Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

60 pluszos hölgy keres…

Társkeresés 60 felett

2018. január 31. - nagymenő

Randiznék, de 40 év kihagyás után azt sem tudom, hogy kell! Kevesen merik kimondani, annál többen gondolják. Régen természetes volt, hogy ha valaki több évtized után elvesztette házastársát, egyedül maradt, szomorú özvegyként élte tovább életét, akár 10-20 éven keresztül. Egy válás után, ha a nő 50-en, 60-on túl volt, furán néztek rá, ha újra „bepasizott”, miközben a társadalom számára elfogadható volt, ha az ex-férj egy évtizedekkel fiatalabb nővel kezdett új életet.

A növekvő átlagéletkornak, az „öregkor” eltolódásának és a kevésbé rigorózus társadalmi elvárásoknak köszönhetően ma már nem számít „cikinek”, megvetendőnek, ha valaki ötvenen, hatvanon vagy akár hetvenen túl kezd ismét partnert keresni. Az idők változnak, akár évtizedekkel is tovább élünk, mint elődeink, fittebbek, energikusabbak vagyunk. Kortól függetlenül pedig az emberi természet más csak olyan, hogy félünk a magánytól, nem szeretnénk egyedül maradni, vágyunk egy megértő társra, akivel tudunk együtt nevetni, programokat csinálni, nagyokat beszélgetni és esténként összebújni. Mert – hiába éljük a sugardaddyk és pumák korát – a többség számára, legyenek nők vagy férfiak, mégiscsak ez a fontos.

De hol találjon társat egy nyugdíjas? Gond egy szál se, ugyanezt a kérdést azok is felteszik, akik húszas-, harmincas éveikben járnak, és még nem találták meg az igazit. És végül mit csinálnak? Online ismerkednek. Rengeteg társkereső oldal működik, köztük több olyan is, amely kifejezetten erre a korosztályra specializálódott. Mer bár a magány ellen éppúgy küzdünk, mint a fiatalok, a társkeresés ebben a korban már egy kicsit másként működik.

„Ebben a korban.” Furán hangzik elsőre, de a kor egy bizonyos idő után sokkal kevésbé számít! Míg az ifjú társkeresők többsége igen szűk korosztályban keres, mondjuk 20-25 év között, idősebb korban sokkal kevésbé számít az évek száma. Fontosabb, milyen formában vagyunk, mennyire vagyunk egészségesek, milyen aktivitásokat kedvelünk. Mondjuk egy 65 éves, jó kondiban lévő nő, aki imád túrázni, biciklizni, a vele egyidős, kanapén heverésző, otthonról ki sem mozduló, éppen csípőprotézisre váró férfi helyett szívesebben választ akár egy tíz évvel idősebbet is, ha az hozzá hasonlóan sportos alkat. De az is lehet, hogy egy néhány évvel fiatalabb férfi találja meg benne az ideális társat.

Ahogy az évek száma, a külső sem elsődleges szempont. A társkereső oldalakon az első, ami a szemünkbe ötlik, a fotó. Sokan csak ezek alapján döntenek, el sem olvassák a szöveget. Fiataloknál jellemző, hogy számtalan, a külsőre vonatkozó filtert állítanak be kereséskor. Meghatározzák, az illetőnek milyen színű legyen a haja, a szeme, hány centi a magassága, hány kiló a súlya stb. Ne áltassuk magunkat: az ápoltság, az igényesség, a jó megjelenés fontos, de idősebb korban az emberek többsége már belátja: nem attól lesz valaki kedves, szeretetteljes, szórakoztató, gondoskodó társ, hogy úgy néz ki, mint egy modell. Lehet persze, hogy ennek az az oka, hogy idővel mindannyiunk szépsége megkopik kissé, de legalább próbáljunk hinni abban, hogy a kor bölcsebbé, tapasztaltabbá tesz, és a külsőségek helyett végre a személyiség is számít.

Azok az oldalak, amelyek nem kifejezetten szexpartner keresésre szakosodtak, többnyire azzal kecsegtetik ügyfeleiket, hogy náluk megtalálják életük szerelmét, aztán jön a pompás esküvő, majd boldogan élnek, míg meg nem halnak. Biztosan van persze ilyen is. Meg biztosan vannak, akik erre vágynak. Sokan meg nem. Az idősebbek nagy része alapvetően társaságot keres. valakit, akivel el lehet menni vacsorázni, színházba. Valakit, aki figyel rá, aki törődik vele. Valakit, akivel lehet kirándulni, utazgatni. A kölcsönös vonzalom, a romantika, a flört mindenkinek jól esik. És van, akinek ennyi elég is. Meg van, akinek nem. Az online társkeresők igényei, vágyai széles spektrumon mozognak. Bármily meglepő, az idősebbeknél a házasság igen ritkán elvárás.

Nagy különbség a fiatalok online partnerkeresésével szemben, hogy az idősebbek, ha valaki szimpatikus nekik, hanyagolják a chatet, sms-t, inkább élő szóban kommunikálnak. Igen, ez a korosztály még a hagyományos módon használja a telefont: beszélget. Lehet, hogy csak nekünk tűnik így, de hangszínből, hanglejtésből, fogalmazásból sokkal könnyebben dekódoljuk, hogy valakivel érdemes-e személyesen is találkoznunk, mint rövidítésekből és hangulatjelekből.

Ha túl vagyunk az online ismerkedésen, a telefonbeszélgetéseken, és úgy érezzük, hogy érdemes személyesen is találkozni, jöhet az első randi. De hol? Egy elegáns étteremben? Akár be is jöhet, de mi van, ha mégsem? Hosszú, kínos csendek, amikor csak azt halljuk – mert ilyenkor mindenre élesebb a fülünk – hogy a partnerünk szürcsöli a levest. Innen nehezebb gyorsan, angolosan távozni. Egy cukrászda? Kicsit retró, de hát mi sem vagyunk már mai csirkék. A legtöbb cukrászda viszont arra lett kitalálva, hogy megegyük a sütit, és induljunk is tovább. Vagy az asztalok vannak túl közel egymáshoz, és végig kínosan feszengünk: vajon mindenki hallja, mit beszélünk? Mindenki látja, hogy ez egy első randi?

Egy ismerősöm igencsak szokatlanul oldotta meg a problémát: a pesti bulinegyed egyik romkocsmájába hívta délutáni kávéra a jelölteket. Itt nincs feszengés. Mindenki elengedheti magát. Délután tömeg sincs, úgyhogy akad egy sarok, ahol nyugodtan lehet beszélgetni. Az amúgy hatvanon túli hölgy szerint ebben a környezetben tökéletesen lemérhető, hogy valaki mennyire nyitott az újra, képes-e alkalmazkodni, van-e benne kíváncsiság, tudja-e, akarja-e élvezni az életet, mennyire emlékszik a saját fiatal korára – hiszen a mai hatvan pluszos generáció nem a sötét középkorban, hanem a beatkorszakban volt fiatal.

Neki bejött. Nem elsőre. Sok kínos, vicces pillanatot élt meg, de legalább addig sem unatkozott.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr9913618766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.02.01. 02:08:46

50-60 felett egy nőnek unokákkal foglalkozni és sütögetni kellene.
Minden életkornak megvan a szépsége, 60 felett szerintem ne romkocsmákban randizzanak.

A magyar 60-asok nem a beatkorszakban voltak fiatalok, hanem a Kádár-rendszerben. Ez alatt a különbségtétel alatt azt értem, hogy egy 60+-os magyar férfi nagyobb eséllyel volt házgyári darukezelő, egy TSZ-ben traktoros vagy karbantartó a MÁV-nál, mint rockzenész, LSD-n trippelő alternatív színházi rendező vagy woodstocki hippi.
Valószínűleg le van százalékolva és a bort már nem az íze miatt issza, hanem mert ha nem iszik, akkor remeg a keze.

2018.02.01. 02:26:15

50-60 felett egy nőnek unokákkal foglalkozni és sütögetni kellene.
Minden életkornak megvan a szépsége, 60 felett szerintem ne romkocsmákban randizzanak.

A magyar 60-asok nem a beatkorszakban voltak fiatalok, hanem a Kádár-rendszerben. Ez alatt a különbségtétel alatt azt értem, hogy egy 60+-os magyar férfi nagyobb eséllyel volt házgyári darukezelő, egy TSZ-ben traktoros vagy karbantartó a MÁV-nál, mint rockzenész, LSD-n trippelő alternatív színházi rendező vagy woodstocki hippi.
Valószínűleg le van százalékolva és a bort már nem az íze miatt issza, hanem mert ha nem iszik, akkor remeg a keze.

fénycsepp 2018.02.01. 07:43:26

@karandash: hihetetlen, de a cikkben szereplo korosztaly tagjai nem egyformak! Vannak konzervativak kozuluk, butak, muveszlelkek, kispolgarok, nagypolgarok, ertelmisegiek, prolik, stb. Hetfon a az A38-as hajon egy otvenes not lattam, nem nepzenei koncerten :). Hetveneves edesanyam kedvenc sorozata A tronok harca.

Sok boldogsagot kivanok az irasban szereplo asszonynak, es persze sok szerencset minden hatvanasnak, aki nem torodik be a sorsaba :).

Almandin 2018.02.01. 13:40:16

@karandash: Az 50 felettieknek se szűnnek meg a szexuális vágyai. Attól, hogy te már nem feküdnél le ilyen korú nővel (nem te írtad valahol, hogy 25 feletti nőt sose akarsz magadnak?), attól még a valóság más.
Ez amúgy egy civilizációs probléma. Ma a várható élettartam hosszú lett, valaki akár az élete teljes második felét is a menopauza után élheti le. Tény, hogy ilyenkor már csökken a nemi vonzerő, de azt én is maradi szemléletnek tartom, hogy le kellene húzni a rolót egy idősebb nőnek. Az a szemlélet abból az időből származik, amikor a keresztény valláserkölcs a nemiséget a szaporodásra akarta redukálni, így illetlen dolog volt nemi életet élni idősebb korban. A szex örömszerző funkcióját bűnösnek titulálták. Még a házaspárok is felhagytak a nemi élettel 40-50 éves kor után. Gyakorlatilag vegetálni illett öreg korban, és a templomba járni. Sokan pótcselekvésből lettek bigottak.
süti beállítások módosítása