Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

„Gyanús ez is, mint minden itthoni távmunka”

2010. október 20. - mzéperx

Nincs megfelelő képesítésed, hogy elhelyezkedj? Nincs legalább napi 8 szabad órád, hogy munkát vállalj? Kicsi még a gyereked, akivel otthon kell maradnod, de szívesen elfoglalnád magad valamivel? Akkor egy szuper ajánlatom van számodra:

Egy egyszerű borítékolásról lenne szó. Egy olyan otthoni napi 2-3 órás munkáról, amellyel első körben 80 ezer forintot lehet keresni havonta. Jó üzlet, nem? Vagy gyanús egy kicsit? Sajnos az utóbbi, de még mindig nagyon sokan vannak, akik kényszerhelyzetükben hisznek az ilyen ajánlatoknak, akik számára a legjobb esetben is több ezer forintos veszteség jelenti a tanulópénzt.

Pedig igazán nem bennük van a hiba, sokkal inkább abban, hogy Magyarország egy fikarcnyit sem lépett előre a rendszerváltás óta. A távmunka, részmunka intézményét ugyanis úgy lehet megetetni a magyarok többségével, mint az ötéveseket a húsvéti nyúl létezésével. Ezzel a kérdéskörrel egy korábbi bejegyzésemben már foglalkoztam. Saját felelősségre a következő linken elérhető! De visszatérve a mondanivalómhoz: az emberek naivságát, ami mindössze arra irányul, hogy dolgozzanak, nagyon sokan kihasználják. A címben olvasható kijelentés sem tőlem származik. Egy elkeseredett polgártársamtól, aki az interneten osztotta meg tapasztalatait az említett munkát kínáló céggel. És el lehet mondani, hogy ő még jól járt; a tanulópénz számára ugyanis alig hatezer forint volt. Miért is mondom ezt? Az internetes fórumokon tömegével olvashatóak az efféle, vagy még szomorúbb kijelentések.

A részmunkában történő foglalkoztatás az elmúlt években a döntéshozók szőnyege alatt hevert. Így nem is annyira véletlen, hogy mint egy alulról jövő kezdeményezés kudarcot vallott. Azok, akik tudatosan így akartak munkát vállalni nem voltak túl sokan, a munkáltatókat nem ösztönözte semmi a rendszer bevezetésére, és ahogy már írtam igencsak elszaporodtak a csalások is.

De bízhatunk-e a jövőben? Ha csak a kormány intézkedéseit vesszük alapul, akkor úgy vélem igen. A miniszterelnök ugyanis hétfőn ismertette a második gazdasági akciótervet, amiben szerepet kapott a nők részmunkaidős foglalkoztatásának támogatása. És végre nemcsak szavakról van szó: ha ugyanis valaki nyolc óra helyett, kétszer négy órában női munkaerőt alkalmaz, 27 helyett 20 százalék társadalombiztosításai járulékot fizet.

A részletek egyelőre nem ismertek, de a terv komoly megtakarítást hozhat a cégeknek tb-kiadásaiban. Ha egy vállalat egy 160 ezer forintos bruttó bérű alkalmazottat két minimálbér körüli, 80 ezer forintos fizetésűvel vált föl, az havi 10 ezer forintos kiadáscsökkenést hoz.

Persze megint csak számos kérdés felmerülhet. Miért csak a nők? Elég lesz a 7 százalékos járulékcsökkentés a munkáltatók ösztönzésére? Van-e egyáltalán elég kapacitás a munkaerőpiacon az ilyen foglalkoztatásra? És még lehetne folytatni a sort, de ahogy már írtam végre történt intézkedés.

Az, hogy a kormány lépése ne az újabb csalásoknak nyújtson terepet, az már viszont rajtunk múlik. Az elkövetkező hónapokban én azt várom, hogy kissé, de érezhetően megbolydul majd a munkaerőpiac, és összehasonlíthatatlanul több részmunkaidős álláshirdetéssel találkozhatunk. Útravalóként más nem tudok tanácsolni, minthogy mindig informálódjunk az adott cégről, és ne higgyünk a tündérmesékben. Azok ugyanis nem a magyar munkaerőpiacon játszódnak.

Bár ki tudja, az is lehet, hogy néhány év múlva az internetes fórumokon már az lesz olvasható, hogy: „Jól hangzik, mint minden itthoni távmunka”

Jah, és kíváncsian várom a hozzászólásokat! Hallottatok-e esetleg bármiféle hasonló csalásról?

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr232387234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása