Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Zárt koporsóban kúrálják a stresszes koreai munkavállalókat

2016. május 26. - nagymenő

Minden felmérés azt mutatja, hogy bár a stressz kiváltó okai között világszerte előkelő helyen szerepelnek a párkapcsolatok, az egészségi állapot és az anyagi helyzet, az első számú stressz faktor a munka. A cégek változatos módszereket dolgoztak ki annak érdekében, hogy a dolgozók kevésbé érezzék magukat állandó nyomás alatt, van azonban néhány példa, ami – legalábbis elsőre – inkább fokozza, mintsem csökkenti a stresszt. A The Guardian gyűjtése a legbizarrabb stressz kezelő módszerekről:

A koporsóba zárt dolgozók

Dél-Korea az az ország, amely a világ egyik legmagasabb öngyilkossági rátájával „büszkélkedhet”. Nem csoda hát, hogy a HR-esek újabb és újabb módszereken törik a fejüket. Több vállalat is alkalmazza a módszert, melynek lényege, hogy a munkavállalót koporsóba fektetik, és „áltemetést” rendeznek neki. Bármilyen hátborzongatóan is hangzik, a „temetésük” után többen pozitív élményekről számoltak be. „A koporsós kaland ráébresztett arra, hogy változtatnom kell az eddigi életemen. Rájöttem, hogy rengeteg hibát követtem el. Ezen túl szenvedélyesebben dolgozom, és több időt töltök a családommal.” – nyilatkozta Cho Yong-tae a saját temetése után. A rituálénak egyébként fontos része, hogy a temetést megelőzően a munkavállalók búcsúlevelet írnak szeretteiknek, miközben saját gyászkeretes fotójukkal néznek farkasszemet.

korea.jpg

Énekeljünk együtt!

A közös éneklés elűzi a rosszkedvet. Vagy épp rádob egy lapáttal. Peter Fleming munkahelyén a napi rutin része volt az irodai dalolás. Kötelező jelleggel énekelték a munkatársak közösen a Muppet Show Brekijének híres dalát, a The Rainbow Connectiont. „Soha nem felejtem el, mennyire megalázó volt a közös éneklés olyan felnőtt emberek számára, akik nem akartak mást, csak elvégezni a munkájukat.” Nev Wilshire, a Call Center valóságshow főszereplője elismerte: rúgott ki csak azért munkatársakat, mert azok kivonták magukat a reggeli közös éneklésből. Szerinte jogosan tette, mert a jókedvű emberek szívesen énekelnek, a rosszkedvűek viszont nem tudnak eladni.

Színezd újra!

A felnőtt színező könyvek az utóbbi időben hihetetlenül népszerűvé váltak a világban. Annyira, hogy egy kutatás szerint hétből egy munkavállaló szívesen színezget stressz ellen. A leeds-i pultos, Grace Edmonds régebben keresztrejtvénnyel relaxált. Aztán egy barátja poénból meglepte egy színezővel. Azóta nem bír leállni, szerinte ez a tevékenység igazán megnyugtató. A számítógép előtt dolgozók szerint arra is kiválóan alkalmas, hogy pihentesse a monitortól megfáradt szemeket.

szinezo.jpg

Fő boldogság felelős munkatárs

A CHO, avagy a Chief Happiness Officer munkakör betöltéséhez nem kell különösebb képzettség, elég, ha az illető kicsi, szőrős, cuki és kutya. „Meglepő, hogy egy kiskutya dédelgetése mennyire megnyugtató tud lenni. Chilli ráadásul megérzi, ha nehéz napunk van az irodában, és ilyenkor még kedvesebb.” – állítja Chloe Denty pénzügyi vezető.

Jasmin Prichard, aki egy PR cég alkalmazottja ugyancsak megnyugtatónak találja a CHO, vagyis Hendrix, a francia bulldog állandó jelenlétét. „Megnevettet, jókedvre derít, más a légkör miatta, mint egy átlagos irodában.”

De vajon ezek a hangulatjavító trükkök tényleg segítenek? Anne Cook pszichológus szerint ezek csak kirakat megoldások, amelyek elfedik a valódi problémát, a stressz igazi okát. Ugyanakkor más kollégái úgy vélik, a színezés vagy a kutya valóban használhat a munkahelyi hangulatnak, ugyanis segít kizökkenteni a munkatársakat a munka monotóniájából.

cho.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr848749276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2016.05.27. 08:15:10

Sosem értettem. Ha valakit stresszel a munkája, miért nem változtat? Végigszorongani a munkaidőt....nem cool.

aranea 2016.05.27. 18:35:03

@Fuxos (ex bömis): Mert nincs miből válogatni....

isti75 2016.05.27. 19:05:53

A HR-esek idiótizmusa határtalan. Ahhelyett hogy ne stresszelnék agyon a munkavállalót, minden idiótizmusukat rájuk szabadítják. Milyen érdekes, nálunk Ausztriában nem kell búcsúleveleket irkálni. Nem is tenné ezt meg senki. A meleg nyári napokon vagy jégkrémet, vagy hideg sört kapunk. A munka jó hangulatban telik, néha egy közös pizzázással. Vannak céges kirándulások, programok. Senkinek nincs szüksége a HR-esekre, meg az áltudományukra sem.

Netuddki. 2016.05.28. 13:12:23

@isti75: Céges program is csak akkor jó ha:
1. Munkaidőben van.
2. Nem kell érte fizetni a dolgozónak.

bobbafet 2016.05.28. 21:53:15

húzzon a faszba mindenki kapálni

ergerberger 2016.05.29. 00:35:11

"Sosem értettem. Ha valakit stresszel a munkája, miért nem változtat? Végigszorongani a munkaidőt....nem cool."

Mert a túrós lófalloszhoz sem ért a baromarcúja. Legfeljebb az egyik csavargyárból tudna átmenni a másik csavargyárba ugyanúgy szopni, egyik alantas betanított biorobot-melóból a másik ugyanolyan csicskáztatós szopodába, beszedni ugyanúgy a hosszúcicit mélytorokra.

Köldök_szösz 2016.05.29. 11:12:07

@Fuxos (ex bömis): Hát teljesen nyilvánvaló hogy manapság csak úgy ugrálni lehet a munkahelyek közt ...

Köldök_szösz 2016.05.29. 11:12:51

@Tibi !: illetve ha kijössz a kollégákkal. Nincs is annál rosszabb mint egy rossz társaság...

isti75 2016.05.31. 20:55:51

@Tibi !: Jól nézne ki ha fizetni kellene érte... Munkaidöben pedig dolgozni kell, azért munkaidö.

Serrin 2016.08.24. 15:38:53

1. Ez ugye vicc?
2. Inkább körülnézek a porfession.hu-n másik állást keresni, mint hogy nekiálljak bohóckodni nyilvánosan.
3. Kinőttem belőle...
4. A kutyás ötlet tetszik. :)

Saját ötletek:
- Megbecsülés az alkalmazottak felé: 8 óra betartása, nem agyonhajtás, kevesebb stressz okozása, szabadságok rendes kiadása, rendes fizetés (pl.: európai fizetések nálunk is), stb.
- "Ha nincs feladatod 5 percre, akkor is találj ki magadnak feladatot" erőltetésének megszűntetése.
- Ha adott munkakörhöz kapcsolódóan van az alkalmazottnak egy jó ötlete, akkor azt engedjék kidolgozni munkaidőben. Így a többi időben a saját feladatára is jobban tud koncentrálni.

Egy közös pizzázás jöhet, de ne hétvégén, vagy munkaidő után túlságosan elnyúlóan. Nem mindenki ér rá, pl.: család miatt.
süti beállítások módosítása