Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

A táncparketten nem számít a kor!

2017. január 09. - nagymenő

Beth Heybloom 30 éve tánctanár. Tanítványai legalább kétszer ennyi idősek. Nyugdíjasoknak tanít ugyanis country táncot hetente kétszer egy amerikai idősklubban. Illetve nem csupán táncot, hiszen, mint mondja, jóval többről van szó, mint a helyes lépések elsajátításáról.

Heybloom első munkahelye egy idősek otthona volt. Ott figyelt fel arra, hogy ha a háttérben zene szól, az idős lakók automatikusan mozgatni kezdik a lábukat, követik a ritmust. Így, mindössze 26 évesen azt gondolta, igazi táncost farag belőlük. A linedance-re, az alapvetően countryzenére táncolt sortáncra azért esett a választása, mert sok idős, magányos ember partner híján mondott le a táncról, illetve kínosnak érezte, ha idegen partnerrel kellett táncolnia. A linedance nem páros tánc, viszont csoportos. Így megvan a közösségi élmény, nincs viszont semmiféle kényszer.

betty.jpg

A helyi fitness center statisztikái szerint a széles kínálatból ma már a linedance órák a legnépszerűbbek.

A tánc egyszerre szellemi és fizikai kihívás. A lépéseket, azok sorrendjét meg kell jegyezni, a kivitelezésük koordinációt igényel, és szinte minden izmot átmozgat, így idős korban segít az aktivitás és az egészség megőrzésében.

És ha valaki azt gondolná, hogy a klubban mindig csak régi country számok szólnak, téved. Beth ugyanis a legfrissebb slágerekre készít újabb és újabb koreográfiát, így tanítványai Pharrell Williams vagy Pitbull számaira táncolnak, ezzel is cáfolva, hogy az idősek csak az unalmas, régi zenét szeretik.

A tánctanár 30 év tapasztalattal a háta mögött úgy látja, az idősödés nem a hanyatlásról szól, sokkal inkább arról, hogy találjunk minél több örömet az életben. Tanítványai minden óráról feltöltődve távoznak, és alig várják a következőt.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr4012111425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása