Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Vagány vagy felelőtlen?

Nagypapa korú kispapák

2016. december 14. - nagymenő

Mi a közös Mick Jaggerben, Luciano Pavarottiban és Czeizle Endrében? Mindannyian jócskán nagypapa korban lettek (újra) kispapák. Pavarotti 68 éves volt, amikor a legkisebb lánya megszületett, Czeizel Endre 79, Mick Jagger pedig nemrégiben 73 esztendősen lett újra „kispapa”, bár ő, a legfrisebb hírek szerint még mindig nem érett meg az apaságra, hiszen a fiatal anyukával alig pár nappal a szülés után már szakított is.

older-dad.jpg

A kései gyerekvállalás azonban nem csak a hírességek sajátja. A statisztikák szerint az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt az idős kispapák száma.

Igaz, az „idős” kismamáké is, bár a nőknél egészen más számít ilyen szempontból idős kornak, mint a férfiaknál. Míg gyerekvállalás szempontjából egy 40 feletti nő, főként, ha első terhességről van szó, idősnek számít, a férfiakhoz kegyesebb az a bizonyos biológiai óra, így náluk időskorról beszélni ilyen szempontból sokkal kevésbé egészségügyi, mint inkább társadalmi kérdés.

Ezzel együtt a jelenség egyik fontos oka valóban az, hogy hála az orvostudománynak, a nők is sokkal tovább szülőképesek, mint korábban, az idősebb anyák pedig általában idősebb apáktól szülnek gyereket.

Az orvostudomány persze a férfiaknál is besegít, hiszen ha szükséges, a kis kék pirula bárki számára elérhető.

A jelenség hátterében azonban nem csak az időskor kitolódása, az orvostudomány fejlődése áll. A koros kispapákra jellemző, hogy akkor szánják rá magukat a kései gyermekvállalásra, amikor egy – vagy több – válás után egy új kapcsolatba lépnek, és új párjukkal közös gyermeket is szeretnének. A válások száma pedig a nyugati világban mindenhol magas. Jellemző, hogy egy kapcsolat felbomlása után a férfiak sokkal könnyebben találnak maguknak új partnert, mint a nők.

Bár az időskori kispapaság nem csak a hírességek sajátja, jellemzően azok a férfiak vállalják az apaságot nyugdíjas korban, akik sikeres karriert tudhatnak maguk mögött, vagy éppen egy sikeres karriert folytatnak a nyugdíjkothatáron túl is. Egy sikeres férfi könnyeben talál fiatal partnert, hiszen többnyire egészségesebb, és nem mellesleg gazdagabb, mint az átlag. Fontos szempont ez is, hiszen ha már a korábbi kapcsolatokból született egy-két gyerek, az ő taníttatásukat is finanszírozni kell, illetve gondolni kell arra, hogy az újszülött babát is fel kell nevelni valamiből.

És persze nem csak „valamiből”, hanem „valakinek”. Épp erre hivatkoznak azok, akik a kései gyermekvállalást ellenzik. Abban biztosan igazuk van, hogy egyetlen gyereknek sem jó, ha túl korán veszíti el az édesapját. Erre pedig – hiába fejlődik az orvostudomány – sokkal nagyobb az esély akkor, ha az apuka már benne van a korban.

Ugyanakkor a késői gyermekvállalásnak rengeteg előnye is van! Az idősebb férfiak – nem, nem Mick Jagger – nem remélt ajándékként tekintenek a legfiatalabb gyermekükre. A kispapaság, testileg, lelkileg megfiatalítja őket. Nem engedhetik meg ugyanis maguknak, hogy ellustúljanak, egy gyerek után szaladgálni kell, meg kell tanítani biciklizni, le kell vinni a játszótérre, focizni, mozogni kell vele. Válaszolni kell a kérdéseire, folyamatosan tanítani kell, meg kell ismertetni vele a világot, amelyben él. Vagyis a nagypapakorú kispapáknak olyan szellemi és fizikai kihívásokkal kell nap mint nap megküzdeniük, amelyek garantáltan fiatalon tartják őket.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr4912047557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

polgári kór 2016.12.15. 17:20:31

nem vagány, mitől lenne az

de nem is feltétlen felelőtlen

ha van 1 milliárdom a bankban bárki szül nekem akkor is ha 80 vagyok

Elek Heck 2016.12.15. 19:11:40

Sajnos van genetikai probléma is -- időskorban nagyobb a génhiba valószinűsége és nagyrészt nem diagnosztizálható

2016.12.15. 19:31:42

Szerintem nem vaganysag, hanem a no reszerol nagy foku szamitas (lasd Dorika mint Czeizelnel 43-44 evvel fiatalabb szerelmes feleseg), es nagyfoku onzes (maradjunk Czeizelnel, az apa halalakor 9 es 1 evesek voltak a gyerekek, akik jo esetben a ver szerinti apjuk altal lesznek felnevelve, a nev szerinti apjuk oroksegebol)

Miutan Magyarorszagon nem jellemzo, hogy apuka a nyugdijabol meg kisgyereket is el tud tartani, egy atlag-ferfi ferfi reszerol felelotlensegnek tartom. Persze, miutan egy 80 eves ferfi spermiumanak az eletkepessege sok esetben megkerdojelezheto, valamint testalkati problemak miatt meg tukorben sem latja a "kispapa" a peniszet (most hadd ne irjak konkret nevet), igy elkepzelheto, hogy a ver szerinti apuka es a nev szerinti apuka szemelye nem egy es ugyanaz.

polgári kór 2016.12.15. 19:34:37

@vanvelemenyem: van spermafagyasztás, elteszed öreg napjaidra....hátha kell

2016.12.15. 19:39:51

@polgári kór: es mi van a felnevelessel, az "ingyenes" iskolaval, kesobb a nem ingyenes felsooktatassal, ugy altalaban, az atlag-70-feletti-kispapasaggal, a dolgok anyagi reszevel?
Es tovabbra sem tudom elkepzelni, hogy erdek nelkul lesz valaki szerelmes egy nalanal 40 evvel idosebb emberbe. Igen, az egymilliardodba szerelmesek, de nem beled :)

2016.12.15. 19:46:34

Aha, az onzetlen szerelem,mar megint...
www.lokal.hu/2016-11-hazasodik-de-tovabb-kuzd-az-oroksegert-czeizel-endre-szeretoje-dora/
Az egy evet sem varja ki a halal utan, de az orokseg, az kell. Onzetlen szerelem, ohhhhhh....@polgári kór:

polgári kór 2016.12.15. 19:53:12

@vanvelemenyem: kit érdekel az önzetlen szerelem?

80 évesen a párod úgyse szeret, erre van 90% esélyed. Akkor már jobb ha egy 20éves suna nem szeret, de legalább motivált, hehe

2016.12.15. 19:57:44

@polgári kór: tudja a fene. 80 evesen mar lehet, hogy azt sem elveznem, ha lesz?pna. Bezzeg, ha kicserelne a pelenkamat :D

Zsuzsi25 2016.12.15. 20:52:43

@vanvelemenyem: Vagy a 2-be egyutt! Egy nonek nem eleg, ha van megfelelo rgzisztenciad! Ez csak az alap!

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2016.12.16. 00:22:06

Nekem az sincs rendben, amikor 40 feletti nők szülnek, főleg az első gyereküket. Egy nő ne ezzel akarja az irigy barátnők előtt a fiatalságát bizonygatni, mert eközben kockáztatja a születendő gyereke egészségét, egyébként pedig a nagyanyja lesz a kamasz gyerekének. A férfira ugyanez érvényes. Rendben, egyszer még sikerült elsütni a kókadt muskétát, gratulálunk, de most akkor ebből az utolsó mutatványból születni fog egy gyerek, aki nem fogja találni az apját a fényképen, mert csak egy öreg szivart lát. Életben pedig esetleg már azt sem. Nagyszerű dolog a kisgyereket biciklizni tanítani, de ezt az unokákon is lehet élvezni. Szívesen látnék egy korrekt statisztikát a szülők életkora és a gyerekek genetikai eredetű rendellenességeiről.

ebella 2016.12.16. 06:21:40

Ha milliárdos is felelőtlen, mert a gyereknek apa is kell! Hetven-nyolcvanévesen meddig élhetsz még?

csevely 2016.12.16. 08:03:14

Ez a demagóg szöveg szokott felidegesíteni:
"kapcsolat felbomlása után a férfiak sokkal könnyebben találnak maguknak új partnert, mint a nők."
Mármerthogy nem nővel jönnek össze ? Férfival? Akkor?
Dettó, hogy a férfiak hűtlensége . . .bizony!
Kivel csalják meg a feleséget? Nővel nem? Akkor?

DFK 2016.12.16. 08:36:54

Tök jó infúzióval, tolókocsiban menni agyerek gimnáziumi ballagására. Már ha megéled. A kamasz gyerkedet meg egyáltalán nem fogod megérteni. Szóval nem jó a késői apaság.

FAQlyás Menyét 2016.12.16. 11:31:05

@csevely: Akkor például egy nem kapcsolatból kilépő nővel.

petit bourgeois 2016.12.16. 11:48:57

Ha mindenki ennyire savazza az idős szülőket, akkor rám miért néznek úgy az emberek, mint valami ordas ribancra, csak mert 23 évesen babakocsit tolok? Biológiailag a legmegfelelőbb időpont. Stabil házasság, apukának jó állás, stb. Mégis naponta bámulnak meg. Semmi se jó, mi? ;)

Dorinda41 2016.12.16. 13:37:25

@petit bourgeois: Megbámulnak? Mit szóljak én, amikor az unokámat tolom a babakocsival és rendszeresen megkapom a kérdést, hogy milyen ilyen idősen gyereket szülni?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.12.16. 14:29:37

Először is a nőnek gyereket szülni 20-30 között az ideális. Harminc felett sem probléma, ha már van gyereke. Ehhez a 60-as pasi eleve nem passzol. Nekem 35 évesen lett gyerekem és az pont ideális volt. Benőtt a fejem lágya. Aztán elváltam és lett egy 25 évvel fiatalabb barátnőm. Akkor voltam 45, de már nem tudtam elképzelni hogy belevágjak egy másik gyerekbe. Mit? Nyugdíjból fizettem volna az egyetemét, tolókocsiban mentem volna a diploma osztójára? Eleve a 25 év korkülönbség sem működött, három év múlva szét is mentünk.
Most ötven felett vagyok kicsivel. Semmiképp nem vállalok be egy gyereket, mert azt fel is kell nevelni.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2016.12.16. 16:50:19

@petit bourgeois: "Mégis naponta bámulnak meg."

Mire alapozod, hogy a korod miatt bámulnak meg? Lehet, hogy jó nő vagy. Lehet, hogy ronda, és aggódnak a gyerekért. Lehet, hogy valami feltűnőt csinálsz vagy hordasz, amit esetleg nem is veszel észre. Sok oka lehet még, nem találgatok fölöslegesen. Én a villamoson gyakran látok helyes fiatal "lányokat" kisebb-nagyobb babával, és nem látok az arcokon értetlenkedést.

Ha egy fiatal nő babakocsit tol, azon nincs semmi furcsa.

petit bourgeois 2016.12.16. 23:27:04

@Androsz: Ezen hangosan felnevettem. :)
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a romlott nyugaton élek, ahol nem divat 35 alatt szülni. Így tehát nem illek a többi kismama közé korban. Ettől függetlenül még lehetek kiemelkedően ronda is. :D

petit bourgeois 2016.12.16. 23:28:06

@Dorinda41: jóanyámnak is gratuláltak már :)
süti beállítások módosítása