Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Robotbaráttal a magány ellen

2017. január 12. - nagymenő

ElliQ-nak hívják, és tegnap mutatkozott be a nagyközönségnek. Célja, hogy a magányos, idős embereknek segítsen. ElliQ egy robot, amit (vagy akit?) az Intuition Robotics fejlesztett ki, kifejezetten az idős korosztály számára.

A statisztikák szerint a 75 évnél idősebbek több, mint fele magányosan él, és legfeljebb egy emberrel vált szót naponta. ElliQ-val viszont bármikor lehet beszélgetni. A hangvezérelt robot videohívásokat intéz, játszik, és tanulni is képes. Megjegyzi például, hogy „barátja” milyen zenét hallgat szívesen, milyen cikkek, témák érdeklik, mit szeret olvasni, és ennek alapján ajánl lehetőségeket.

„Robotbarát az időseknek? lehet, hogy elsőre úgy hangzik, mint valami negatív utópia.” – nyilatkozta Yves Behar, a fejlesztésben együttműködő design stúdió vezetője. „Valójában az ElliQ célja nem az, hogy pótolja az emberi társaságot, hanem az, hogy az egyedül élőket összekapcsolja a világgal, segítse kommunikációjukat, aktívabb életre sarkallja őket.”

Dor Skuler, a fejlesztő cég alapítója és vezérigazgatója elmondta: „Úgy gondolunk ElliQ-ra, mint kommunikációs koordinátorra, segítőtársra az élethosszig tartó tanulásban, edzőre az egészség és az aktivitás megőrzésében.”

A kis robottal könnyű beszélgetni, egyszerű a kezelése, megérti „barátját”, és ami a legfontosabb, természetesen, emberi hangon beszél.

A bemutató után ElliQ élesben is kipróbálhatja, mit tud. Elsőként egy san franciscoi idősotthon lakói barátkozhatnak vele.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr4312120607

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Béranyaság és Liberalizmus 2017.01.14. 10:56:21

SzűzMariska ókori Béranyaság és Liberalizmus kitalált személy szimbóluma. A sperma donorsággal, vagy klónozással született gyerekének két apja volt, Jahve és József.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása