Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Nem, köszönöm! Amikor mégsem akarjuk az állást

2016. október 19. - nagymenő

Mikor kell, vagy érdemes nemet mondani egy állásinterjún? Számtalan ilyen helyzet adódhat, még akkor is, ha az álláskereső már jó ideje nem talál magának munkahelyet. Vannak persze helyzetek, amikor érdemes kompromisszumokat kötni, de adódhatnak olyanok is, amikor az új állás egyáltalán nem jelentene megoldást a problémákra, csak növelné azok számát.

Fizetés, feladat, céges kultúra, előrelépési, tanulási lehetőség – ezeket mind érdemes megvizsgálni, mielőtt meghozzuk a döntést.

Mivel a mai munkaerőpiacon egyáltalán nem jellemző az, ami néhány évtizeddel ezelőtt még általános volt – vagyis, hogy az emberek az iskola elvégzése után bekerülnek egy munkahelyre, majd onnan mennek nyugdíjba – feltétlenül át kell gondolni azt, hogy a felkínált állás hogyan mutat majd az önéletrajzunkban, mit profitálhatunk belőle hosszú távon, milyen szakmai kompetenciákat sajátíthatunk el, milyen hasznos tapasztalatokat szerezhetünk. Ha már az első pillanatban egyértelmű, hogy semmiféle fejlődésre, előrelépésre nincs lehetőség, érdemes elgondolkodni azon, hogy az ajánlatra nemet mondjunk.

no.jpg

Fontos szempont a céges kultúra is. Van, aki szigorú, professzionális körülmények között, egy tekintélyelvű főnök vezetése alatt képes a legtöbbet kihozni magából. És vannak, akiknek fontos, hogy ne csak fogaskerekek legyenek egy gépezetben, kiélhessék a kreativitásukat, partneri viszonyt alakíthassanak ki a kollégákkal és a vezetőkkel, hiszen, amellett, hogy így érzik jól magukat a bőrükben, így válnak a cégnek is leginkább hasznára. A légkör a legtöbb esetben egyértelműen érezhető, ha belépünk egy irodába. De sokmindent elárul az interjúztató stílusa is. Ha van rá mód, érdemes a leendő kollégáknak is feltenni néhány semleges kérdést a munkahely stílusával kapcsolatban. Ha a felkínált munkahely hangulata homlokegyenest ellenkezik azzal, ahol kellemesen éreznénk magunkat, a „nem, köszönöm” a jó döntés.

Mielőtt a fizetésről alkudoznánk, érdemes tájékozódni, az adott iparágban, az adott munkakörben milyenek az átlagbérek. Ha az ajánlat az átlaghoz képest túl alacsony, értékeljük vészjelzésként! Manapság, amikor a cégek súlyos munkaerőhiánnyal küzdenek, általában olyan munkavállalót keresnek, aki hosszú távon, elkötelezetten dolgozik. Persze, ez nyilván nem jelent óriási, átlagon felüli fizetést. A túl alacsony ajánlat viszont két dolgot jelez: a cég maga nem áll túl stabil lábakon, illetve ők maguk is a gyorsan cserélődő munkaerővel számolnak. Vagyis az ilyen munkahelyen nem számíthatunk sem anyagi megbecsülésre, sem előrelépésre, fejlődésre.

Az sem mindegy persze, hogyan mondunk nemet. Lehet, hogy már az interjú első percében érezzük, itt nekünk nincs semmi keresnivalónk. Az általános udvariassági szabályok azonban ekkor is megkívánják, hogy ne pattanjunk fel a székből, és csapjuk be magunk mögött az ajtót. Ki tudja? Lehet még a cégnek egyszer számunkra vonzó ajánlata is.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr8411820361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.10.19. 09:23:58

Állásajánlatot visszautasítani ugyanúgy békésen, udvariasan kell, mint felmondani, hiszen ki tudja, hogy 2-3 év múlva milyen viszonyban találkoztok újra, ha az adott iparágban dolgozol...

BruceTheHoon 2016.10.20. 06:51:10

"Mielőtt a fizetésről alkudoznánk, érdemes tájékozódni, az adott iparágban, az adott munkakörben milyenek az átlagbérek."

És ezt hogyan? Totális titoktartás van, huszonöt év alatt csak a beosztottjaim bérezését ismertem.

CoolKoon 2016.10.20. 07:37:49

"Van, aki (...) egy tekintélyelvű főnök vezetése alatt képes a legtöbbet kihozni magából." - Ezt valahogy erősen kétlem. Az eddigi tapasztalataim alapján a tekintélyelvű főnökök azért tekintélyelvűek, mert amúgy buták és korlátoltak, tehát nincs más módszerük, amivel meggyőzhetnék az alkalmazottaikat.
"Az általános udvariassági szabályok azonban ekkor is megkívánják, hogy ne pattanjunk fel a székből, és csapjuk be magunk mögött az ajtót." - Ami azt illeti, bizony van az a szint, amikor ezt kell tenni. Ha az adott interjúztató még a legelemibb illemszabályokat se tartja be (kézfogás hiánya, bunkó/lekezelő hangnem, annak az éreztetése, hogy a jelölt egy senki stb.), akkor bizony fel kell állni és el kell köszönni.

CoolKoon 2016.10.20. 07:41:22

@Online Távmunkás: Bizony, ez így igaz. Persze a multik ettől még ugyanúgy egy-, jobb esetben féléves "feketelistára" teszik azt, akit nem vesznek fel....

Zsoltbacsi 2016.10.20. 07:51:38

@BruceTheHoon:

"És ezt hogyan? Totális titoktartás van"

Vannak berkalkulatorok, eleg megadni a vegzettseget,gyakorlati idot,regiot,stb es megadja hogy mennyi az atlagber. Szerintem kiindulasnak jo. Ezenkivul meg lehet keresni a konkurencianal a hasonlo beosztasban levoket, hogy naluk mennyi az annyi.

Yobbágy Fery 2016.10.20. 07:52:12

@BruceTheHoon: Glassdoor.com és társai segíthetnek. Itthon még sajnos kevés iparág/cég esetén van elég adat (abból dolgozik, amit az emberek megadnak), de létező dolog.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.10.20. 08:07:42

@CoolKoon: Azokat szokták a cégtől függően 3 hónap és 2 év közötti hosszúságú tiltólistára tenni, akiket a cég utasít el.

A tekintélyelvű főnökök ügyében egyetértek, láttam már igazgatót azzal érvelni, hogy ő van magasabb beosztásban...

@BruceTheHoon: Valaki 25 év alatt ki tud építeni olyan bizalmi kapcsolatot a kollégáival, hogy meg tudja kérdezni a fizetést... A fizetés titkolása sajnos mutyiországi jellemző, ahol a feketén és szürkén szerzett pénzekről hallgatnak.

CoolKoon 2016.10.20. 08:22:39

@Online Távmunkás: Valahogy nehezen hiszem el, hogy azzal nem bánnak ugyanígy el, aki esetleg már az interjú során elmondja, hogy nem, mégsem. Jobban ismerem a pofájukat ennél...

Ja és igen, a "miért pont így csináljuk" típusú kérdésre az ilyen helyeken a "mert én vagyok a főnök" az automatikus válasz.

Nancsibacsi 2016.10.20. 09:23:01

@BruceTheHoon: Vannak erre felmérések, kutatások, szakmai portálokon erről cikkek - gyakorlatilag évente. Vannak ismerőseid, akik hasonló munkakörben dolgoznak - megkérdezed őket.

Egyébként Magyarországon ez tényleg titok - ennek IS tudható be, hogy alacsonyak a bérek, mert így sokaknak annyit fizetnek, ami éhen halás ellen (talán) elég. Ezért hallunk olyan sztorikat, hogy váltottam, és a dupláját kapom.

Jimbo 2016.10.20. 09:31:39

Már megint nagyon sok mindent megtudtam, amire magamtól nem jöttem volna rá.

halaloszto 2016.10.20. 10:41:28

@CoolKoon: tök felesleges az interjún jelezni hogy a téma tárgytalan. megvárod hogy tesznek-e ajánlatot, még az is lehet hogy van az a pénz. ha meg nem akarod, hát nem fogadod el az ajánlatot és kész.

Vajk

CoolKoon 2016.10.20. 10:56:05

@halaloszto: Már fentebb írtam, hogy van az a szint, ami alatt muszáj, már csak elvből is. Természetesen nem arról van szó, hogy bemutatják a munkát, és rávágod, hogy nem érdekel, hanem amikor pl. azzal jönnek, hogy elkérhetik-e a FB-elérhetőségemet (és nagyon erőltetnék a dolgot, kitérő válasz/terelés után is), esetleg nőknél ha gyerekvállalással kapcsolatos kérdéseket kezdenek el pedzegetni.

sárospataki 2016.10.20. 11:41:01

@BruceTheHoon: Magyarországon sikerült elhitetni a munkavállalókkal, hogy a fizetésről nem beszélni a professzionalizmus csúcsa, holott bizonyos keretek között Amerikában és NyEurópában ez publikus, főleg a komoly szakszervezeti múlttal rendelkező országokban. Pénzt titkolni a cégek érdeke csak, és általában komoly bérfeszültséghez vezet. Angliában pl mindig beleírják az álláskiírásba, Németországban publikusak az irányadó fizetések. Szóval glassdoor, és áttörni a hallgatás falát.

smartdrive 2016.10.20. 13:36:13

"Lehet, hogy már az interjú első percében érezzük, itt nekünk nincs semmi keresnivalónk. Az általános udvariassági szabályok azonban ekkor is megkívánják, hogy ne pattanjunk fel a székből, és csapjuk be magunk mögött az ajtót. Ki tudja? Lehet még a cégnek egyszer számunkra vonzó ajánlata is."

bullshit. parasztkodni nyilván nem kell, de az, aki szemben ül veled, ugyanúgy nem fog megváltozni, ahogy a cég sem. az egyetlen kiút, ha majd egyszer valkai más ül ott szemben veled, az viszont nem fogja tudni, hogy egyszer régen paraszt voltál

Mr. Waszabi 2016.10.20. 14:07:39

Általában az interjút némi telefonos/levelezős kommunikáció előzi meg, a sarok paraméterek kölcsönös egyeztetése céljából. Ezzel élni kell, mint szűrővel. Amennyiben ezt megtettük - elvégzendő munka köre, beosztás, bér, munkavégzés helyszíne, körülményei témákban -, és az interjún derül ki, hogy ez vagy az a paraméter igazából nem úgy van, nem annyi, vagy nem úgy van, mint az előzetes egyeztetéseken elhangzott, akkor érdemes lécelni. Pl. munkáltató kijelenti, hogy évente a bruttó bér x %-a a bónusz, aztán az interjún kiböki, hogy igen ám, de azt az x %-ot év közben visszatartják a bruttó bérkeretből és a célok teljesülése esetén folyósítják, akkor az valójában átverés, hisz a bónusz sehol nem része a bruttó bérnek.
Vagy, ha ugyanilyen mellébeszélés történik a bruttó/nettó értelmezés körül, akkor szintén érdemes lécelni. Vagy ha ott derül ki, hogy a meghirdetett munkakörhöz képest jelentős mértékű egyéb munkát is kell végezni. Ugyanis, nem lehet jó munkáltató, aki már a felvételnél arra bazírozik, hogy a jelentkező úgy sem mer szólni az átverésért, vagy nem mer felállni a tárgyaló asztaltól.

Albert Ejstejn 2016.10.20. 15:19:39

A fizetes kotelezo titkolasa, egy aljas szemetseg. A kormanynak kene valahogy ezt folszamolni. Es jogszabalyokkal kene megszuntetni, hogy a munkaltatok megtiltsak a dolgozok szamara fizetes kozleset.

2016.10.20. 16:07:40

@CoolKoon: Húú, ezt akkor nekem is meg kellett volna tennem? Basszkii!

CoolKoon 2016.10.20. 16:58:03

@pityókabor sommelier: Mit? Elutasítani egy ajánlatot vagy feketelistára tenni valakit, mint ahogy a multik szoktak?

2016.10.20. 18:18:37

@CoolKoon: Az utóbbit. Milyen jó hosszú listám lenne mostanra

halaloszto 2016.10.20. 23:24:32

@CoolKoon: miért lenne muszáj. elkérik a facbook jelszavam, én meg nem adom oda. eldöntik hogy folytatjuk a beszélgetést vagy sem. miért kellene nekem felállni?

ok, elfogadom hogy vannak olyanok akik nem bírják fapofával, nekik jobb felállni mintha kijönnek a sodrukból.

CoolKoon 2016.10.21. 07:24:34

@halaloszto: "eldöntik hogy folytatjuk a beszélgetést vagy sem. miért kellene nekem felállni?" - Igen, én is ezt mondtam. Kitérő választ adok (pl. figyelmükbe ajánlom a LinkedIn-elérhetőségemet), eldöntik, hogy tovább erőltetik-e a dolgot (és akkor felállok és elköszönök), vagy tovább lépnek (és akkor talán még folytathatjuk, bár a FB-nak csak az említése is egy elég nagy rosszpont).

"ok, elfogadom hogy vannak olyanok akik nem bírják fapofával, nekik jobb felállni mintha kijönnek a sodrukból." - Nem erről van szó. Nálam a FB legalább akkora tabu, mintha pl. megkérdeznék, hogy buzi vagyok-e, esetleg más, súlyosan magánéleti jellegű kérdést tennének fel. Ergo ha egy állásinterjún a FB-ról kérdeznek (és kitérő válasz után is erőltetik a dolgot), akkor nem látom értelmét annak, hogy tovább folytassam az interjút. Persze, nem muszáj felállni, otthagyni őket a francba, és minden ismerőst figyelmeztetni a céggel kapcsolatban, de ezzel automatikusan azt a jelzést küldöd az ostoba cég felé, hogy egy szerencsétlen csicska vagy, akivel bármikor feltörölhetik a padlót. Te döntesz....

CoolKoon 2016.10.21. 07:26:40

@pityókabor sommelier: Attól tartok, hogy ezt a luxust csak a multik engedhetik meg maguknak....

2016.10.21. 08:18:17

@CoolKoon: Szerintem pedig a hülyék. 1995 óta dolgozom különböző multiknál, és, annak ellenére, hogy nem vagyok HR-es, munkaadóként legalább háromszáz interjúm volt. Nem emlékszem, hogy bárkit is feketelistára tettem (tettünk) volna csak azért mert valaki más számunkra akkor alkalmasab volt. Mi több, nem egyszer fordult elő hogy "vesztes" jelöltnek más állást ajánlottunk vagy beajánlottuk más céghez.

Egyébként abban igazad van, hogy luxus. Ostoba luxus, és aki tömegesen megengedi magának azt nem sokáig fogják a tőzsdén jegyezni.

CoolKoon 2016.10.21. 18:11:03

@pityókabor sommelier: Akkor lehet, hogy nem a HP-nál, az IBM-nél, esetleg az Accenture-nél dolgoztál. De van egy olyan gyanúm, hogy egy csomó más cég (multi) is ezt csinálja.
"Mi több, nem egyszer fordult elő hogy "vesztes" jelöltnek más állást ajánlottunk vagy beajánlottuk más céghez." - Fura egy multinál dolgozhattál, az már egyszer biztos :D
"Ostoba luxus, és aki tömegesen megengedi magának azt nem sokáig fogják a tőzsdén jegyezni." - Hát nézd, az IT multik még mindig csak azért jönnek (jöttek?) ebbe a régióba, mert úgy gondolják, hogy a nyugati bérek töredékéért bárkit megkaphatnak. Azonban mivel ez változik, így ők is elkezdtek keletebbre vonulni. Akik meg nem, azokkal is van gond rendesen, de mégis még mindig jegyzik őket a tőzsdén. Néhány példa: az Accenture nyitott egy fiókot Románia legcsóróbb régiójában (régi magyar nevén Jászvásáron), és lassan oda kezdi nyomni az összes munkát, leépítve a pozsonyi meg a prágai központokat. Az IBM-ről évek óta azt rebesgetik, hogy gyakorlatilag csak az IT outsourcing részlege tartja életben (de így is nevetségesek a fehérvári fizetések, még a brünniekhez képest is), minden más részlege veszteséges. A HP pedig évekkel ezelőtt több mint ezer embert rúgott ki, mivel a vezetőség állítólag "rossz lóra tett" (tehát egy csomó pénzt herdált el valami szar projektre, ami bedőlt, és ez még csak a jobbik eset lenne). Ennek ellenére az összes ilyen céget jegyzik a tőzsdén, és egyben közülük valószínűleg örökre feketelistás leszek (a másiknál talán az vagyok, talán nem, a harmadiktól pedig később is kaptam ajánlatot, tehát ott a feketelista gondolom rövidebb időre szól).

2016.10.21. 19:59:05

@CoolKoon: együttérzésésem. Mindenesetre 3 cégből elég merészen extrapoláltál

CoolKoon 2016.10.21. 22:16:43

@pityókabor sommelier: Ja, mert lefedik a régióban működő IT multik kb. 2/3-át. Mondjuk ott van pl. a RedHat, azokról nem tudom, hogy vezetnek-e feketelistát, de azok viszont szektások. Más (nem informatikai, esetleg high tech) szektorok multijairól nem tudok nyilatkozni.
süti beállítások módosítása