Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Förtelmes főnök

2016. március 24. - nagymenő

Mi kell ahhoz, hogy valakiből förtelmes főnök váljék? Semmi extrémre nem kell gondolni. Van öt alaptípus, amely pokollá teheti a beosztottak életét, nem mellesleg a céget is a biztos bukás felé navigálja. Legalább egyel ezek közül valamennyien találkoztunk már.

A túlbuzgó

Az ilyen vezető minden egyes részfeladatot ellenőriz. Ha még csak félig vagy kész a prezentációval, a vállad fölé hajolva rögtön kiszúrja, és szóvá teszi az elütést. Ha valami nem tetszik neki, ahelyett, hogy elmondaná, mi az, ő mit vár, egy pillanat alatt elveszi tőled a munkát – „Na jó, majd én megcsinálom inkább!” felkiáltással. Az ilyen főnök, aki csecsemőként kezeli beosztottait, korlátozza önállóságukat és kreativitásukat, bizalmatlan hangulatot teremt a munkahelyen. Bár elsőre úgy tűnik, mindenhez ért, valószínűleg maga is bizonytalan, képtelen megfogalmazni az elvárásait, delegálni a feladatokat.

boss.jpg

Amit szabad Jupiternek…

Tetszik vagy sem, egy főnöknek mindig példát kell mutatnia. Hogyan várhatja el a pontos munkakezdést az, aki mindig késik? Hogyan követelheti meg a kollégáktól a dresszkód betartását, aki maga nem annak megfelelően dolgozik? És ez még csak a felszín. A hatékonyságot, szorgalmat, pontos munkavégzést csak az kérheti számon, aki már bizonyított.

A képzetlen

Ejtőernyősök, protekciósok a világon mindenütt akadnak, igaz, eltérő arányban. Ha valaki úgy pottyan egy vezetői székbe, hogy a szakértelme hiányzik, hosszú távon nem csak a cégnek árt, hanem saját magának is. Ha már ott az erős hátszél, és kettesével veheti a fokokat a ranglétrán, legalább annyit megtehetne, hogy tanul, tájékozódik, folyamatosan képzi magát. Ellenkező esetben előbb utóbb jön a nagy pofára esés.

Az értekezletfüggő

Sokan, sokféle módon próbálnak tekintélyre szert tenni a beosztottaik előtt. Van, aki akkor érzi magát elemében, ha a tárgyalóban az asztalfőn ülhet. Más magyarázat nincs azoknak a főnököknek a viselkedésére, akik unos-untalan értekezletet tartanak akkor is, ha valójában semmi mondanivalójuk nincs. Az állandó formális megbeszélések nem csupán unalmasak, értelmetlen időpazarlást is jelentenek, és különösen bosszantóak tudnak lenni, ha éppen a munkafolyamat közepén zökkentik ki a kollégákat.

A kivételező

Na, ki a főnök kis kedvence? Ha erre mindenki azonnal rávágja a választ, régen rossz. Még rosszabb, ha világos, ki az, akit kifejezetten utál. Egy vezető soha nem tehet különbséget beosztott és beosztott között nem, bőrszín, vallás vagy akár egyéni szimpátia alapján. Egyrészt tilos, másrészt nem profi, végül, de nem utolsó sorban megmérgezi a munkahelyi légkört, ami meglátszik a teljesítményen is.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr308523308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.03.24. 21:03:52

Mindegyikkel találkoztam már, volt ilyen főnököm, kollégám, beosztottam is. Az a durva, hogy egyeseknél ebből több is megtalálható: túlbuzgó-értekezletfüggő-kivételező, képzetlen-amit szabad Jupiternek, stb.

Na_mi_van?Semmi? 2016.03.24. 22:28:49

@Online Távmunkás:
Ezen Mo-on nem kell csodalkozni. Eddig egy olyan magyar vezetom volt aki valoban igazi vezeto volt. Az osszes memorable boss-om kulfoldi volt.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.03.25. 00:18:16

@Na_mi_van?Semmi?: Nekem magyar vezetőkből is jutott jó, de az is igaz, hogy a felük alkalmatlan volt vezetőnek. Külföldiekből volt a jótól a szörnyűig minden, például a mikromenedzsment hibájába eső, a cég profiljához nem értő, a céges pénzt hazatalicskázó, a munkatársakat egymás ellen kijátszó indiai csóka nem volt semmi...

SarahConnor 2016.03.25. 07:53:46

A mostani főnököm az utolsó két pont egyvelege,. Értekezlet hetente van, ami a mi munkánkban ritka, és hát az esetek 98%-ában indokolatlan nagyon. Általában azok a dolgok hangzanak el (papírról olvasva), amik kábé egy hete kinn függenek a hírtáblán, amit munkaköri kötelességünk olvasni. Hogy nem mész el, arra ne is gondolj, névsor van, aki nincs ott, számonkérik. Így mindenki csendben rágódik azon, mennyit csúszik a munkája. Esküszöm, előre meg tudnám írni az értekezletek részletes vázlatát a kis füzetembe.

Ugyanakkor az értekezletek egyik leggyakoribb típusa a számonkérő értekezlet. A főnök 2 vagy 3 kollégával kivételezik, de nagyon durván, holott mindenki tudja, hogy ők azok pont, akik egy fikarsznyi munkát nem végeznek el nagy kényelmükben. Ha valamiről úgy gondolják, sérti őket, vagy rosszul esett, akkor személyes támadást, meg szakmai aláásást kiáltva vágtatnak a vezérhez, és akkor számíthatunk rá, hogy órákon belül mindannyian ott fogunk ülni a főnöknél, és magyarázni kell a bizonyítványt. Általában a vádak olyan koholmányok, meg óvodás szintű baromságok, hogy pl mi őt kibeszéltük a háta mögött és ezt ő megtudta. Hiába mondod, hogy te effektíve dolgozni jársz be, nem beszélgetni, se a cálzás nem ér célba, se azt nem fogja fel, hogy ez egy munkahely, mindenkiről mondanak ezt-azt. A vezér széles mellkasával védelmezi a lusta, elkényeztetett, elfolyt picsájú dögöket, minket meg fegyelmez, hogy hogy viselkedünk...

Az erőfitogtatás meg az értekezés, ez az igazi szerep számára. Kár, hogy most tavasszal le lesz váltva a rákba...

KDNP a selejtek gyűjtőhelye 2016.03.25. 08:38:32

A nyolcvanas években egy TSZ melléküzemág lazán elketyegett 10-15 emberrel, egy főnökkel. Anyatéesznek jó esetben a nevét tudta a melós.
A mai magyar valóságban ennyi melóshoz ugyanennyi vagy lassan már több "manager" jár.
És csodálkoznak, hogy dől össze minden.

djlashungary 2016.03.25. 09:33:04

vízjeles képpel illusztrálni egy posztot :DDDDDDDDDDDDDDDDD

Szalay Miklós 2016.03.25. 12:44:42

Egy összefoglaló általában a legjellemzőbb embertípusokról:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid063

(A legfelső sor a kép tetején, "Embertípusok". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

sutyerák 2016.03.25. 20:33:14

akinél szebb lehetsz,de okosabb nem.
minden alkalommal neki kell,hogy igaza legyen,érveket meg sem hallgatva.
-aztán az ember ráhagyja,-nem vitázik,-mert minek.
és a zagyvelő azt hiszi,hogy megint ő a valaki.
a végén az ember már nem is szól hozzá,mert minek.

breezer 2016.03.25. 20:33:54

@KDNP a selejtek gyűjtőhelye: sztem sehol nincs ilyen, se köz se privát szférában

breezer 2016.03.25. 20:34:57

amúgy sztem inkább legyen értekezletfüggő vagy szakmaiatlan mintsem túlbuzgó vagy kivételező
süti beállítások módosítása