra kicsit mást jelent. Amikor felismerik a tudást, mikor elismerik a tudást, amikor a lehető legjobb szakembert keresi egy cég/vállalkozás és ahol az ember nem kiegésztő elem, hanem hozzáadott érték.
Az autóipari multiknál pl ez nem igy van. Közlik veled mennyit kereshetsz, kapsz egy melót meg egy leirást mit kell csinálni oszt nyomod. Ha megunod felvesznek a helyedre egy ugyanolyat aki betanul oszt pár hónap után már ugyanazt tudja. Darabáru vagy, mindegy hogy diplomával vagy anélkül. Ezért is lehet mászakvezető egy pékből én meg ezért pattantam meg amikor rájöttem...de az igazi versenyszféra kicsit keményebb, bár valahol igazságosabb is. Itt ha nem tudsz akkor helló, viszont ha tudsz akkor baromira kapós lehetsz.

csoio csagasz 2015.05.21. 15:30:54

@A megvalósult amerikai ólom..:

"A külföldi cég is kevesebbet fizet ugyanazért a munkáért itt ,mint nyugaton.. "

Bolond lenne többet fizetni.
Esetleg kotorj utána azok között, aki a rendszerváltás után kapcsolatban voltak a bevonuló cégekkel. Akkoriban még a kinti fizetést adták, csak volt néhány magyar tulajdonú újgazdag fidesz mentalitású hányadék aki rájuk zörrentett, hogy nem kéne mert akkor ő is kénytelen a szakembereket megfizetni.

Nand 2015.05.21. 15:37:51

@csoio csagasz: Ja, mert szerinted ez így működik. Nézz már utána egy közgáz könyvben mit írnak a kereslet/kínálat viszonyairól. Muhaha

csoio csagasz 2015.05.21. 15:38:02

@Nand:

"Ugye nem gondolod, hogy személyesen OV mondta a Merci vezetőjének, hogy Kecskemét vagy sehol máshol??"

Csak szólok, a gyár 2008-ban lett alapítva. Azért, mert a csúti törpének sikerült egy sámliról bemásznia az első legyártott darabba, még nem sok köze van hozzá.

csoio csagasz 2015.05.21. 15:42:44

@Nand:

Tanulj szövegértelmezést, van mit pótolnod.

Az élet szarik a közgázkönyvekre, amíg találnak madarat aki feleannyiért bevállalja mint a másik.

sanyix 2015.05.21. 16:09:20

@♔bаtyu♔: varázszó a jobb fizetésre: adócsökkentés, kisebb bürokrácia, nem a birságolásra hajtó hatóságok, stabil, igazságos gazdaságpolitika.

Sajnos egyik sem valósult meg, és úgy néz ki nem is fog.

Zsuzsi2525 2015.05.21. 16:54:10

@sanyix: Pontosan. A fizetésekkel nincs baj, az abból levámolt összeggel van a probléma. A munkáltató befizet egy halom pénzt utánunk az államnak, plusz a bruttó bérednek még egy jó 70%-a huss! A semmire,........(illetve de, segély a sok léhűtőnek + politikusok fizetése)

micsoda? 2015.05.21. 17:17:39

Nincs diplomám, valószínű csak ott tanítják, hogy "Én" -nel is lehet mondatot kezdeni. Vagy én vagyok lemaradva, vagy az oktatás süllyedt:)

Sajnos nincs értéke a tapasztalt, nem fiatal szakembernek, ezért is tartunk ott ahol. Amelyik fiatalnak van szakmai tudása, és nem hagyja, hogy kihasználják, az megy innen. .

2015.05.21. 17:36:00

@♔bаtyu♔:

"Ez az "értékesítő" Mo-n azt jelenti, hogy a saját pénzedből és a saját idődből adj el valamit úgy, hogy még normális háttere sincs a dolognak, nem is vagy rá hatással.

Aztán ha találtál olyan hülyét aki megvette, kapsz a haszonból, ha át nem vernek. "

Helyesbítenék. Nem Magyarországon, hanem magyar tulajdonú cégnél.

Multinál ez a helyzet:

- 2005-11 -ig havi nettó 250.000 - 290.000 -ig évente emelve, alsó közepes cégautó minden költség fizetve, telefon, laptop, minden kts fizetve, cafeteria. (svájci cég)

- 2012-15- ig kezdetben havi nettó 330e jelenleg 500.000, felsőközép cégautó fizetve minden költséggel, telefon, laptop, cafeteria. (angol cég)

Magyar tualjdonú cégnél meg az, amit írtál.

tükörfúró 2015.05.21. 18:11:11

Szakmunkás? Mi az a "szakmunkás"? Milyen "szak"munkához értsen?

Mese az egész habbal, mindegyik látszólagos "hiánynak" mevan a maga oka, de általában kreált, mesterséges számokról, a semmiből a valamit levezető statisztikai megközelítésről beszélhetünk.

Nem munkaerő hiány, álláskínálati piac, hanem munkaerő többlet, brutális munkanélküliség van.

Oliver Garcha 2015.05.21. 18:22:38

Nyihaha! Csak a magam nevében beszélek: 1):a minimálbért is csak úgy, mintha a fogukat húznák, 2) más munkakör: "be...od, majd a haveromat először, 3) bérkompenzáció nincs az adójóváírás kivezetése után (mert pont le...ja), 4) másodállásban nettó 475 Ft az órabér... Egyéb kérdés?

Jean Paul Amondó 2015.05.21. 19:25:44

"Magyarországon, szakmunkásokra, sofőrökre és mérnökökre van a legnagyobb igény"

Ezeknek meg megélhetéshez elegendő bérre volt igényük, ezért is húztak el külföldre.

Nand 2015.05.22. 07:42:15

@csoio csagasz: Te is aztán belekötsz mindenbe!
"Az élet szarik a közgázkönyvekre, amíg találnak madarat aki feleannyiért bevállalja mint a másik."
Én is ezt mondom! És a közgázkönyvek is.

"Azért, mert a csúti törpének sikerült egy sámliról bemásznia az első legyártott darabba, még nem sok köze van hozzá"

Szintén. Főleg nem ahhoz, hogy hova települjön a Merci, mert h ebből indult ki a kérdés. Még te róvod fel a szövegértelmezést?
süti beállítások módosítása