Minden, amit 50 felet tudni érdemes

Silver Fox

Breaking news – Optimizmus a munkaerő-piacon

2010. december 07. - pattani

A magyar munkáltatók alkalmazási hajlandósága az optimista várakozások ellenére az első negyedévben változatlan marad – derül ki a Manpower által negyedévente végzett munkaerő-piaci felméréséből.

A Manpower Munkaerő-piaci Előrejelzése szerint a magyar álláskeresők lehetőségei nem változnak különösebben az elkövetkezendő három hónapban. Optimizmusra adhat okot azonban, hogy a mutató +1%-on áll, vagyis kicsivel több munkaadó növelné alkalmazottai számát, mint ahányan leépítést terveznek. Az előttünk álló negyedévben a munkáltatók viszonylagos stabilitásra számítanak a munkaerőpiacon: négy munkaadó közül átlagosan több mint három jelezte, hogy változatlanul kívánja hagyni a munkaerő létszámát az év első három hónapjában. A vizsgált kilenc ipari szektor közül háromban a munkaadók a legerősebb alkalmazási hajlandóságról számoltak be azóta, hogy 2009. harmadik negyedévében elindult a felmérés.

Kiss Judit, a Manpower Magyarország vezetője elmondta: „A viszonylag alacsony munkaerő-piaci mutató ellenére bíztató jelek is mutatkoznak. A várakozások a legpozitívabbak a gyártás területén, főként az autóiparban, ahol a munkaerő-piaci mutató +16%-on áll. A pénzügyi és üzleti szolgáltatások, valamint a fuvarozás, szállítmányozás, raktározás és kommunikáció területén is optimistábbak lehetnek a munkavállalók: a munkáltatók itt a legerősebb alkalmazási hajlandóságról számoltak be a felmérés kezdete óta. Ezzel szemben a mezőgazdasági szektorban továbbra is borúsak a kilátások, bár ez az évnek ebben az időszakában egyáltalán nem szokatlan. A közszférában tapasztalható visszaesés pedig egyenes következménye a kormány elmúlt hónapokban tett nyilatkozatainak az ebben a szektorban tervezett nagyarányú leépítéseket illetően.

Regionális bontásban a nyolc magyar régió közül hatban pozitívabbak a munkaadók várakozásai 2010. negyedik

negyedévéhez képest. Éves összehasonlításban az előző év azonos időszakához viszonyítva az álláskeresők lehetőségei várhatóan mind a nyolc régióban javulnak. Az arányok a legpozitívabbak a Dél-Alföldi (+4%) és a Nyugat-Dunántúli (+4%) térségben, míg a legnegatívabb várakozásokkal az Észak-Alföldi (-6%) régióban találkozhatunk.

Külföldi kitekintésben az Európai, Közel-keleti és Afrikai régióban az előrejelzések csökkentek 18-ból 11 országban az előző három hónaphoz képest. Habár, az éves összehasonlítások sokkal kedvezőbbek, javuló munkaerő-piaci kilátásokat mutatnak a 12 országban 2010 első negyedévétől. A foglalkoztatási hajlandóság a legerősebb Törökországban, Németországban és Svédországban. Az olasz munkaadók 2008 harmadik negyedéve óta először jeleztek pozitív várakozásokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://silverfox.blog.hu/api/trackback/id/tr892498824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szergejsztahanov 2010.12.08. 05:14:39

Remélem ez jót jelent! Majd meglátjuk, hogy hogyan alakul a világ a németeknél, mert nekünk az lenne igazán jó hír, ha ők is éledeznének!

szúnyog69 2010.12.08. 14:13:34

Kedves Mindenki! Hamarosan új állásajánlatok helennek meg itt a blogon!!! FIGYELJETEK!!
süti beállítások módosítása