Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

IMF és a munkások

2010. július 28. - pattani

Egy munkaerőpiaci előrejelzés szerint optimizmus uralja a hangulatot nálunk, annak ellenére is, hogy a mostani IMF tárgyalás kimenete és esetleg más, hasonlóan negatív hírek „pánik hangulatot” keltve „visszavethetik az esetlegesen végre ’bimbózó’ munkaerő felvételi hajlandóságot. A felmérés szerint ez a hajlandóság ugyan még nagyon kicsi, 7%, de ahhoz, hogy ez tovább erősödjön, kiszámítható, tervezhető gazdasági környezet kell a munkáltatóknak.” - tette hozzá Szekeres Katalin.

Az IMF tárgyalás további hatásaként a forint árfolyam mozgása a különböző iparágakat visszásan érinti: a nagy gyártóvállalatok, illetve multinacionális cégek számára (akik euróban határozzák meg áraikat), pozitív. Ez természetesen a munkaerőpiaci viszonyokra is hatással van, leginkább az üzleti szolgáltatások, mint például a szoftvergyártó cégek érezhetik a magas árfolyam áldásos hatását.

Mindeközben a turizmust, mint iparágat ugyanakkor összetettebben láttatja a gazdaság alakulása: míg a külföldi ágra negatív hatással van a forint magas árfolyama, addig a belföldi utazásokat, ezáltal pedig a munkaerő piaci – főleg idénymunka – alakulást inkább fellendíti.

Összességében azonban fellélegezhetnek a munkavállalók a marketing menedzser szerint: az elmúlt egy év, és az előrejelzések alapján ugyanis az látható, hogy további elbocsátásokat nem terveznek a cégek, a kedvezőtlen hírek inkább csak a munkaerő felvételt lassítják. Egyéves összehasonlításban pedig kifejezetten optimistán szemlélhetjük az adatokat: „Napi gyakorlatban tapasztaljuk, hogy több a munkaerő felvétel, mint tavaly. Persze a nyári szezon általában nem kedvez a felvételeknek, de ezzel együtt vannak megrendeléseink. A munkaerő-kölcsönzés tekintetében kifejezetten bővülés tapasztalható a válság enyhülésének első jelei óta. Talán ma már azt is megkockáztathatom, hogy lassan a „normál”, saját állományba történő munkaerő-közvetítések terén is több a megrendelés.” – mondta Szekeres Katalin.

A harmadik negyedéves jelentés konkrét számadatait azonban majd csak a későbbi ÁFSZ vagy KSH jelentések szolgáltatják – addig is maradnak a pozitív várakozások.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr922182218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása